Без нови мерки в страната, смъртността от COVID е по-ниска от предходните вълни

На 100% преобладава вариантът "Делта"
13 окт 2021 15:26, Нели Христова
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. По думите му общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите.

Разпространяват се неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, допълни той.

При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

Ситуацията с нивото на заболеваемост в момента в Румъния и Сърбия е много по-тежка в сравнение с България, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следи както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, допълни още тя. Има варианти на вируса, които не са така трансмисивни като "Делта", но имат антигенни промени, които способстват за избягване на имунния отговор, посочи още проф.Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на ковид зоните, каза заместник-министър Александър Златанов. Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, ще се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

Министър Кацаров съобщи, че МЗ активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи. Те не са разрешени за употреба, но може да се подготви цялата документация за договорите, ще трябва и решение на Министерския съвет за договорите, както и осигуряването на финансови средства, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
До обичайно 17,При застаряващо население с отрицателен прираст от ранните 70-те, няма какъв да е резулатът. Няма как да е по-различно.
244
0
 
2
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Що му дават трибуна на тоя из*ме*кяр и наг*лец?Още едно Радево недоразумение като 19 те имота
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
253- ТИ ОСТАВИ ГЕРБАВАТА ШАЙКА- ТИ ВИЖ ДО КЪДЕ ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ НОВИТЕ ПОЛИТИЦИ- ДО ДЪНОТО, ДАЖЕ ЧАГЪРТАТ ДЪНОТО- ТИ ОСТАВИ ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИТЕ ПЛАТЕНИ ОТ БГ ОЛИГАРХИЯ ОНЯ ЮМРУК ЩЕ ВИДИ КАК ПРОТЕСТИРАТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ- СВИКНАЛИ ДА ЖИВЕЯТ СРАВНИТЕЛНО ДОБРЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10Г ПРИ ГЕРБ- ОТВОРИ НСИ И ВИЖ КОЛКО БЪЛГАРИ СА НАПУСКАЛИ ГРАНИЦАТА С ЦЕЛ ПОЧИВКА-СЕГА КАТО СИ ПОЛУЧИМ РАДЕВАТА ЗИМА НЯКОИ ДРУГАРИ ЩЕ СЕ СКРИЯТ ПОД ПОЛАТА НА ДЕСА.
242
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербави, като ви чета платените коментари се сещам за това което на едно събрание на гербавата шайка Бойко Борисов-Тиквата каза:.-Аз съм *** и вие сте прости..Еми с драсканиците ви тук доказвате тезата на *** ,че е вярна .
241
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен250_ ха ха точно казано ,на герберухите един ковид им остана да си изливат помията срещу служебното правителство.Герберчета щом вярвате на грухтенето на вашия вожд Боци-шопаро,то значи само едно ,че вие сте по прости и от тулупа.
240
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже, но така му е наредил президента
239
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите клатени *** яко се активизираха, което значи .че Боко тиквата им е раздал от съдържанието в нощното му шкафче.Лошото за тях е,че колко и да се напъват,ако ще и да се н***кендзат мутрата по прякор тиквата и гербавата му крадлива шайка са приключени. Рака ,че гербави питеци бегайте да си сложите поредната FACKцина,сложете си по 3 маски на зурлите,нахлузете си и един найлон на главата за по сигурно да не ви хване кромида и отивайте на м***кн***та си на политическото бунище
238
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2ма учители с доказан КОВИД и класовете не са под карантина, щото учителите ходели с маски
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1 седмица ще има нови мерки
236
4
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Само така- и един контактен да има- затваряйте училището!
235
4
 
8
 
! Отговори
Умрелите от ковид преди 2 години
Са толкова,колкото си ги натъкмят!Всичко що мре за деня като се пише ковид как няма да има умрели!ЯНека направят клиничната пътека за ковид 200-300 лв и ще видите как ще се върне и грипът!
234
2
 
4
 
! Отговори
Кцаров преди 2 години
Без нови мерки до вчера от днес съм обратен
233
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без нови мерки в страната, смъртността от COVID е по-ниска от предходните, ДОПЪЛВАМ прегазените на пешеходни пътеки са повече от умрелите от ковид, нов вирус български шофьорлък! Веднага СЗО да се сезира! Добрутро!
232
5
 
23
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Поредното разминаване между лекари и министър,който ни успокоява,а всъщност положението в България е повече от трагично.Сиреч кацаров умишлено говори така, за да може зеленият чорап да бъде преизбран за президент.В момента нищо друго не ги интересува,а че държавата е на път да фалира изглежда не е тяхна грижа,но да му мислим ние - хората "с оръфаний шинел" по Дебелянов.
231
5
 
30
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
ТЕ ВСИЧКИ И ЮМРУКЪТ КАЗВАТ- БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВЪЗХОД, ТЯ СЕ ВЪЗРАЖДА..А ВСИЧКИ НИЕ ОСТАНАЛИТЕ СЕ ПИТАМЕ ЗА НАС ЛИ СТАВА ВЪПРОС, ТИЯ ХОРА КЪДЕ ЖИВЕЯТ- ТАКЪВ ПОГРОМ ВЪРХУ РЕД И ДЪРЖАВНОСТ Е НЯМАЛО...НО ВСИЧКО Е ТОЧНО...ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ!
230
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямаш топки да вземеш решение, прехвърляш топката. Експертите, директорите на училища, въобще някой друг да е, не министъра...
229
2
 
29
 
! Отговори
Георгиев преди 2 години
Този е най големия който съм виждал ! Ти му приказваш - то ти говори ! Покрай шумкарите се е научил нищо да не си признава ! Ти му поазваш каква е реалността, то се държи все едно е паднало от Луната ! Също като героя на Веселин Андреев от "Балада за комуниста" - Не човек, а желязо !!!
228
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя "доктор" е възможно най-неадекватния здравен министър. Отново не му стигат заболелите и умрелите българи. Иска още и още за да въведе по-строгите мерки. Преди били повече и той явно е решил да увеличи бройките. ***.
227
3
 
26
 
! Отговори
СЗО и Бойко - ЛЪЖАТ преди 2 години
Не вярвайте на тези измишльотини на дето ги дращят по медиите! Другаря Радев още преди година каза на Шипка , че такъв вирус няма , ама вие ковид та ковид !!! И Другаря Мангъров същото ви го повтаря вече толкова време.... Слава на БСП както и на идола на президента ни - другаря Ким Чен Ун !
226
6
 
24
 
! Отговори
Игри на глада преди 2 години
Явно Бандата на Румен е решила да изчегърта българския народ. Масови заразявания през 2020 г. Негативна пропаганда, неглижиране на проблемите. Ковчези, бесилки, отровни триота. Драстично повишаване на цените, елеминиране на спестяванията. Последния да затвори вратата.