Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности

В понеделник е свикано извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология
Обновена: 15 окт 2021 13:19 | 15 окт 2021 13:19, Нели Христова
295
Срещу COVID: Кунчев предлага алтернативни мерки или затваряне на дейности
Снимка: БГНЕС

Все повече региони в страната светват в тъмночервено заради разпространението на COVID-19. В понеделник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология, за да се вземе решение какви допълнителни мерки ще бъдат въведени на територията на България.

От своя страна главният държавен здравен инспектор (ГДЗИ) Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:
 
1. Достъпът до редица дейности  и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
 
2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.
 
Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:
 
Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.

Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.

На територията на страната 14-дневната заболяемост варира от 115,76 на 100 000 в област Кърджали до 749,9 на 100 000 в област Видин. Засегнати са всички възрастови групи, като към момента най-висок ръст на новозаразените лица се наблюдава при децата. Ясна тенденция на нарастване на регистрираните случаи обаче се наблюдава и във възрастовите групи 20-29 г., 30-39 г. и 40-49 г.

Нараства броят на хоспитализираните лица. За последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лечение спрямо 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30%).

Нараства и броят на починалите лица. За последните 14 дни 1192 лица са починали от COVID-19 спрямо 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст).

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, към 09.10.2021 г. от изследвани 2068 проби за целогенно секвенирани при над 95% от тях се касае за Делта вариант.

 


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
експертния съвет по епидемиология =====хахахаха съвет от профите разбирачи на ***
278
1
 
9
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 месец
Фашистите са навсякъде.... Новият Световен Ред настъпва! Господ да накаже техните слуги....
277
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италия и Франция се превърнаха в затвори, въпреки над 85% ваксинирани! Лъжат ни, никога няма да върнат живота преди пландемията! Никакво такова намерение нямат!
276
1
 
2
 
! Отговори
Тоа преди 1 месец
Се моля да му видя физиономията един Божи ден ,когато ИСУС дойде да сложи точка на всичко това! И ще бъде скоро,а тези робняци на злото съм убеден дори не осъзнават продажнически те си същности !
275
0
 
9
 
! Отговори
Тод преди 1 месец
Кой си ти да решаваш съдбите на хората бе ***. По скоро да се махаш от този пост и да дойде някой нормален
274
0
 
11
 
! Отговори
Джон преди 1 месец
Продаде се и си навлече гнева на цял народ..глупава работа
273
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактите са ясни: около десет процента от пациентите в интензивните отделения в Германия, които са били регистрирани в института Робърт Кох между средата на август и началото на септември, са били ваксинирани. Оттогава този дял отново се е увеличил, като последните данни от RKI идват от периода от 13 септември до 10 октомври. През този период процентът е 20,3%. Можете сами да си направите извода дали т. нар.ваксини са толкова ефикасни, безопасни и прекрасни.
272
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма опасност коронавирусът да дойде у нас21.01.2020г Вестник МониторГлавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои, че няма опасност да стигне до нашата странаНяма опасност коронавирусът да достигне нашата страна, той не е регистриран никъде в Европа. Това увери доц. Ангел Кунчев главен здравен инспектор.
271
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Кунчев дали му светка лампичката, че един ден ще бъде вкаран в затвора за здравен фашизъм и ще усети другия край на тоягата.
270
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали имаше ясно разписани мерки??? Защо не ги прилагате????
269
0
 
18
 
! Отговори
Неваксиниран преди 1 месец
До Анонимен (259) - Прав си, че на никой не му пука за нас. И в тази връзка - кое те кара да си мислиш, че правителството се е загрижило дали си жив или мъртъв?
268
1
 
32
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Ваксинацията е доброволна и пожелателна, но се ограничава достъпа на неваксинирани до, за сега, на малозначителни места, а по-късно и до неотложни и жизненоважни !Което от своя страна прави ваксинацията задължителна ! Което противоречи на закона, че ваксинацията е доброволна ! Адвокат - съд- неустойки- компенсации в размер на хиляти левове на човек !
267
21
 
3
 
! Отговори
Спас преди 1 месец
Мерките са анпълно адекватни. Жалко само, че на кормилото на държавата са неадекватни хора. Подкрепяни от една малка част неадекватен електорат, за който най-важното е да върви чалгата и да се тършат в кръчмите. Тъжна история.
266
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Solar Power, в медицината и науката не се вярва ве кауун, не са религии, 1000 пъти ти го написаха. Не можеш да чете , тръгнал акъл да ръси
265
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кунчев, силно се надявам да умреш от ковида, а ако си заразил и най-близките ти из-роди още по-добре
264
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз как не умря бе а за 2 дена е пак на крака и ръси една след друга простотиите си за които е взел 78 милиона? Журналята и те са праят на ощипани булки, ама и те ще са под ножа. Мнооооого скоро.
263
17
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Лекар: Лекар който не вярва в медицината и науката не е лекар. Не бих те посетил за нищо на света. Сега ще чакам да минат 666 дни от ваксината за да развия нови способности и да местя предмети като Дарт Вейдър :)
262
0
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Тоя кога се излекува, че тръгна да ръси вируси и акъл наляво-надясно?
261
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 месец
фа...ши...сти.
260
1
 
39
 
! Отговори
мххх преди 1 месец
Не разбирам защо постоянно се дава думата на този ЗАРАЗОНОСИТЕЛ. Не стига ,че му сложиха три ваксини, не спазва никакви мерки и пак се разболя от Короната, а само ръси акъл дето го няма никакъв. Този субект е емблематичен пример какво представляват недицинските фашисти!