Денков: Вървим към "зелен сертификат" или ограничения

Трябва да се намери баланса между образованието и здравето, заяви той
16 окт 2021 09:35, Петя Славова
359
Денков: Вървим към "зелен сертификат" или ограничения
Снимка: БГНЕС

Новата вълна на коронавируса все повече застигат децата, но здравните власти казват, че училищата ще затварят последни.

"Карантинираните учители са 1.6% от всички, учениците 1.5%. Имаме задържане на едно ниво през последните седмици. В различните общини имаме различна степен на заболяемост.", обясни образователният министър пред Нова тв Николай Денков.

Още по темата

Затова, разговорите със здравните власти, идеята е да е на ниво община, защото там където е ниска заболяемостта, да не се затварят училищата.

"Министерството мисли и за образованието, и за здравето. Истината е, че трябва да намерим баланса между едното и другото. Това, че се увеличава заболяемостта при децата не е само в България.", обясни той и допълни, че в целия свят стои въпроса къде е баланса - максимално отворени училища и минимален риск към деца и учители.

Според него, локалният подход позволява да се вземат мерки, където има проблем и да остане отворено където няма проблем.

Министърът коментира и идеята за задължителна ваксинация при учителите. По думите му не навсякъде има единно решение по този въпрос. В момента 36% от учителите са ваксинирани. Близо 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Денков бе категоричен, че не би поискал задължителна ваксинация за преподавателите.

Той коментира, че е възможен изход да се влиза със "зелен сертификат", но това решение зависи от здравното министерство.

"Вървим към "зелен сертификат" или ограничение към обществените институции.", заяви образователният министър.

Сега задължителни са маските и да се дефинира по-точно кога ще се затварят училищата. За момента няма желание към масовото тестове. Има желание, където има болно дете, да се тества паралелката, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министре ти ядеш ли хляб луканка ,че твоя колега на спорта яко *** луканката
261
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересен ще бъде резултата от този комунистически експеримент, надявам се след като прецаката абсолютно всичко с което се заемат да ги сполети съд и дълъг затвор.
260
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Славито къде е "Във парламента каза ,че няма да има локдауни ?" Ми, Славиту ви излъга. Него така си го докарахте. После така ви "управлява" и сега така продължава да "присъства" в политическия живот. ДС такава задача му беше поставила.
259
1
 
28
 
! Отговори
Stoedin преди 2 години
Ники Денков, ти се оказа един обикновен некадърник.
258
0
 
12
 
! Отговори
абе Денков ! преди 2 години
Ти имаш ли мозък да мислиш ? Кога ще спреш младежите да ядът и пият на големи компании ,,по домашно,, заразата ще си върви и това е ! Ваксини има ли има ,ами който иска да се ваксинира какво дреме някой да го е спрял ? Защо не се нахвърлите върху заводите като източник на зараза или във заводите вирус не вирее ,ами затвори администрациите да не се събират хора ,ами спри всякакво движение за да няма болни ,че болниците който са обезкостени да си отдъхнат-- ей големи сте телете 2-г, едно и също
257
1
 
5
 
! Отговори
Славито къде е преди 2 години
Във парламента каза ,че няма да има локдауни ? Сега избери си да те обеся или да те гръмна щото АЗ искам така-- ей това ми казва тоя овчар . Радев , ще си изгубиш преднината излез и кажи затваряш или не - мъжката ,а ние на изборите знаем какво да правим като намазани със олио сте айде стига със тези тънкажи.евробезполови ли ще сме евронеутрални ли ще сме ?
256
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква полиция!?Там само комплексари и *** в униформа,те винаги ще бъдат нищожна част от населението,но то е в лепкава мъгла
255
2
 
27
 
! Отговори
вървим към бунтове преди 2 години
Ако народа не се стегне и не защити правата си ни чакат вълна от всякакви ограничения на правата със ковид изпълнението се започва не е въпроса дали трябва да се ваксинираш въпроса е че този се чувства сигурен и знае ,че ще ти го наложи със сила която е обезпечена ,също знае че сме страхливи и само ще си пишем и дори да излезем като видим кордоните и ще си тръгнем ,е това знае тоя и със това е силен . Цялата държава във момента се крепи на полицията ,няма капка демокрация ,всичко е на сила.
254
0
 
24
 
! Отговори
Барманката преди 2 години
гледах по новините в 22:50 се наредила на опашката пред заведението, че от 23:00 тест и трябвало. Няма такъв цирк, другите ги дават серизно влизат в палатката там сами си бъркат в носа, абе трагикомедия пълна
253
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, какво стана, нали имахте план при 500 на 100К- щяхте да издавате заповед за ДО? Защо няма издадена още такава заповед за големите градове? Недабавно издавайте заповед, централно за ДО! И без разиграване с ротации!
252
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НЕ СЕ ДОРИ ДОКОСВАТ ДЕЦА,ЩОТО ЩЕ ВИ СТАНЕ ЧЕРНО КЪРВАВО!!!!Змиевидни лица в образователнара системата,не трябва да се допускат!
251
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиваш към затвора!
250
2
 
30
 
! Отговори
НОВИЯТ РЕД преди 2 години
ВЪРВИМ КЪМ НОВИЯТ РЕД НАРЕЧЕН ФАШИЗЪМ
249
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към нищо не вървите. Избийте си сертификатите от шбаните кратуни.
248
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Д-р Ганева: Очаква се обсъждане и деца над 5 г. да може да се ваксинират"-статия от днес
247
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече стана ли ясно накъде вървим и за какво беше този зор за присъствено точно в пиков момент и защо учениците бяха оставени без маски и тестове в училищата, без официална заповед и с пародията:" тестове да се правят само, ако 90% от родителите са съгласни". Но много още не могат да се усетят.
246
1
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВИНОТО СТАНА, КАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ТА ГОНЯТ
245
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 274 "революцията е от първия ден на пландемията." Ц. Виж отговора ми в пост номер 262.
244
1
 
22
 
! Отговори
БЛМ преди 2 години
Сертификатът е сегрегация.Булгаp Лайф Метерс
243
0
 
28
 
! Отговори
Знаем преди 2 години
накъде вървим още от лято 2020,ама тогава беше конспирация!!!