Проф. Нели Корсун: Мерките са достатъчно строги

Може да нахлуят и нови варианти на COVID-19, смята тя
13 окт 2021 14:25, Ния Христова
40
Проф. Нели Корсун: Мерките са достатъчно строги
Снимка: БГНЕС
"Мерките са достатъчно строги, стига да се спазват. Важното е да има по-строг контрол". 
 
Това заяви в ефира на bTV проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
 
Според нея има възможност да нахлуят и нови варианти на COVID-19.
 
"За да се ограничи вирусът, могат да се въведат много строги мерки, но те все пак трябва да се спазват, за да не страда икономиката, да не страда образованието и да има баланс между всички тези направления. Използването на здравни сертификати е добра мярка", отбеляза тя.
 
"При нисък процент ваксинирани се предлага едно много широко разпространение на вируса със затягане на много хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се измени е много по-голяма. Затова е много важно да се повиши имунизационното покритие, така чеда се ограничи броят на неваксинираните лица, които са фактически материал за разпространение на вируса", обясни още проф. Корсун.
 
"В началото на годината доминираше "Алфа" вариантът или т.нар. британски вариант, но беше изместен от "Делта". Когато се натрупат достатъчно заразени и изкарали заболяването с този вариант, е възможно да се появат нови, вече има такива - "мю" и "Ламбда", допълни професорът.
Още по темата
 
"Ламбда" вариантът циркулира в Пуру и се появи в Южна Америка. "Мю" се разпространява в Колумбия. Няма гаранция, че няма да им авнос на тези вируси и у нас", посочи имунологът. 
 
Те не са по-тежки, но помагат на вируса да избягва имунитета.
 
"Делта" вариантът е два пъти по-заразен в сравнение с оригиналния коронавирус - този от град Ухан", припомни специалистът.
 
"Симптомите на "Делта" варианта много напомнят симптомите на други респираторни вируси, при него по-рядко се срещат симптоми като кашлица, загубу на вкус и обоняние. За него са характерни главоболие, възпалено гърло, хрема, повишена температура. Това са симптоми, които се провокират с тези на други респираторни вируси", каза още проф. Корсун.
 
Тя изтъкна, че все още няма доказан грип този сезон, но е възможно по-силно разпространение на грипни вируси в сравнение с миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ново рекламно лице изгря. Къде е Бацилова, Петрунов? Тоя център трябва да се разтури. Баси сата.нинската сбирщина там!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези муджахидини в този Национален център, то Гломб, Корсун... работят ли изобщо българи там? Сякаш сме в някоя джамахирия!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките не се спазват в веригите магазини и заведенията
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките не се контролират написано е само на хартия това не са мерки а записки
32
2
 
6
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
блин тази пък от къде са я изровили, сигурно от някоя боклучийска кофа нов клоун в цирка ковид
31
1
 
2
 
! Отговори
1-н преди 2 години
*** кой?
30
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
ГЕРБ мисли да налага задължителни ваксинации, така ли бок-лyко? Ама да го кажат така ясно, в национален ефир, като част от програмата си за управление... -----///----- Те никога не са го крили. Затова и искат да инсталират президент-*** с вице военна прости титка, чийто мъж-генерал да изкара армията за решаването на този въпрос.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи нямало доказан грип? Аз от какво бях болен три дни, при два отрицателни ковид-теста ?
28
0
 
1
 
! Отговори
Кои мерки? преди 2 години
Онези неефективните ли се спазват? То резултата от тях е достатъчна красноречив.
27
0
 
3
 
! Отговори
Дрън преди 2 години
дрън дрън, поредната ******, говореща глупости....Ако е лекар да лекува.....ако не й харесва тук, да ходи при талибаните......
26
0
 
2
 
! Отговори
до ох преди 2 години
ти като си обидно луд, тебе кой те контролира
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иронично, но заради пропагандата, Хората си мислят, че Господ ще раздава правосъдие за геноцида който се провежда. Няма да е Господ, той няма да се появи в нисковибрационната среда която бе създадена умишленно със смесването на расите и народите, правосъдие ще раздава Самаел, който затвориха за 500 години и хората живяха в безвремие, без никой да ги наказва за постъпките им. Сами виждате, така наречените елити, колко бързат и са уплашени. Нормално, отмъщението ще е кърваво и грозно.
24
0
 
6
 
! Отговори
У наше село преди 2 години
ток нема и вирус нема
23
4
 
1
 
! Отговори
Ох преди 2 години
До Анонимен 23 Дано си безобидно луд, че последните никакъв контрол няма над такива като теб.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние Хората, притежаваме абсолютната власт на живота, тялото и реалноста си. Инструмента за това ни е даден от Господ и се нарича свободна воля/личен избор. За разлика от монарх робите като Шваб и Гейтс, ние можем да правим каквото си поискаме. Тайните общества работят само в едно направление - да ни убедят, че от нас нищо не зависи и очакват да се съгласим с плановете им. Легиона на тъмната страна са платените драскачи а медиите са платформата им. Иисус ни показа какво да правим със змията.
21
4
 
4
 
! Отговори
Антиваксър IQ 58 преди 2 години
Прав е колегата 19, инжекциите съдържат нанотехнологии, които ще повишат драстично интелекта ви а. Това все пак е нова технология и тепърва се развива, затова не очаквайте чудеса. Ще изглеждате и говорите като средностатистически общ работник с основно образование, но за вас това е голям напредък.
20
5
 
3
 
! Отговори
трансхюмън с маска преди 2 години
До Анонимен 19 Какво си смъркал?
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Графена в инжекциите изгражда решетка в тялото ви. Инжекциите съдържат нанотехнологии, които са първата и основна стъпка към трансхюмън обществото. Маските не предпазват от нищо, те са дрес кода на генно модифицираните трансхюмъни. С ритуала по инжектиране, вие се съгласявате на робството което ви е подготвено. Няма да притежавате нищо, ще работите само за храната си, която ще е каша от червеи. Питайте Шваб, той написа книга за това.
18
0
 
4
 
! Отговори
елементарна логика преди 2 години
Там маргиналите са по-малко. Тук са в изобилие.Щоим са в изобилие, не са маргинали.
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен локдаун и задължителни ваксинации,не оня комунист янев да се занимава с въглища и ток див селянин.защото ще бъде обезглавен