Кацаров: Не може да се тестваш сам и да кажеш, че нямаш COVID-19

Снощи пред столично заведение имаше пункт за тестване
15 окт 2021 20:00,
156

Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

"Тестовете трябва да бъдат извършвани в някоя от сертифицираните за това лаборатории. Те имат свободата и възможността да изнесат пунктове на различни места в градовете - в магазини например. Тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат. Той е този, който наричаме "зелен сертификат" в случая. Не може сам да си направиш тест и да кажеш, че си с отрицателна проба", заяви здравният министър, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Стойчо Кацаров най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

Междувременно снощи отвори първият пункт за тестване за коронавирус пред столично заведение. Срещу 10 лв. всеки, който иска да влезе след 23 часа, може сам да си вземе проба. Резултатът е готов почти веднага.

"Всеки желаещ самостоятелно си прави теста, без да има нуждата от медицинско лице. Тестът се изчаква 10-15 минути докато покаже дали е отрицателен или положителен. Въвежда се в системата от регистратор, който е тук, на място. Той получава по електронен път своя сертификат", обясни управителят на заведение Калин Машкин.
Той сподели, че още в първите часове е имало голям интерес.

Още по темата
"Имаше доста хора, които минаха, като приблизително около 200 само през една точка. Мога да кажа, че нямаше нито един положителен резултат от всички", добави Калин.

Доктор Благовеста Пенчева е с дългогодишен стаж в лаборатория. Обяснява, че за да е обективен резултатът от теста, трябва да се вземе от специалист, защото иначе може да има манипулация.

"Най-важният момент е начинът на взимане на пробата и понеже това е неприятна процедура, едва ли пациентът би могъл да си вземе сам добре пробата. Лично аз не бих могла да си я взема, защото е неприятно. Ако се отворят пунктове, не знам как точно си го представят. Трябва да има помещение, в което да седне човек и да му се вземе пробата. Съседно помещение, за да се изработи тестът. Това не е процес, който може да се случи на улицата", категоричен е медикът.

Здравният министър Стойчо Кацаров, който най-вероятно ще одобри идеята за "зелен сертификат", също е на мнение, че тестовете е по-добре да се правят в лаборатория.

До края на другата седмица се очакват да се разкрият още 5 пункта за тестване в центъра на София. А от здравното министерство потвърдиха, че вече са поръчани 1 млн. антигенни теста, които ще се ползват, ако се приеме предложението за въвеждане на "зелен сертификат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво се случва в Италия и Франция при ваксинирани напълно 85%! Ще си върнем стария живот, ама някой друг път!
108
26
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Абсолютна глупост. Фалшиви новини и дезинформация от скалъпени сайтчета. Огледайте се около близки и познати и посочете един увреден от ваксини. И вижте колко са минали тежко през ковид илинса загинали. И спрете да пълните форумите с лъжи, защото заради такива като Вас се губят човешки животи.
107
30
 
7
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
Няма страшно. Всички напреднали нации вече са над 80% ваксинирани, защото разчитат на науката, а не на дезинформацията, вървяща в нашите жълти медии. Ваксинирайте се, за да запазим себе си и хората около нас. Всички неваксинирани ще го изкарат вируса, за съжаление руската ролетка понякога завършва трагично, но решението е поне осъзнато.
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справедливо е да пуснат ваксите да поживеят, не им остава много на хората.
105
1
 
7
 
! Отговори
Ния преди 2 години
Аз се ваксинирах от страх, сега ме сърби между веждите. Дали е възможно да ми расте трето око? Кажете ми, защото чета и гледам филми от Турция с мутации и чувам, че ваксинираните *** като мухи, да се притеснявам ли?
104
0
 
32
 
! Отговори
22 преди 2 години
Тази глупост се опитаха да я прокарат през юли в Москва. Обаче стана друго - и неваксинирани, и ваксинирани направиха тотален бойкот на заведенията и моловете. А това доведе до невиждани загуби за бизнеса, и до отмяна на сертификатите за вход. За съжаление ние не сме обединени срещу отнемането на свободи, а сме бавно варящи се жаби...
103
27
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран с 3 игли преди 2 години
Сертификатът не е мярка за борба с Ковид. Никой не е казвал такова нещо. Това е привилегия и награда за нас ваксинираните, която ни беше обещана още лятото. Нека сега байганювците и маргиналите да философстват вкъщи под ключ, а ние умните, красивите и интелигентните да си живеем нормално.
102
8
 
10
 
! Отговори
Net преди 2 години
Всъщност може!В цяла Европа има такива пунктове, пред заведения, на рецепцията на хотели, частни лекарски кабинети, пред концертни зали, в училищата! Много хора сами си правят тестове когато си ходят на гости .... Може Каца, може ... ти обаче нищо не можеш!
101
0
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Както върви, до изборите шансовете на старшината ще станат отрицателно число.
100
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се тествай бе, стой си вкъщи. Имаш избор.
99
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кое гарантира, че тестовете са безопасни /клечките са без зараза и отрови/. ? никакво тестване! не сме пилета, на които ветеринаря бърка по дупките когато и както му хрумне! кога ще увисне този продажник?
98
12
 
10
 
! Отговори
Честно казано преди 2 години
Бях около 20 дни на протестите срещу ГЕРБ, гласувах срещу тях после. Сега на новите избори ще гласувам за тях. Не мислех наистина, че има по-големи неандерталци от тях. Впечатлен съм от тези образи които сега взимат важни решения, признавам си.
97
3
 
26
 
! Отговори
Вече не разбирам преди 2 години
Ваксинираните току що набодени и вкаран насила вируса в тях , получават привилегии за ходят свободно сред неваксинирани , с ясната цел да ги заразят ?! Неваксинираните са престъпници един вид ....то бива наглост ама пак пък толкова !!! ...............П.С -" търся си жена ...чиста неваксинирана "
96
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие сте ненеромлани. Как можете да ни внушавате не всички са невежи незнаещи нечетящи немислещи и неосъзнати - за вирус който е обикновен.Винаги е имало вируси и ще има най големият е невежеството ви и това че несе развивате.Душата си избира живота!Човек може да е иболен и от няколко болести и да премине през тях може да е здрав и да го вземат отгоре ако му е дошло времето т.е си е свършил работата на земята в тоя живот инкарнация.Всичко е ЛЮБОВ
95
0
 
39
 
! Отговори
Диджей Дамян преди 2 години
Това значи ли че като съм с 39 градуса температура, но съм ваксан и снабден със сертификат, мога да си вляза като цар в клуб Магнито и да кашлям там цяла нощ? Еваларка Кацарка!
94
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли антиваксара се изказа неподготвен???
93
1
 
33
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Направих си два антигенни и един PCR в един ден - двата антигенни бяха положителни, а PCR-a отрицателен. На кое да вярвам ???
92
8
 
23
 
! Отговори
Тест преди 2 години
За заведения и ресторанти тестове ще има, за децата и училищата - не! Аман от тъпотии.
91
0
 
19
 
! Отговори
K.Коцев преди 2 години
Кацаров,защо да не може,бе ?! Или това не можене се отнася само за България ?! В други държави как е възможно ?!Нещо повече - тези тестове ги раздават БЕЗПЛАТНО по градо-вете ,а само вие ламтите за пари,пари,пари...Срам сте за цяла България!!!
90
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги, при нас цялата работа отива към трагикомедия... Дето се вика - да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли...