Австралия ще се учи да живее с COVID-19, ще се справи ли?

Тя е поредната страна, която ще изостави стратегията "нулев COVID"
13 окт 2021 21:45, Нели Христова
58
Австралия ще се учи да живее с COVID-19, ще се справи ли?
Снимка: БГНЕС

Мелани Мактиг и нейният 92-годишен баща живеят в един и същи град, но вече почти четири месеца не могат да се срещнат. В понеделник обаче това се промени, тъй като Сидни, най-големият град в Австралия и столицата на Нов Южен Уелс, излезе от строгия локдаун, наложен през юни, за да ограничи огнището на варианта на COVID-19 - "Делта".

Мактиг казва, че е "развълнувана" да започне живота си отново и да види близките си, но се притеснява какво би могло да означава наличието на COVID-19 в общността за град, който има население от 5,3 милиона души.

"Мисля, че докато всички не разберат по-добре вируса и как той продължава да се променя, трябва да сме загрижени", казва тя пред CNN.

Повече от 18 месеца Австралия бе отделена от света, затваряйки границите си и налагайки строг локдаун, за да премахне огнищата на COVID-19 в опит да елиминира вируса. Сега страната излиза от така наречената "пещера" и ще се опита да живее с вируса.

От понеделник напълно ваксинираните жители на Сидни, които съставляват повече от 70% от възрастните в града, могат да хапват в ресторанти, барове и фитнес зали - и много от тях, като Мактиг, вече могат да се видят и с близките си, които са в домове за възрастни хора. Но цялата тази трудно спечелена свобода ще дойде на висока цена - националното моделиране предполага, че в Сидни ще има хиляди нови инфекции и неизбежни смъртни случаи.

Остават и въпросите относно това как болничната система ще се справи с всеки прилив на нови случаи, въздействието върху уязвимите хора и колко бързо Сидни може да се адаптира към живота с COVID-19?

Това, което ще се случи по-нататък, ще бъде критично както за града, така и за Австралия. Други страни, които прилагаха подхода "нулев COVID" в Азиатско-тихоокеанския регион, също ще наблюдават отблизо дали Сидни може да успее да поддържа броя на случаите и смъртните случаи достатъчно ниски, за да избегне претоварването на здравната си система, като същевременно позволява на бизнеса да се възобнови и хората да продължат живота си.

Краят на "нулевият COVID"

През първата година от пандемията Австралия беше една от малкото големи държави, които успешно контролираха COVID-19, чрез строги гранични ограничения, задължителна карантина и временни блокировки.

Но през юни огнище на варианта "Делта" в Сидни бързо се разпространи в съседния щат Виктория и Австралийската столична територия (ACT). Забавянето на въвеждането на ваксинации в Австралия, отчасти поради ниските доставки, остави населението уязвимо и принуди властите да наложат локални блокировки.

"Винаги съм бил убеден, че бихме могли да елиминираме не-делта варианта на COVID, но признавам, че блокирането няма да спечели войната с "Делта", казва Мери-Луиз Маклаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета на Нов Южен Уелс (UNSW).

С увеличаването на броя на случаите стана ясно, че задържането на хора вътре е неустойчиво - поради икономически и здравни причини - и австралийските власти измислиха план за ваксиниране на населението си. С решаването на ранните проблеми с доставките, програмата за ваксинация премина в свръхзадвижване.

Миналата седмица Нов Южен Уелс стана първият щат, който постигна първоначалната цел от 70% за пълна ваксинация. Други щати се очаква да достигнат този брой през следващите седмици, а до края на годината се очаква цялата страна да се отвори напълно.

Но експертите предупреждават, потенциални опасности все още дебнат - и някои хора носят по-голям риск от други.

Повторно отваряне на Австралия

Планът за повторно отваряне на Австралия е изграден около общия процент ваксинации на възрастните във всеки щат, но статистическите данни за инокулацията не са равномерно разпределени.

В някои крайградски райони на Сидни пълните ваксинации са едва 30%, според правителствените данни. Ваксинирането на коренното население на Австралия изостава в цялата страна. Например, към 6 октомври, по-малко от половината от коренното население на възраст 15 или повече години на централното крайбрежие на Нов Южен Уелс са получили и двете дози от ваксината. Това е проблем, тъй като коренното население обикновено страда от повече хронични здравословни проблеми, което ги излага на по-голям риск от усложнения от COVID-19.

Младите хора също са в обезпокоителната статистика. В Нов Южен Уелс само 58% от хората на възраст от 16 до 29 години са били напълно ваксинирани - най-ниската от всички възрастови групи освен 12 до 15-годишните, на които едва наскоро беше предоставен достъп до ваксини.

Маклаус казва, че младите хора вероятно ще бъдат сред първите, които ще се възползват от свободите, предоставени от повторното отваряне, така че да се гарантира пълната им ваксинация е особено важно. Тя сравни ситуацията с малки локални пожари на сухи места, които могат да предизвикат един огромен огнен апокалипсис.

"Младите хора, те запалват огъня, а след това идват онези групи, които са изложени на риск - хронично болните и коренното население", казва тя.

Строгият граничен контрол на Австралия и карантинните мерки позволиха на страната да избегне хаоса, преживян в други страни през 2020 г., когато случаите на COVID се прехвърлиха от болниците във временни медицински отделения.

Въпреки 18-месечната подготовка, здравните власти предупреждават, че болничната система може да не може да се справи с нарастването на нови инфекции.

Миналия месец Асоциацията на медицинските сестри и акушерки в Нов Южен Уелс призова правителството да увеличи броя на персонала, като се позова на изследване, което показва, че системата е била подложена на натиск още преди последната вълна от COVID. А в четвъртък, след като новият премиер на Нов Южен Уелс обяви по-бърз план за възобновяване, Омар Хоршид, ръководител на Австралийската медицинска асоциация, призова властите да не бъдат "безразсъдни".

"Крайните резултати от отварянето твърде бързо или твърде рано ще бъдат предотвратими смъртни случаи и повторно въвеждане на локдаун и други ограничения - неща, които никой в ​​Нов Южен Уелс не иска да види", каза той в изявление. "Сидни трябва да се възползва от тази възможност, за да покаже на останалата част от страната как да живее с COVID, като същевременно защитава здравето и здравеопазването."

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че щатите на страната имат 18 месеца, за да се подготвят за по-висок брой на случаи на COVID. Той също така призова австралийците да играят роля за премахване на натиска върху системата. "Най -доброто, което можете да направите, за да подкрепите медицинските сестри и всички, които работят в болнициге, е да се ваксинирате", каза той.

"Даване на "добър пример"

Австралия започва прехода си от стратегията за "нулев COVID" към живот с вируса чрез висок процент на ваксинация - но това не е първата страна в региона, която го прави.

През юни правителството на Сингапур обяви, че ще се съсредоточи върху ограничаването на тежките случаи на COVID-19 и намаляването на хоспитализациите, а не процента на инфекция. Сингапур има едно от най-високите нива на ваксинация в света - 83% от общото му население е напълно имунизирано.

Но след като започна да облекчава ограниченията, Сингапур видя, че случаите на COVID-19 скочиха до най-високия си брой от началото на пандемията. В началото на октомври страната отново въведе някои ограничения, за да ограничи нарастващите инфекции и да свали натиска върху здравната система.

Миналата седмица броят на хората, на които е разрешено да се събират, спадна от пет на двама души, работата от вкъщи стана стандарт, а часовете в училище бяха преустановени или преместени онлайн за ученици на възраст под 12 години.

Австралия също очаква броят на случаите да се увеличи - това е неизбежно, тъй като хората започват да се смесват, дори когато следват други съвети за общественото здраве, включително носенето на маски.

Националното моделиране от Института Дохърти прогнозира, че с "частични мерки за обществено здраве" и 70% напълно ваксинирани, броят на новозаразените може да се увеличи до 385 000 случая и 1 457 смъртни случая за шест месеца - повече от общия брой заразени и починали в Австралия през цялата пандемия. По -голяма бдителност може да доведе до намаляване на тези числа, добавят от института.

Преди възобновяването, австралийските лидери се опитаха да подготвят своите граждани за още смъртни случаи, считайки това като цената за връщане към нормалния живот. Но подобно на Сингапур, Австралия не изключва повторното въвеждане на по-строги ограничения, ако случаите нараснат твърде бързо.

Освен Сингапур и Австралия, Нова Зеландия, Тайланд и Виетнам са говорили за изоставяне на стратегията "нулев COVID". На някои от тези места това вече предизвика безпокойство - в Нова Зеландия коментаторите изразиха опасения, че този ход може да означава бедствие за най-уязвимите в страната.

Експерти казват, че страните от региона ще наблюдават Сидни, за да видят колко успешно се движи към целта да се отвори отново и ще поучат от грешките. И не само други страни, но и други щати ще следят отблизо какво се случа.  Виктория, вторият по големина щат в Австралия, вероятно ще бъде следващият, който ще бъде отворен по-късно през октомври.

Пол Грифин, директор на института за инфекциозни болести в Mater Health Services, заяви, че други правителства ще се интересуват особено от това как здравната система на Сидни издържа след отварянето.

"Не мисля, че броят на случаите ще бъдат ключовият показател“, каза той. "Мисля, че ключовите показатели ще бъдат маркерите за сериозно заболяване, приемът в интензивно отделение и, разбира се, смъртността."

Ако болниците бъдат претоварени от инфекции и не могат да изпълняват нормалните си услуги безопасно, това би било "червен флаг", допълва той.

Мактиг, жителка на Сидни, казва, че все още вярва, че първоначалният локдаун е бил необходим и не очаква повторното отваряне да е гладко - може да има увеличение на случаите и повторно въвеждане на ограничения, казва тя. Но засега Мелани остава много развълнувана, че отново може да живее "нормален живот".

"Можете да видите малко светлина в края на тунела", допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой не го е разбрал до сега. Да преведа - всички ще го лепнем. 99.5% ще го прекарат и ще си продължат живота. 0.5% ще умрат. Това е положението. Няма ваксина която да ви предпази от заразяване, смъртността е ниска, но я има. Можете да минимализирате риска, като си оправите цялостното здравословно състояние, не се надявайте на 1 игла да ви спаси живота. Свалете килата, яжте по-добре не само пици и бургери, пийте си витамините и излизайте по-често. Живота ще си продължи.
47
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Като видях некадърното заглавие тип DW веднага стана ясно че нелка пак е помислила че може да пише.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ,които се ваксат нямат връзка с централния мозък.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Еигрантка в Австрали Не ям болкучиви храни.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австралия в момента има взрив на заразените и починалите. Толкова за успеха на мерките и ваксинацията. Тръбяха как са се справили с вируса, а сега щели да се учат да живеят с него. Смях в залата, мили ми ваксидиоти.
43
0
 
0
 
! Отговори
Б.Г. преди 2 години
Ааа и за вакса - кога да помогне, като хората се изваксиха в последните 3 месеца. Някой вакси толкова им е срока между първа и втора доза. С минимален лок от 1500 на ден сега е 400 на ден, сигурно дъжда и студа свалят заразените? И са 400 на 100000 теста...
42
3
 
0
 
! Отговори
Б.Г. преди 2 години
Каква предна вълна ве Върбане? Ти идея си нямаш, че всеки щат е държава. Има щати дето нямат ковид случаи от месеци дори и с Делтата. Има щати с 5 дена лок досега от 2020. Та какво точно мериш? Предната вълна не беше нищо освен в Мелбърн. Това сега е все едно първата истинска вълна в Австралия и тя вече отминава. Гледай си там БГ статистика, антишмакс, мухабети, далавера нещо и т.н.
41
1
 
11
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
В момента Австралия има над 3 пъти повече заразени от предната вълна(август 20г.) Починалите са пак толкова. Много им е помогнала ваксината, и зверския локдаун също, и точно сега е момента да се отворят. Според мен има пандемия от луда крава, но поразява само правителствата, журналистите и лекарите
40
17
 
5
 
! Отговори
Еигрантка в Австрали преди 2 години
Като чета някои коментари и започвам да се радвам, че отдавна не съм част от балканската ганьовщина с манталитет на "докато не умрем- не вярваме" и "искаме сертификат за качество" е смешно, при положение че същите тези се блъскат за промоциите на боклукчиви храни и алкохол без сертифицат и без качество по веригите магазини в България, че някои даже пазаруват в Одрин за сирене с нишесте или измислен зехтин- ама нали е евтино. Иначе сертификат за качество на ваксина търсят.
39
0
 
7
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
до 42. 'Същото казваха и Хитлер и комунистите ни. Ти от кои си?'- / ко-му-ня-ги е забранена дума тук, защото накърнява душите им. Но Хитлер минава, та нали и той е социалист/
38
0
 
7
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Б.Г. 38- "Като има правила, що не се спазват. Като те хванат, че не спазваш, тия са тирани и ми погазват правата." - Същото казваха и Хитлер и *** ни. Ти от кои си?
37
0
 
6
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Б.Г. 33- "Когато слушат никой не го бият." --- Прав си! Това сме го преживяли в БГ. Сега бе техен ред.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички видяхме как австралийските ковид - фашисти бяха готови да пребиват протестиращи хора, уж за да ги предпазели от вируса! Тежка смърт за всеки австралийски полицай, посегнал на хора борещи се за свободата си!
35
2
 
20
 
! Отговори
Зайо преди 2 години
Австралия е бивша затворническа колония. Със избухването на Ковида там и с драконовските мерки, страната се връща към "корените" си.
34
6
 
6
 
! Отговори
Б.Г. преди 2 години
Хахаха, от Искъро по-дълбоко нема и те ли, ке ми каат? Логика, изказ, анализ. Пий си ракията, яж салата, бий жена си и тия 3 ценности... Като има правила, що не се спазват. Като те хванат, че не спазваш, тия са тирани и ми погазват правата. Това е на българина логиката.Всеки все иска да ни прецака нали? Е с това мислене, сме си заслужили съдбата.
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишман австралиеца раздава някакви шизофренични логики - от една страна всичко било нормално и спокойно, а от друга страна правилно полицията биела хората защото имало извънредно положение. Марш оттук б'о'к'л'у'к и отивай да пишеш в родните ти австралийски издания.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ме итересува какво става в изкуствено надутия балон Австралия. Колко велики учени има сред затворниците, всичките им университети са в дъното на класациите, макар да има приоритет за англо-говорящите университети.
31
21
 
6
 
! Отговори
Б.Г. преди 2 години
Пак велики коментари на хора без грам идея за Сидни. Заключването беше тежко за кварталите с ливанци и други етноси. Тези квартали сега пък са 95% ваксинирани. Миналата година си беше много добре.Полицията бие защото хората не разбраха, че държавата е в извънредно положение, а при него нямат същите права и трябва да слушат какво им се казва. Когато слушат никой не го бият.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станаха много протестите и политиците там се уплашиха, иначе щяха да ги държат в лок-дауни още 20 години.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kаторжниците затвориха държавата си и изолираха всичко за 2 години с абсурдната идея, че за това време вируса на КОВИД-19 ще изчезне в останалия свят. За тези две години не само не изчезна, но разви множество варианти. Сега идва периода, когато всичко ще започне отново като отварянето на един язовирен бент.