Кацаров: Не може да се тестваш сам и да кажеш, че нямаш COVID-19

Снощи пред столично заведение имаше пункт за тестване
15 окт 2021 20:00, Ерол Емилов
156

Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

"Тестовете трябва да бъдат извършвани в някоя от сертифицираните за това лаборатории. Те имат свободата и възможността да изнесат пунктове на различни места в градовете - в магазини например. Тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат. Той е този, който наричаме "зелен сертификат" в случая. Не може сам да си направиш тест и да кажеш, че си с отрицателна проба", заяви здравният министър, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

Междувременно снощи отвори първият пункт за тестване за коронавирус пред столично заведение. Срещу 10 лв. всеки, който иска да влезе след 23 часа, може сам да си вземе проба. Резултатът е готов почти веднага.

"Всеки желаещ самостоятелно си прави теста, без да има нуждата от медицинско лице. Тестът се изчаква 10-15 минути докато покаже дали е отрицателен или положителен. Въвежда се в системата от регистратор, който е тук, на място. Той получава по електронен път своя сертификат", обясни управителят на заведение Калин Машкин.
Той сподели, че още в първите часове е имало голям интерес.

Още по темата
"Имаше доста хора, които минаха, като приблизително около 200 само през една точка. Мога да кажа, че нямаше нито един положителен резултат от всички", добави Калин.

Доктор Благовеста Пенчева е с дългогодишен стаж в лаборатория. Обяснява, че за да е обективен резултатът от теста, трябва да се вземе от специалист, защото иначе може да има манипулация.

"Най-важният момент е начинът на взимане на пробата и понеже това е неприятна процедура, едва ли пациентът би могъл да си вземе сам добре пробата. Лично аз не бих могла да си я взема, защото е неприятно. Ако се отворят пунктове, не знам как точно си го представят. Трябва да има помещение, в което да седне човек и да му се вземе пробата. Съседно помещение, за да се изработи тестът. Това не е процес, който може да се случи на улицата", категоричен е медикът.

Здравният министър Стойчо Кацаров, който най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

До края на другата седмица се очакват да се разкрият още 5 пункта за тестване в центъра на София. А от здравното министерство потвърдиха, че вече са поръчани 1 млн. антигенни теста, които ще се ползват, ако се приеме предложението за въвеждане на "зелен сертификат".


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
5
 
! Отговори
Само питам? преди 1 месец
А защо във Франция тези тестове може да се направят и да се получат резултати в аптеките?
134
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Защо се приема тази тъпотия след като дори министъра не вярва в адекватността на резултата? лицемерие и симулиране на дейност! Долни популисти!
133
3
 
10
 
! Отговори
Как Сийка преди 1 месец
Абе министърче, не че ми е работа,ама да попитам - И до тоалетната ли като ходим ще ни требе тоя зелен сертификат ?!
132
0
 
15
 
! Отговори
мдааааа преди 1 месец
Преди една година в интервю на Стойчо Кацаров:"Има нещо гнило в тази пандемия" ,какво се промени в пандемията, или просто преди плюехте мерките на тогавашната власт ,а сега с какви очи искате хората да се ваксинират?
131
1
 
14
 
! Отговори
Ако преди 1 месец
се свалят всички мерки няма да има разлика във ситуацията, болните няма да станат повече.Но мерките са златна мина за мнозина.
130
0
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 1 месец
То без това няма смисъл да ходим на театър и на цирк. Гледаме ги на живо.
129
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И без това тестовете са менте, дали ги прави медицинско лице или самият тестван няма значение
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А можеш да си тестваш сам ефективността на ваксините, при положение, че имаш колосален финансов интерес, и да твърдиш, че са ефективни и безопасни! Наглост!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да ходя на заведение. Няма да ходя на тратър и на цирк.
126
3
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
А лелчето докторка знае ли какво е усещането от счупепи ръчички!? Ако не знае може да узнае!
125
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямате право насила да принуждавате,и изнудвате подло хоата да си правят тези съмнителни тестове,толкова често,нито да се бодат със съмнителни препарати ,които не са тествани,и редица лекари алармират,че са опасни. Вие сте престъпници,и убийци и рано или късно ще седнете на подсъдимата скамейка и няма да има милост за вас. Заяпомнете го това.
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе аз в гърлото няма си вкарам тая гадост има хидрогел на дарпа и поликапролактонови влакна.
123
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не може, шо тогава продават тестове в аптеките? Аааа да, сетих се - бизнес. По 20 кинта е бройката и после - ама те не са верни. Ми като не са - забранете ги да ги продават.
122
1
 
12
 
! Отговори
Тралала преди 1 месец
Най-правилното вземане на тест е със секрет от гърлото, но в лабораториите го вземат от носа, защото е по-безопасно за лаборантите
121
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, да видим как 20% ваксъри ще спасят заведенията и кината. За другите - жълти звезди.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До а сега де: Обзалагам се, че това им е практиката. Финансова изгода е.
119
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм ваксинирана, но това не са мерки а фашизъм. Няма ли кой да ги усмири тези що за управници. Що за политици. Как никои нищо не му каза на този. Защо всички др политици мълчат. Само Хитлер остава да дойде и в лагери да ни завре.
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм ваксинирана, но това не са мерки а фашизъм. Няма ли кой да ги призми тези що за управници. Що за политици. Как никои нищо не му каза на този. Защо всички др политици мълчат. Само Хитлер остава да дойде и в лагери да ни завре.
117
0
 
15
 
! Отговори
а сега де преди 1 месец
А може ли да те тестват, да нямаш ГОВИД/и така го виждам написано от някои наши не много грамотни съотечественици/ и да кажат, че го имаш?!
116
2
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
Да прав се, че шефовете на лаборатории потриват доволно ръце, а шеф на най-оборотната с изнесени центрове на ключови места е антиковид гурото Мангъров.