Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун

Ниският ваксинационен обхват буди тревога, заяви тя
16 окт 2021 09:51, Петя Славова
291
Проф. Христова: По-добре "зелен сертификат" от локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-добре "зелен сертификат"  от локдаун. Това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея са необходими мерки, но всъщност решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Още по темата

 "Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", коментира проф. Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

 "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя смята, че е много жалко, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което буди тревога у европейските им колеги.

 "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50% от полицията на Чикаго е отказала да се ваксинира въпреки, че е задължително там. Кога ще драснете някой ред по темата или новината е нудобна за ваксърската ви кампания и ще я заметете под килима?
197
2
 
38
 
! Отговори
Глупости! преди 2 години
Следват масови фалити. 15% няма как да издържат цялата сбирщина от заведения, кина и фитнеси. Който иска разделение на хората ще си загуби главата. Историята винаги е завършвала с рязане на глави. Сега няма да е по-различно. Няма начин 15% да определят начина на живот на останалите 85%!
196
1
 
14
 
! Отговори
BLM преди 2 години
Сертификатът е сегрегация. Булгаp Лайф Метерс
195
2
 
11
 
! Отговори
Мнението преди 2 години
си тази леля да си го завре, всички се сещате къде!Обаче сега притеснението ми е как ше оживея без кръчмите!!!!
194
1
 
16
 
! Отговори
Маркус Волф преди 2 години
Новото Щази на госпожа *** преследва друговерците, които не вярват в ковид. Затворите пак ще ги напълним.
193
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления сертификат в България е равосилен на локдаун.
192
1
 
17
 
! Отговори
Списъкът на Шиндлер преди 2 години
Лекарите които издават сертификатите ще влязат в историята като Оскар Шиндлер.
191
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един анархист дето казва - "Искат ви мъртви, но ще се задоволят с подчинението ви"
190
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се умира, по-добре да не е от ваксина.
189
4
 
11
 
! Отговори
Антифашист преди 2 години
Изходът е във фалшив документ за спасяване от репресиите, концлагерите и езекуциите.
188
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто съм изумен, как толкова много интелигентни хора не могат да проумеят този ковид-театър!! Истинската смъртност може да видите във вашите фейсбук листи! Ако, например имате 1000 човека приятели, вижте колко да умрели и си намерете процента! Клони към нула, нали??? Не е 10%!! Не са 5%!!! И 2% не са!! Нали?
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова, забрави Захарната. Там избщо нищо не се предвижда, щото няма видимост от изгорели гуми.
186
2
 
13
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 години
Който и да спечели изборите ще бъде мразен от всички след това, освен от калинките.
185
3
 
12
 
! Отговори
Фандъкова преди 2 години
Обмислям от 1 ноевмри само ваксинирани да ходят по луксозните софийски улици - бул. Витоша, ул. Граф Игнатиев, ул. Алабин, ул. Съборна, бул. Дондуков, ул. Раковски и бул. Цар Освободител. По останалите улици в града, за да се придвижвате ще ви е необходим ПСР тест. Изключение правят кварталите Бакърена фабрика, Модерно предградие, Люлин, Бусманци, Бенковци и Надежда - там присвижването ще се осъществява без неободим Ковид документ (за момента).
184
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко предястия от това какво ви чака след изборите..... който клекне на тия психопати, би било по-добре да не е се е е раждал, стойте далече от проклетията им, независимо колко ви ограничават, иначе ще споделите незавидната им съдба
183
2
 
16
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Повечето революции и безредици стават през края на есента или началото на зимата: 1917 Русия, 1919 Германия...
182
3
 
11
 
! Отговори
Фандъкова преди 2 години
Ще въведа зелен пас за моловете. Ако се ваксинирате, ще направя и метро от Парадайс център до Ринг Мол, за да може да отскачате от мол в мол с новото ви сертфикатче.
181
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съд за гестаповско изказване. Нацистите си имат последователи по цял свят, вкл. този и*верг!
180
3
 
6
 
! Отговори
Фандъкова преди 2 години
Ваксинирайте си и ще запълня дупките по улиците. Разбира се, ще участват експертите на Главчев или на Водстрой в ремонтите.
179
1
 
16
 
! Отговори
Док преди 2 години
Тая тьотка досеща ли се, че чашката е на ръба да прелее. Никакви сравнения със западна Европа не е реално да се правят. Там държавите помогнаха на гражданите си. Тук всеки да се оправя както може. Ще видите тая зима как в печките ще се гори каквото се сетите, ще се краде на поразия и ще се мре яко, ама не от Кромид, а от студ, глад, мизерия и липса на лекарства, щото няма пари. Само да посмеят да ограничават хората по какъвто и да е бил начин, ще видят видов ден има ли, няма ли...