Четири бременни жени споделят защо са се имунизирали срещу COVID-19

Част от тях първоначално са били несигурни
Обновена: 13 окт 2021 22:33 | 13 окт 2021 22:30, Нели Христова
94
Четири бременни жени споделят защо са се имунизирали срещу COVID-19
Снимка: Pixabay

Според данни на NHS един на всеки шест тежко болни пациенти с COVID е бременна жена, която не се е ваксинирала. Повишаването на броя бременни жени, които влизат в интензивното отделение, се наблюдава по цял свят, а експертите са обезпокоение от броя на бъдещите майки, които не са имунизирани.

Четири жени разказват пред The Guarfian за това как са решили да се ваксинират срещу COVID-19 по време на бременността си, като някои преодоляват първоначалното колебание на фона на объркващи медицински съвети.

"Резервирах час за първата си доза, след като прочетох за броя на бременните в болница"

35-годишната Джени Лапин е маркетинг мениджър в Рединг. Тя си записва час за първа доза в понеделник, след като прочита новината, че един на всеки шест от най-тежко болните пациенти, бременна жена. "Първоначално не исках да получа ваксината по време на бременността си поради липсата на налична информация, когато забременях за първи път. Чувствах се и уплашена, защото насоките се променяха, но никой никога не обясни защо", казва Лапин, която е бременна в 25 седмица. "Притеснявах се от неизвестни дългосрочни ефекти."

По време на първоначалната среща с акушерката си, когато е бременна едва в осмата седмица, Лапин не се чувства насърчена да получи ваксината. "Трябваше аз да повдигна темата, тя така и не ме попита за ваксина. След това ми каза, че това е много личен избор и всичко зависи от индивидуалните обстоятелства. Не ме насърчи особено да се имунизирам. Не си тръгнах от този преглед с мисълта: "Трябва наистина да се ваксинирам", споделя Лапин.

Последваща среща с нейния акушерски екип преди три седмици я кара да помисли по-сериозно за ваксинацията. "Те ми казаха: "Определено трябва да мислите за рисковете от това да не се имунизирате", казва Лапин и добавя, че е чела "колкото се може повече информация, базирана на доказателства ", около рисковете. "Тогава като видях статията в понеделник сутринта за честотата на хоспитализациите в момента - това беше последното нещо, от което се нуждаех, за да ме избута през ръба и да кажа, че рискът да не се ваксинирам е по-голям от неизвестните рискове."

"Забавих получаването на втората доза и се заразих с COVID-19"

Хая е 33-годишна директорка на компания в Лондон. Тя приема първата си доза преди да забременее и има желание да получи втората си доза от ваксината на Pfizer възможно най-скоро, но е била обезкуражена от някои здравни служители. "Дори когато насоките се промениха през август и имаше много заглавия, насърчаващи бременните жени да получат ваксината възможно най-скоро, акушерките ми все още бяха много предпазливи и не особено ентусиазирани от това", казва тя.

"Казаха, че трябва да изчакам след първия триместър, въпреки че исках да получа втората доза получа възможно най-скоро - в 11-та седмици. Беше разочароващо и объркващо да прочетеш нещо на уебсайта на NHS и след това някои служители на NHS да кажат нещо различно."

В крайна сметка Хая чака с нежелание да приключи първия триместър, за да се ваксинира. "Изчаках, защото това изглеждаше като неясен въпрос сред различните здравни експерти, с които говорих . Ала  това се оказа не достатъчно скоро, за да ми попречи да се разболея от COVID", споделя Хая, която се зарази с коронавирус, докато е бременна в 13 седмица. "За щастие, симптомите бяха леки, може би защото имах една доза, но по-скоро не бих искала въобще да се бях заразявала."

Хая, която получава втората си доза в 18-ата седмица, смята, че е щяла да бъде обезкуражена от отношението на медицинския персонал, ако нямала такова огромно желание да се ваксинира. "Дори когато отидох да получа втората си доза, те казаха: "О, ти си бременна, обмисляла ли си решението, говорила ли си с целия си медицински екип?" Това не съвпада с нещата, които виждам в медиите за правителството, което ви насърчава да се ваксинирате. Лице в лице, не съм виждал никой, който да окуражава бременни жени. "

"Бременността е наистина страшен период"

Поли Гуч е бизнес анализатор в Норич. 27-годишната жена приема първата си доза от ваксината Moderna в началото на септември, когато е в 14-ата седмица от бременността. Тя не е сигурна по въпроса и не са й предложени насоки от здравния персонал дали да се имунизира. Гледането на видеоклипове на TikTok от други бременни я направили още по-несигурна, тъй като някои имали антиваксърска риторика.

"Голяма част от информацията е просто от заблудени хора, не пламенни антиваксъри“, казва Гуч, която е бременна в 21 седмица. "Тъй като бременността така или иначе е страшно време и тъй като ви казват, че всичко е изключително опасно, от яденето на меко сирене до къпането над определена температура, съобщенията онлайн изглеждат така: "Ако не сте сигурни в нещо, просто не го правете."

Гуч казва, че отговорите на видеоклипове, които тя гледа в TikTok, са особено обезкуражаващи. "Прочетох коментари под някои клипове за бременност, в които хората казват наистина ужасни неща, като: "Ако бебето ви умре, защото сте се ваксинирали, заслужавате си го."

Въпреки това, като се има предвид треската, която е преживяла, когато се е заразила с COVID-19 преди бременността, и риска, който може да носи за бебето й, тя решава да приеме първата доза. "В крайна сметка нито аз, нито бебето ми ще се справим добре, ако се окажа на вентилатор заради COVID."

Гуч чака да получи втората си доза. "Акушерката ми е говорила само веднъж за това и само за да ме попита дали съм се имунизирала или не. Но лекарят в центъра за ваксини беше наистина добър - преди да ме имунизира, той ми каза: "Мисля, че правиш правилния избор", което беше хубаво.

"Не съм виждала никаква негативна информация относно ваксинирането по време на бременност"

35-годишната Катриона, която работи в авиацията в Абърдийншър, трябваше да получи втората си доза точно след като забременее през юни. Тя реши да я отложи до втория си триместър, тъй като не можа да намери достатъчно съвети относно имунизацията по време на ранна бременност.

Но когато вижда нарастващите ежедневни случаи в Шотландия и съобщенията за неваксинирани бременни жени, които са били хоспитализирани с COVID, тя променя решението си. "Стигнах до 10 седмици и излязоха нови новини за това колко неваксинирани бременни жени са приети в болница заради вируса", ​​споделя Катриона. "Всичко това ме изплаши и започнах да мисля: ваксината може да бъде риск, но, от друга страна, ако се разболея от вируса, може също да изложа себе си и бебето си на риск. В този момент реших да получа ваксината на 11 седмица от бременността."

Семейството и съпругът й я насърчават да получи дозата, но решението на Катриона е трудно. "В това време, в което живеем, каквото и решение да вземете, зависи изцяло от вас. Беше ми много трудно да направя този избор и почувствах вина, след като получих ваксината, защото си помислих: "Току-що може и да съм изложила бебето си на опасност". И знам, че това може да звучи смешно за хората, които са поддръжници на ваксината, и аз съм на нейна страна  - но по време на бременност не съм толкова сигурна."

Тя все повече чувства, че е взела правилното решение. "Не съм виждала никаква негативна информация относно ваксинирането по време на бременност, така че с течение на бременността - въпреки че не мисля, че някога ще бъда напълно сигурна - мисля, че съм постъпила правилно, особено когато виждате статистика за хоспитализирани бременни жени ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 12 Прополисът е голяма работа, признавам! Особено в комбинации с други антисептици. Обаче помага само ако се взема профилактично, като ваксината. С прополис няма да се излекуваш ако вече си болен.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има ли ваксина срещу ковит-19? И аз искам да се имунизирам! Ваксините са най-доброто средство срещу някои заболявания - дават 100% защита от болестта!
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всеки ден, всеки час.... има пропаганда...
9
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЛЕЧЕНИЕТО НА КОРОНА ВИРУС Е СВРЪХ ЕЛЕМЕНТАРНО! ПРОПОЛИС ПО 50 КАПКИ 3 ПЪТИ НА ДЕН МОЖЕ И ПО 100 КАПКИ, АСПИРИН ПРОТЕКТ СРЕЩУ КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ И ЧАЙ ОТ КОТЕШКА СТЪПКА, ЕХИНАЦЕЯ И ЧЕРВЕНА ХВОЙНА ПЛОД МОЖЕ И ГЛОГ ЛИСТА И ЦВЯТ ВСИЧКО ВРИ 5 МИНУТИ ! АКО Е ПО-СЕРИОЗНО ДОБАВЕТЕ И ЦИТРОСЕПТ! ТАКА ИЗБРОЕНАТА КОМБИНАЦИЯ И СП-ИН СИГУРНО ЩЕ УБИЕ ТА ЕДИН КОРОНА ВИРУС!
8
3
 
37
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Бяха ми давали преди години рекламна книжка от една от евангелистките секти- същите съчинения, заплахи и страхотии, обещани за неверниците. Който не се присъедини към сектата ще бъде сполетян от ужасна съдба и душата му ще бъде погубена. Даа явно е дошло времето на научните и технологичните секти.
7
4
 
39
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗВЕРСКАТА ПРОПАГАНДА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА! ПРЕДИ НА ШЕГА ПИШЕХА, ЧЕ ЩЕ ВАКСИНИРАТ И ЕМБРИОНА И НЕ НА ШЕГА ТОВА ВЕЧЕ Е ФАКТ! ДО КРАЯ НА 2022 СА СИ ПОСТАВИЛИ ЗА ЦЕЛ ДА ВАКСИНИРАТ 90% ОТ ПЛАНЕТАТА ОТ БРЕМЕННИТЕ ЗАРОДИШИ ПРЕЗ БЕБЕТАТА И МАЛКИТЕ ДЕЦА ДО СТОЛЕТНИЦИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО!
6
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"един на всеки шест тежко болни пациенти с COVID е бременна жена, която не се е ваксинирала" - това е може би най-голямата, грозна и абсурдна лъжа, която съм чел скоро - а има доста конкуренция.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото от телевизията са чули, че трябва
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще убият бебетата ви! Не им вярвайте!
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот си мислят че така ще вдигнат коефициента на сивото вещество,а всъщност точно ваксърите са с най ниски познания във всяка една област!!
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви призная, ако пуснете агитационно матриалче за ваксинацията сред транссексуалните - така ще угодите на двама спонсори едновременно.
1
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не четете това подло зарибяване бременни жени! Това е секта! Линч за експериментаторите!