Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране

Преболедувалите е добре да засилят имунния си отговор, смята проф. Александрова
14 окт 2021 20:02, Петя Славова
234
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Снимка: БГНЕС

 Най-добрата защита срещу COVID-19 имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това пишело в сериозни публикации, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция - това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата", допълни тя

Американският център за контрол на заболяванията не е поставил ограничение кога да се постави ваксина след преболедуването, но има значение колко време е продължило заболяването, колко силно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея доста хора спазват мерките, защото през изминалите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

"Мерките са нужни и то комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната", допълни проф. Александрова.

Още по темата

Тя допълни, че включително и хората, които са ваксинирани, особено възрастните хора и хората с имунни дефицити, трябва стриктно да продължат да следват мерките.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

"Аз също съм ваксинирана напълно и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките", коментира вирусологът.

Според нея ваксината и лекарството ще вървят ръка за ръка, защото винаги ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат ваксинирани, или дори да бъдат ваксинирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият - това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

"СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга - грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Израел е най добрия пример. Ваксинирани- болни. Сега ги карантинират да не заразяват неваксинираните.
212
0
 
0
 
! Отговори
JordanJordanovSARS преди 2 години
За първи път срещнах мъже със силен имунитет срещу RED KILLER SINDROM по време на тестови проучвания в United KIngdom Септември 2019..Всички бяха от Полша. По време на предишна подобна нагло престъпна диверсия рекламирана като SARS засякохме камери облъчващи с атака SARS .Пострадалите се лекувахме бързо в минерални басейни около Варна ,Чифлика,Шипково ,Кранево..Сега НЕ МОЖАХ ДА ВИДЯ ОЗДРАВЕЛИ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ОСВЕН ТЕЗИ ЛЕКУВАЩИ СЕ В ГОРЕЩИ МИНЕРАЛНИ БАНИ БЕЗ ХИМИЯ>
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един лекар, който казва истината,че най-добрият имунитет е след преболедуване!Достойно за уважение мнение!Адмирации!
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ц! Най-силната защита е повишен имунитет с природни средства! Грейпфрути, портокали, банани, ябълки, чушки, зеле...... Тогава вируса НЕ МОЖЕ да ти влезне в организма по никакъв начин, а в гореописаните случаи - може! Айде, упражнявайте се с ваксини, ако искате, пък ако искате яжте ония неща с много витамин Ц...... Успехи ви желая!
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ParadoxКъде излязоха? Кои резултати?
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, не че нещо искам да ви разочаровам, ама във ваксинирана Англия в момента смъртните случаи са, както по това време миналата година без ваксини. А заразяването е яко от поне три месеца и не спира. Ваксинираните яко боледуват от делта и мрът. За другите щамове нямам информация. Явно вакиснираните смело щъкат нагоре-надолу и затова яко мрът. Затова, вакси, пазете се. Най-добре се затворете. Другите ваксинирани ви заразяват.
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Punta mara kak e ounta kana e super corona njama ima seks do skavane na coronata e i trioer ima no toi se lekuva s antib.taka icoronata piite sntibiotizi ja vijde domov4iev kak se par4i s finansov.mimister i debelata ministrrka mutrata miliarder s kakvo se islekuva dumov4iev s hormonii i antibiotizi na jahtata simionov spra da go sadi daychto li kolko mu butna kiril na veleri sega sa glasi sa presifent burgaskia selendur 4enge s tv hotel i dr
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно безмислено е ваксинирането след преболедуване. Случаите на повторно заболяване са при хора, които не могат да изградят траен имунитет или такива, които са приемали разни имуномодулатори и са прекъснали или възпрепятствали нормалният имунен отговор. При боледувалите от САРС 1 вече се доказа че има имунитет повече от 17 години.
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам как стават нещата. Няма да им позволя да ме бодат тези мошеници, това е глобална манипулация!
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз го преболедувах точно като една настинка или грип, имах загуба на обоняние и виене на свят, но не съм била така, че да не мога да стана от леглото си, колкото и отпаднала да бях. Не изпаднах в паника, даже на лекар не отидох, мина ми само с Парацетамол, чай и мед. Няма да им позволя да ме бъдат! Няма ми нищо, но ако отида сега някъде и ми поискат pcr тест, убедена съм, че ще ме изкарат позитивна, само за да вземат парите по клиничната пътека! И ще искат да се ваксинирам. Знам вече как стават
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10% от пациентите с Коронавирус в отделенията за интензивно лечение са напълно ваксинирани. Този процент се прилага за цялото население. Той е значително по -висок за хората на възраст над 60 години - тук делът на пробиви в ваксинацията е около 25 процента.По данни на Робърт Кох институт Германия
202
2
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 215 - кви са тия резултати, чакам утре вечерта пак да почета коментари да се посмея малко.
201
0
 
10
 
! Отговори
Paradox преди 2 години
Айде излязоха резултатите. Утре трябва да пишат: Ръст на заразените ваксинирани. Ръст на приетите ваксинирани в болнични заведения. Скок на починалите ваксинирани. Рязък спад на новите случаи.
200
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не мо дават сертификат при условие че имам антитела? Какво има в тези бъркочи след като толкова драпат да ги слагат? Кой плаща безумните реклами по медиите и града? Нещо не е наред!
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 212 въпрос на избор, за едни е ок за други не е ок
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хакерите какво мислите за игличките?
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме си истински хакер сред нас ми еваларка.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пощата е тя да, телефона съм го сменил затова не го обновявам никъде и навсякъде
195
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-силната защита е боледуване. Ваксините всъщност унищожават имунната система. Това се доказа вече, но ествествено диктаторите не искат вие да сте здрави.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
206 мерси, същия съм, наградата никой не я получи, не успяха да го сринат, а хем и в хакерските влезна, никой не успя да пробие