Проф. Христова за мерките: Ваксинирани и преболедували ще са привилегировани

Затягане се налага, много стръмно катерим кривата на заболеваемостта
14 окт 2021 10:28, Анисия Иванова
452

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. Планува се те да влязат в в сила от утре.

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

Още по темата

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя.

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Да бе, хора лятото с по две дози на Пфайзер, и сега болни.??????? Друг от 2-вакси, починал, но в системата не фигурирал, че бил ваксиниран. Всичко е лъжа и манипулации...
341
1
 
7
 
! Отговори
Поп Ставри преди 2 години
До Чичо Скруч Е, обяснявай по подробно на човека де , като например ако прихване друг щам грип та макар и най безобидния но в комбинация с този от направената ваксина какво ще му се случи. Но има и добра страна и тя е че ще попадне в моите богоугодни ръце . И божиите служители трябва да ядат , а за това трябва да се работи.
340
3
 
34
 
! Отговори
циник преди 2 години
... в сряда бях на изслушване на едно друго телевизионно светило по темата, което каза в края на изказването си, че е "срамота да не се ваксинират хора, защото в Джибути населението нямало никакъв достъп до ваксини, а у нас управляващите осигурили толкова много ваксини, че е грехота да ги хвърляме" ... такива аргументи са си чиста излагация за лекар и некадърна пропаганда на прохождащ политик ...
339
14
 
4
 
! Отговори
до 385 преди 2 години
До АнонименАко говорим за епидемия от въшки нормално е изчистените от парaзити да бъдат приети навсякъде а въшливите да бъдат ограничени.Какъв майн камф те тресе бе ***!
338
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани! . . . . . . . . . . . . За съжаление разбирането какво е равенство и демокрация на професорката са с огромни дефицити! На такива трябва да се забрани да се размножават! Значи всичко хуманно извоювано в столетията се хвърля на боклyка и отново неравности между хората! Новия мейн кампф на Хитлер! А от данъчна гледна точка всички са РАВНИ! На такива НАУЧНИ сътрудници с ясно изявени политически поприща да и се взимат титлите и да стават поли
337
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#382 освен, че не го вълнува, детето му дали ще се зарази, вероятно го е и набол вече, за да е от привилегированите. Ти му приказваш - то ти говори ! Покрай шумкарите се е научил нищо да не си признава ! Ти му показваш каква е реалността, то се държи все едно е паднало от Луната ! Също като героя на Веселин Андреев от "Балада за комуниста"
336
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 382 Отивай в Швеция бе невежа, какво правиш в Бг. Точно ти посягаш на детето си, защото не те е грижа за него, само за да си свободен и да се шматкаш на воля, А, че го наказваш в ковидарника, не ти пука. Какво разбираш ти от медицина, аман от *** прости.
335
34
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят училищата-СПЕШНО, особено в София, Варна, Провдив, това е първото нещо, което трябва да направят, но веднага, не само ваксини да рекламират!! Сметнете, колко хора са подложени на риск само заради присъственото по училищата: 700К са само ученците, родителите, учителите и персонала в училищата, това са над 2 милиона хора, застрашени пряко от заразяване с ковид, благодарение на "присъственото" в момента. А въвеждат мерки за кина, театри,цирк в целия този безумен Цирк.
334
33
 
22
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Уважаема проф.Христова, докато сегашният президент, за когото вече няма да гласувам, не разкара здравния министър, никакви призиви за ваксиниране на хората, за които това е наложително, няма да помогнат. Неговите противоречиви изказвания още повече обърква населението. Той в душата си е убеден антиваксър. И на какво се дължи всекидневното увеличение на заболели медицински лица. Ясно, че това са хора, които не искат да се ваксинират. На дъното сме хора-ааа... В 21 век сме, а тук само суеверия,
333
1
 
3
 
! Отговори
Farma преди 2 години
До Анонимен 367 E NALI TREBWA S NESHTO DA OPRAVDAJAT OTKRADNATITE MILIARDI ZA UJ-AKSINI
332
5
 
20
 
! Отговори
ProstaLiE преди 2 години
"...Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса" taa vdlybnata li e?!?!?!? OTDE GI NAMIRATE TAKIVA VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE??????????????????????????????????
331
2
 
40
 
! Отговори
12 преди 2 години
Да привилигировате едни и да подтискате и психически насилвате други е престъпление бе госпожа..
330
2
 
19
 
! Отговори
( '_' ) преди 2 години
До ОтегченУважаеми разбирачо, ваксината не ви защитава 90-95% от заразяване, а от тежко изкарване на болестта (според уверенията на производителите), което също е доста спорно. Да не говорим ,че РНК ваксините вкарани във вашия организъм карат клетките ви да ПРОИЗВЕЖДАТ специфичния протеин на вируса! Но това не е най-важното. По-важно е ,че вие,въпреки логичното си мислене, пропускате да забележите,че се намирате на мястото на жабата, която ври бавно на котлона и дори не го забелязва
329
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя сте вие,за да определяте и поставяте граници! БОГ Е ЛЮБОВ и СВОБОДА!Кои сте вие ,че да ограничавате дадената ми свобода.От Лакомия за Пари! Понеже така се нарежда на световно ниво от онези които искат да управляват света!Само че другарко.. ВСИЧКО СЕ ВИЖДА И ЗАПИСВА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА!СЗО Фармация и лекари - Са матрицата която ви контролира за да върви бизнесът! Да печелят от вас.Това е извън Любовта!Нарушавате ВСЕЛЕНСКИТЕ ЗАКОНИ!
328
2
 
21
 
! Отговори
БОКО преди 2 години
ТАЯ ПЪ КВО СЕ ПРЕВЪЗБУЖДА!!!!
327
3
 
33
 
! Отговори
яаожгтн преди 2 години
Колеги- всички вие които отказвате да бъдете опитни мишки, предлагам да спрем да си плащаме данъци и осигуровки след като ще ни лишавата от елементарни права.Да я видим тогава тази *** и вдругите дето искат да ни отказват лечение с какво ще се издържат.По 30 лева на месец взимат и от безработните за здравни- за какво?Айде да им спрем кранчето като са толкова отворени какво ще кажете, така и така си плащаме щедро допълнително макар и здравно осигурени.
326
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разделяй и владей.
325
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандаторите на течностите казват, че 1. и ваксинираните могат да се разболяват от това, срещу което са ваксинирани 2. ваксинираните разпространяват вируса (особено прясно убодените), обаче щели да имат привилегии, щото имали една зелена хартийка. Логика, Санчо?
324
3
 
7
 
! Отговори
Чичо Скруч преди 2 години
До ОтегченХаресва ми, как разсъждавате ВИЕ "ВАКСИНИРАНИТЕ".А сега малко да ти разясня нещата от имунологична гледна точка.Ваксината, независимо коя, не ти дава абсолютно никаква предпоставка да си мислиш,че не можеш да се заразиш отново.Можеш!Леко?Тежко?Никой не може да ти го обясни.Както така?Отделно "неваксинираните ***" може би няма да те заразят.Последно ти си пълен кретенуга.Жив и здрав.Пази се от 5g антенките, да не ти настръхнат космите по гъзеца.П.П.Бойко ще ви опрай
323
1
 
31
 
! Отговори
Харабейшио преди 2 години
Какво стана с Кунчо? Няма вест от него. Боцнат с петнадесет дози, а се разболя, че си изключи телефона. Да не е в болница и да го крият?