Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората

Хората с висок процент на антитела да не бързат да се ваксинират
15 окт 2021 10:38, Ния Христова
41
Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората
Снимка: БГНЕС
"Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса, макар че тази ефективност е намалена. Няма и никакви съмнения в надеждността и ефективността на четирите одобрени за използване в ЕС и в България ваксини срещу Covid-19". 
 
Това обясни пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен, имунолог и ректор на МУ - Пловдив.
 
Проф. Мурджева каза, че периодът на изчакване за ваксиниране след преболедуване e най-рано след шест месеца.
 
"Това е е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при повечето хора след преболедуване се образуват специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят дори повече от 6 месеца. Но дори да се ваксинират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-добрият имунен отговор е преболедувал и ваксиниран - тези хора имат по-добра защита от само преболедувалите или пък само ваксинираните", поясни още имунологът.
Още по темата
 
Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също  6 месеца след втората доза, но при хора със силно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия).
 
"Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза", каза още проф. Мурджева.
 
Проф. Мурджева уточни, че преболедувалите хора с висок процент на антитела може да са спокойни, защото те са защитени и могат да не бързат да се ваксинират. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Не щъ преди 2 години
Абе удри баце и се не бой.Оно е като ракията дали ще са 2 или 3-4 все тааа.Щастието може да се крие на всеки ъгъл на всека пресечка.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЪРВО, ПРОФ. МУРДЖЕВА СЛЕД ВТОРАТА ДОЗА СЕ ПОСТАВЯ ТРЕТА, А ШЕСТ МЕСЕЦА СЛЕД ТРЕТАТА СЕ ПОСТАВЯ Т.НАР. БУСТЕРНА (УСИЛВАЩА) ДОЗА. ВТОРО, ДО ТОЗИ МОМЕНТ СРАМЕЖЛИВО МЪЛЧИТЕ ЗА "ДЕКЛАРАЦИИТЕ ЗА "ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ"", КОИТО ЖЕЛАЕЩИТЕ ВАКСИНАЦИЯ ПОДПИСВАТ. ОТГОВОРЕТЕ !!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 години
Бухахахааааааа! Много ги бавите, бе!!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И деца, внимавайте да не се пристрастите към ваксините!
31
3
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
След двайсета доза ще бъдете напълно здрави!
30
3
 
2
 
! Отговори
дърт преди 2 години
И така на всеки 5-6 месеца!
29
3
 
7
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
А РЕ-бустерна доза още 6 месеца по-късно, и после вече РЕ-имунизация и третичен бустер преди да повторим отначало?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и 6 месеца след третата, и 6 месеца след четвъртата, и 6 месеца след петата...
27
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Яко наркомания.
26
1
 
6
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
ваксините на всеки километър и така до края на света :)))
25
1
 
6
 
! Отговори
Бустерляка преди 2 години
Защо?!
24
0
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 2 години
Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност Акушерство и гинекология относно ваксиниране срещу COVID-191. Бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани.2. Жените, които планират бременност не трябва да бъдат ваксинирани поне 6 месеца преди настъпването на бременността
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако си си направил гражданската и каското на вноски, става голяма обърквация.Първа доза - вноска каско - втора доза - технически преглед - втора доза - вноска кредит - платих ли каското? Май беше време за втора доза. Един ден се прибираш, пред вас те чака частен съдебен изпълнител със спринцовка в ръка и ти бие бустерна доза.
22
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран с 2 дози има по-добър имунитет от само преболедувал. Но ако преболедувал се ваксинира, вече има най-силния имунитет. Доказано с няколко клинични проучвания и проследяване на хуморален и клетъчен имунитет.
21
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 2 години
ЗАЩО ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН НЕ ПОЛУЧАВАТ СЕРТИФИКАТ КАТО СА НАЙ- БЕЗОПАСНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО?!
20
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
В РУСКИТЕ САЙТОВЕ ПИШАТ: "ПРЕБОЛЕДУВАЙТЕ ГО. НЕ Е СТРАШНО!"Преболедувах го. Лекува се, но НАВРЕМЕ! НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ КАТО ИМАТЕ ЛЕКИ СИМПТОМИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ!!!! ОКОЛО МЕСЕЦ.
19
1
 
11
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Оф, малиййй...Антителата като количество след преболедуване Нямат Никакво значение, защжто Мтого по- важни са Паметовите В лимфоцити, които могат да продуцират антитела веднага след заразяване!!!
18
5
 
14
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Четвърта и петата ще си я плащате. Който няма пари ще ни бъде РОБ или умира.
17
1
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ние сме интернет хъшове. Смешно е.
16
4
 
18
 
! Отговори
Проф. Костов преди 2 години
Директорът на Пфайзер още миналия месец заяви, че в бъдеще всеки ще трябва да се реваксинира срещу Ковид на всеки 6 месеца. Това го имаше публикувано тук в Dnes. bg. Силно се съмнявам държавите да продължат да купуват бъдещите дози, с оглед повишаването на цените им. Закупуването на бустерна доза ще се окаже дълг на всеки един гражданин, закрепен чрез системата на зеления сертификат. Пропускаш бустерна доза-губиш сертификата. Предполага се че цените мога да достигнат 500-600 лв., дори 1000 лв.