Как се поставя един клас под карантина заради COVID?

СРЗИ: От днес процедурата е съкратена
15 окт 2021 16:45, Анисия Иванова
38

При заразен с COVID ученик ръководствата на училищата трябва да изпълнят 12 стъпки за поставянето на класа в изолация и преминаването към дистанционно обучение.

Започва се с обаждания до всички ученици, родители и учители, за да бъдат информирани за карантинирането на децата.  

"Една паралелка се карантинира като цяло, но пък някои ученици може да не са били на училище в дните, в които е бил болният ученик. Съответно, не може да изпратиш един файл в РЗИ. Трябва да се прегледа ученик по ученик, с школо да се сравни дали е бил на училище", обясни зам.-директорът на 51 СУ Веселин Стефанов.

След това директорът издава заповед за преминаване на класа към онлайн обучение.

"След това се изпраща в РЗИ имейл, в който се прикачат всички имена на родители, на лични лекари с телефоните на контактни лица за карантинирането им. Вedu.mon.bg се отразяват всички ученици, които са болни, контактните ученици и учителите, ако има такива", посочи още Стефанов.

Целият този процес завършва с предписание за карантиниране от Столичната регионална здравна инспекция. Процедура, която вече е извършена от ръководствата на училищата.

"Обстановката налага повечето директори или зам.-директори да отидат до РЗИ да вземат този лист. Има опашки, служителите които работят там, са изключително любезни, но пък процедурата е много тромава и според мен може да се олекоти с изпращането на електронно предписание към училищата през поща за електронно и сигурно връчване", каза Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Тази процедура от 51-во училище вече са я правили 8 пъти. Това им отнема по 4-5 часа. Bulgaria ON AIR отправи запитване до Столичната регионална здравна инспекция.

Отговориха ни, че има издадена нова заповед от днес, чрез която процедурата за карантиниране на класа е съкратена. Така след като директорите изпратят списъка с контактните лица до РЗИ, няма да се налага да ходят за предписание, а директно ще предприемат мерки за преминаване към онлайн обучение.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредната тъпня на МОН
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига карантини, оставете хората да живеят но направете задължителни ваксините
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, Боже ела и си прибери вересиите!
33
0
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 1 месец
Това не е карантина, а превантивни действия на училището
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А по ли е добре да се отзоват в болницата а хайлязи
31
8
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
Никой няма да ви слага жълти звезди. Просто ще ни изолират заради вас и ще ви оставят да си пеете и танцувате с Костадинов и Гунчева. Нещо като амишите в САЩ. Карат си каруците, няма ток, няма кино, няма нищо. Запазили са си "исконните ценности". Демокрация, какво да правиш?
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата до 18г нямат работа в тез заведения обаче Алитобегов казва че не можел да им иска лични карти и затова им продавали алкохол да вметна в Швеция дори в магазина ти искат лична карта ако си по младолик Така че няма държавна политика у нас да еземат пример и да създадат закон
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елементарно - влизат педофили в стаята и почват да тестват всички деца до едно! След като започнат да лъжат, че децата имат ковид, те им казват да останат в къщи и те децата нямат нищо против, дори и не искат да ходят на училище!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В училищата нали има мед сестри родителите купуват по един бърз тест за да им излезе по евтино от лаборатория и сестрата прави тестове на учениците от този клас не е много сложно
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23, всъщност ковид - фашистите сте вие - които искате да налагате задължителна ваксинация, което си е АБСОЛЮТНА ДИСКРИМИНАЦИЯ! Само трябва да кажете от кога ние неваксинираните, да слагаме жълтите звезди?! А това за песента на Луна беше шега, ама на мало-yмници като тебе им е трудно да я схванат
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алибегов добре дошлиТе сега са агънца, да не ти говоря нашето поколение какво правеше, щото ме е срам.....хахахаха :))) Тогава се млатехме за по най-малката причина и то докато другия не падне с разбита глава целия в кръв, ама така беше в мутренските времена, подражавахме им на мутрите, мислехме ги за герои :)))
25
3
 
4
 
! Отговори
Алибегов добре дошли преди 1 месец
Разпуснати от училища деца ще идва дя пият и пушат наргилета по заведенията весели засмени по клубове и заведения и молове Така че децата си живеят социалния живот и в реалната клубна мрежа.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Требва да се ходи на даскало, ако не друго, поне се научаваш да пишеш, то друго не ти требва де :))) Другото важно е, че там опознаваш света, тоест неприятната част от него....банди, дрога, алкохол, момичета, цигари и т.н.......хахахаха :))) Ако държиш едно дете в пашкул за да не се докосне до грозната истина за реалния живот, това значи да го обречеш на самота :))
23
7
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
Луна изпяла някаква "готина" песен. Ама сериозно ли? Май глупавите хора в БГ вече си имат собствена партия - Костадинов и Гунчева. Не Възраждане а Израждане. Цял свят знае едно, тези фашисти и убийци искат да пожертват цял народ.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес децата водят социален живот в СОЦИАЛНИТЕ мрежи. Вместо да се играе тази игра на инат - ротации, затваряне/отваряне, карантиниране - трябваше за две години да се префекционира дистанционното на макс поне за големите ученици. Само че учители, директори, а и родители паднаха в собствения си капан.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после децата няма да могат и да знаят нищо.
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега слушам клипове на кандидатите за президент по БНТ, всички говорят празни приказки (само Луна изпя някаква готина песен), но единствените които говориха по най-актуалната тема - ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ, бяха Костадин Костадинов и Елена Гунчева! ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ С НОМЕР 5 В БЮЛЕТИНАТА!
19
3
 
8
 
! Отговори
дo 18 преди 1 месец
Щом това не можеш да разбереш, нищо няма да разбереш.
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо трябва да се поставя един клас под карантна не мога да разбера
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с карантинирането на класове е силно относително. Нашия клас беше уж карантиниран скоро. Не разбрах в какво се изразява тази карантина, освен, че бяха онлайн. Децата си ходеха надам-натам, а и с право, защото никой не получи предписание от РЗИ за карантиниране.