Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?

Има ли пробив във ваксините, обясняват специалисти
16 окт 2021 07:45, Петя Славова
336
Хора, които са ваксинирани умират от COVID-19, но защо?
Снимка: БГНЕС

100-процентна защита при ваксините няма - тя се движи в диапазона 82-83 на сто. Но дори при ваксините да се получават "пробиви", имунизациите определено предпазват от тежко развитие на болестта, уверяват експертите, предава "Дойче Веле".

Пациенти с коронавирус в Хале

Хора умират от COVID-19, макар че са ваксинирани? Такива новини редовно се появяват из медиите, включително в Германия. Става дума отново за феномена, известен като "пробив в имунната защита след ваксинация". Нека проверим фактите.

Още по темата


Дали пробивите показват, че ваксините не работят?

Не. Те доказват нещо друго, което беше известно и досега: нито една от ваксините няма 100-процентова предпазна сила. Според Института "Роберт Кох", ефикасността на ваксините се движи в диапазона 82-83 на сто. Защитата чрез ваксините обаче спада с течение на времето. Шест до девет месеца след ваксинацията антителата в организма отслабват.

Едно е сигурно обаче: ваксинациите определено предпазват от тежко развитие на болестта. Според статистиката на "Роберт Кох", през тази година в Германия са регистрирани общо 67 661 случаи на пробиви в имунизационната защита на ваксинирани хора, но само 0,52 процента от тези хора са били принудени да постъпят в интензивно отделение. Смъртните случаи в тази група са около 1 на сто, като най-често става дума за възрастни хора, при които смъртният риск статистически е доста по-висок.

В каква степен отслабва имунната защита поради фактора "време"?

Това зависи много от конкретния индивид, от неговата възраст, от наличието на хронични заболявания, от интервалите между двете дози на ваксината. И, разбира се, от вида на самата ваксина. Особено при възрастните, при престарелите и при хората с ракови заболявания или с трансплантации имунната защита спада по-бързо в сравнение с другите. Ето защо Постоянната комисия по имунизациите в Германия миналата седмица вече препоръча хората над 70-годишна възраст да се ваксинират и с трета доза. Трета доза ще бъде предложена и на всички, които работят в медицински заведения и в домове за възрастни безпомощни хора.

Нараства ли броят на пробивите?

Да. Специалистите от Института "Роберт Кох" съобщават обаче, че тази тенденция е логична и лесно обяснима.  Първо - броят на ваксинираните в Германия вече е много висок, а това закономерно повишава и броя на пробивите. И второ: в момента коронавирусът отново се разпространява доста агресивно, което също увеличава опасността от зараза и на изцяло ваксинирани хора.

Виновни ли са неваксинираните хора за пробивите в имунната защита?

Не. Но тяхното поведение играе ключова роля за хода на пандемията и за натовареността на медицинските заведения. По данни на Института "Роберт Кох", ръстът на хоспитализациите в последно време се дължи най-вече на неимунизирани хора над 60-годишна възраст. Ако през сегашните есенни месеци броят на заразите нарасне според очакванията, инфекцията ще засегне главно неимунизирани хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е - защото "ваксините" са експерименталки, които не работят. А последиците от тях тепърва ще са обект на изследване.
247
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Ха!!!!! Пътуването не зависи от българското правителство.Трябва да отидеш да протестираш в Брюксел,Рим или Париж.
246
2
 
16
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Абе нали ни разправяха че 'ваксините' били 95% ефективни? Сега викат - 80 ама имало и "пробиви" И не те пазели от разболяване а да ти е по леко. И не пазели от смърт ама по лека... Ще се боцна и аз - ама 'друг път'...
245
5
 
6
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
До Ха!!!!!- По-скоро: "Може би един ден, когато на НЕваксинираните раздадат сертификати за нормален живот, а на вас ваксинираните ви забранят да пътувате и работите без да си цакате непрекъснато за ежемесечни бустери,- ще разбереш"
244
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паул Спрюнкен е директор на дом за възрастни хора Св. Бонифаций в Хам, Германия. Той споделя :Някои жители на дома имаха явни симптоми на Ковид . Това ни плаши, казва Спрюнкен. В момента тук са заразени 42 жители плюс 11 служители. Трима жители са починали. Седем други възрастни хора се лекуват в болницата. Всички са двойно ваксинирани
243
5
 
15
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Алекс -"Не разбирам свирепия антиваксърски вой.България е може би най-демократичната държава в ЕС и ваксинирането не е задължително."- Ама как ще разбереш? Може би един ден, когато на НЕваксинираните раздадат сертификати за привилегии, а вас на ваксинираните ви забранят да пътувате и работите без да си цакате непрекъснато за безмислени тестове,- ще разбереш. И България не е "може би най-демократичната държава в ЕС", а е може би по-малко фашистка. И то само за сега. Но се работи по въпроса..
242
21
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не разбирам свирепия антиваксърски вой.България е може би най-демократичната държава в ЕС и ваксинирането не е задължително.Всеки избира дали да се ваксинира или не и да си носи последствията от глупавото решение.
241
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- пропагандата разчита на късата памет на вече ваксинираните. А и тези неудобни коментари скоро ще бъдат изтрити. За да не им мътят главите. Като нарушаващи правилата на форума.
240
4
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
до 261=според антиваксърите след 3 до 5 години ваксинираните ще умрем.=== И те говорят гадания наизуст, както и корумпираните 'учени', 'лекари' и журналисти на които безрезервно си се доверил. И едните и другите няма как да знаят какво ще е с вас след 3 до 5 години. Което обаче също би трябвало да ви притеснява. Особено като гледаме досегашните факти: Какви бяха посланията и уверенията за тези ваксини в началото-и как лека полека излизат нови и нови неща-и почват плоски извъртания от 'учените'
239
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези проценти за Германия са верни, това означава, че ваксинираните влизат в интензивното около 18 пъти по-рядко от неваксинираните.
238
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите са ясни: около десет процента от пациентите в интензивните отделения в Германия, които са били регистрирани в института Робърт Кох между средата на август и началото на септември, са били ваксинирани. Оттогава този дял отново се е увеличил, като последните данни от RKI идват от периода от 13 септември до 10 октомври. През този период процентът е 20,3%. Можете сами да си направите извода колко са ефективни ваксините. А Дойче зеле да върви но м. айната си
237
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът на ваксината е 6 месеца. Изборът е инвестираш в имунната си система и хигиена или ставаш ваксо наркоман и се бодеш на 6 месеца. Аз избрах първото и няма да допусна да ми налагат второто. Няма да се ваксинирам нещастници.
236
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега са ваксинирани 1,1 милиона от хората над 40 години в България. Това колко процента е от хората живеещи в България на тази възраст? Обикновено се дава процент от гражданите на България, но половината живеят в чужбина и на практика ваксинираните са близо 40-50% от хората над 40 годишна възраст и около 50-60% от хората над 60 години.
235
6
 
27
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ КАК преди 2 години
"Птичките се броят наесен". Т.е. ще видим каква ще е ситуацията след 5 години. Тендецията обаче е такава, че след 5 години да няма неваксинирани, за да не могат да се правят сравнения и изводи в рамките на едно общество.
234
3
 
38
 
! Отговори
Х преди 2 години
Дойче Веле мъцнаха ли нещо за риска от миокардит сред мъжете под 30 г., причиняван от ваксините срещу ковид? Мъцнаха ли нещо за забраната на една ковид ваксина в сума ти скандинавски държави? Мъцнаха ли нещо за американските изледвания, публикувани в авторитетни издания, които абсолютно доказват нарастване на риска от развитие на миокардит след ваксинация при млади и здрави мъже - риск, който е безпрецедентен в сравнение с всички останали познати на човечеството ваксини?
233
2
 
33
 
! Отговори
Да преди 2 години
До 250 - Да, в статистиката им има нещо гнило. В някои болници правят тест за ковид на всеки новопостъпил, независимо с какво заболяване. Ако тестът е положителен, човекът влиза не просто в статистиката на "заразените", а в статистиката на хоспитализираните. Става индивид, който е "в болница с ковид", и "препълва" ковид отделенията, макар че никой не го лекува за ковид, защото е безсимптомен, и се лекува от съвсем друго нещо. Така в статистиката се смесват истински болни и "ковид положителни".
232
1
 
4
 
! Отговори
анонимник преди 2 години
до 255 - тука за една година съм се начел на глупости. По тия форуми влизам да ви чета колко е нивото. Под нулата е. Очевидно и ти не си чел т.нар. информирано съгласие какво представлява, но нищо. Продължавай все така.
231
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимникКак определи, че някой е нещ()/стник? По себе си, нали? Осъзнаваш ли колко ниско си паднала, че да избиваш комплекси в някакъв форум? Човека задава въпрос. Ясно на такива като теб не ви достига пилешкия мозък да се опитате да отговорите на този въпрос. Жалка картинка!
230
6
 
24
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Пробив при ковид ваксините е същностна характеристика на тези "ваксини". Не предпазват от заразяване, не предпазват от разпространение, а т.нар. защита спада към шестия месец. Ваксинираният преди 6 месеца, дори да е бил защитен в първите месеци, в момента има защита само на хартия. Лансет публикува проучване, според което на шестия месец антителата са спаднали драстично. А ако има нов щам...Така че вакси-нацитата трябва да се бодат минимум на 6 месеца, плюс бустерите. *** "ваксината"...
229
2
 
4
 
! Отговори
анонимник преди 2 години
До 252 - изобщо не си чел какво пише в това дето се подписва. Айде прочети го и пак да пишеш. Н.е.щаст.ник.о