Без нови мерки в страната, смъртността от COVID е по-ниска от предходните вълни

На 100% преобладава вариантът "Делта"
13 окт 2021 15:26, Нели Христова
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. По думите му общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите.

Разпространяват се неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, допълни той.

При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

Ситуацията с нивото на заболеваемост в момента в Румъния и Сърбия е много по-тежка в сравнение с България, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следи както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, допълни още тя. Има варианти на вируса, които не са така трансмисивни като "Делта", но имат антигенни промени, които способстват за избягване на имунния отговор, посочи още проф.Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на ковид зоните, каза заместник-министър Александър Златанов. Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, ще се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

Министър Кацаров съобщи, че МЗ активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи. Те не са разрешени за употреба, но може да се подготви цялата документация за договорите, ще трябва и решение на Министерския съвет за договорите, както и осигуряването на финансови средства, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Недоразумение на природата е най-неадекватни здравен министър, който някога сме имали..... Не че някой от предишните е ставал за нещо, но този е дъното!!! Колко хора още трябва да починат, за да вземе някакви по-сериозни мерки този ***????
184
10
 
2
 
! Отговори
Чехов преди 2 години
Брей, много *** ! Много активни драскачи срещу Кацаров и Радев! Явно добре ви плащат . Колко вземате на символ? Стотинка ? Две? В реалния живот 9 от 10 човека са срещу ваксини ,мерки и прочее фашистки посегателства срещу личността. Не съм чувал нормален човек да иска локдаун или нокдаун . Тук всички са " ЗАГРИЖЕНИ " за нашето здраве и всячески искат да ни помогнат. На нас и децата ни. Аре у лево, ние не сме от Левуново ! Браво на Стойчо Кацаров ! Или си искате пендито Коце Ботокса?
183
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези над 3300 души са хора, над 90% не ваксинирани повярвали на президента и екипа му - антиваксери. Труповете вероятно ще станат много повече. Сравнението с предните вълни е е малко *** - тогава нямаше ваксини, а сега тънем във ваксини, раздаваме ги, хвърляме ги.. За тези трупове вина имат сегашните управляващи ....
182
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошеник! Лъжец и наглец. Над 19% от тестовете са положителни за последните 24 часа. Над 800 човека са починали за последната седмица. Отделно не всеки със симптоми се тества. Има скрита смъртност и скрита заболеваемост. Хората умират, но като нямат PCR тест не се водят починали от или с ковид.
181
1
 
5
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Щом е слаба вълната,заминавай на почивка Кацаров! ....
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога започва и кога свършва една вълна на епидемията, ясно се вижда по графиката на новозаразените. В случая някой, който би трябвало да е специалист, не знае кога са били предишните вълни и кога започна сегашната вълна на епидемията. Това води до погрешна база за сравняване на тези вълни.
179
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
При положение, че болните си свалят кислородната маска за да изпушат цигара.
178
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още края на август, когато се ваксинирах в Инфекциозна и където имам лекари приятели, обстановката беше напрегната в Ковид отделението. Защо си клатите краката оттогава насам, питам хората отговорни и във властта???Хората с планови операции и нужда от друго поддържащо лечение какво ще ги правим и кой ще ги лекува???
177
2
 
11
 
! Отговори
Тъй верно! преди 2 години
Значи преди беше виновно правителството на Борисов и НОЩ, а сега е виновно слабото ваксиниране. Аааа! Разбрах! До изборите, надявам се, всички ще разберат.
176
0
 
4
 
! Отговори
Нане преди 2 години
вуте, толкоз си улав... Че не стаеш ни за вуте, ни за Нане!
175
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ако е лекар с грижа за болните Аз съм космонавт кацнал на марс
174
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Категорично незабавно оставка. .....напълнихте болниците жертвите нарастват главоломно , мерките Ви са пълен фарс, ротационно въртене на класове едно логично обяснение за тази тъпотия имате ли? Тоест сега две седмици да разнасят големите да се натръшкат после ще натръшкахме и останалите...мозък нямате мозък.....при този брой заразени при претъпкани болници Вие уважаеми съсипвате не само повереното Ви министерство но и медици , учители деца и възрастни....измитайте се некомпетентни твари....
173
9
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Точно така, г-н Министър! Без излишни истерии!
172
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 180 "Мърляч за нищо не го бива народа мре като мухи а той подсмърча и подщмърка" Аааа, не просто подсмърча. Той НАРОЧНО предизвиква тази криза, да не се обърка някой, че е само от некадърност .....
171
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този както и за Радев високата смъртност е просто една статистика, отдалече си личи колко им дреме за народа.
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мърляч за нищо не го бива народа мре като мухи а той подсмърча и подщмърка
169
3
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Другарю Нане,успокой топките,прдстои ни поредният комунистически провал,но на вас все някой друг ви е нацапал гащите.
168
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден под мъдрото ръководство на Фигуранта и неговите слуги, от Ковид изчезва едно българско село.
167
16
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
И хич герверастията не ми обяснявайте, че в цяла еуропа е така.... Защото заради вас ние вече не сме там! За 12 години ни направихте държава от четвъртият свят, заради ваща алчност и айдуклък!
166
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До един Казваш, още 15 20 хиляди до края на годината само от Ковид е нищо работа. И още толкова от други неща и ще плеснем с ръце и ще се прегърнем, нали така, другарЕ? А принципно да сте гледали колко сме останали като население? Щото 30-40 хиляди за два месеца са малко множко за нацийка като нашата, останала на последни издихания.