Проф. Витанов: Броят на смъртните случаи ще расте този месец

Реалният брой на новозаразените днес е около 5100, коментира той
Обновена: 16 окт 2021 19:09 | 16 окт 2021 14:45, Петя Славова
160
Проф. Витанов: Броят на смъртните случаи ще расте този месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-застрашените региони в страната от коронавирус са всички без Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Това заяви проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Още по темата

По думите му, обявените нови случаи не са реални. "В края на август казах, че 1/3 от хората със симптоми не се регистрират", обяви той и допълни, че според него новите случаи за днес не са 3440, а са около 5 100.

Витанов коментира и идеята хората да си правят тестове преди да влязат в заведение."Решения е за заведението, но е проблем от медицинска гледна точка, защото хората сами си вземат пробите. До колко успяват е друг въпрос.", обясни той.

"Всички искат да видят числата от реалната прогноза. 24 области от 28 са в дифузно разпространение. Базовото репродуктивно число приближава 1.3, което говори, че заразата се разпространява и когато 100 човека се заразят и преболедуват, оставят 130 новозаразени. Болниците се пълнят, а здравната система наближава границата на своето натоварване", категоричен бе Витанов.

 Проф. Витанов говори и за смъртността. "Смъртността е доста висока. Що се отнася до съответните периоди в предишните вълни, сега е малко по-ниска, що се отнася до смъртност на брой регистрирани случаи. Но се очаква да расте до края на този месец", обясни той.

Според него, заразата при малките расте, а дали училищата  ще се затворят е въпрос на образователното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Витанка, какво залагаш в мат.модели относно смъртността? Да не би да знаеш състоянието на хората? Или просто се оставя определен процент да умрат за да направят статистиката. Защо и с ваксини и без ваксини смъртността в бг е най- висока? Явно причината е в здравната система, витанка.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67: Как да ги виждам тези тестове? Е кръчмата що ми искат тест, аз ще искам тест всеки ден от служителите. Иначе ме застрашават.
63
20
 
1
 
! Отговори
Писна ми от антиV преди 2 години
Колко човешки живота могат да прежалят антиваксърите, къде им е психологическата граница и защо мразят хората толкова. Какво са ви направили тези 100 човека на ден
62
9
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Кой ти каза за Лидъл и Кауфланд, касиерите са ваксинирани ( в доста голям процент над 80%), за мениджър свежест не е задължително и на тях им правят тестове
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лидъл и Кауфланд защо винаги минават между капките? За там трябва задължителна ваксинация на 6 месеца плюс ежедневен тест на служтелите, който да виси на касата на видно място за клиентите. Служителите контактуват с хиляди хора на ден. В противен случай да ги затварят.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя като седне на компа сутрин и види графиките надолу, сигурно се натъжава. Не са му излезли сметките.
59
13
 
1
 
! Отговори
ГрадинскиГном преди 2 години
Като умират толкова неваксинирани на ден, не се ли вдига процента на ваксинираното общество. Ако това е пътя да станем 85% като Канада, за да се махнат ограниченията, да умиргат
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и инфлацията расте ама за нея нито дума
57
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИТАНОВ, ТИ СИ ПЪТЕВОДИТЕЛ И ЗНАМЕ ЗА ВСИНЦА НИ! ДА ЖИВЕЕ ВИТАНОВ!
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността е 4,5% от ковид. Така че на 100 000 е 450. Не можете дори да смятате.
55
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука кога ще въведат зелен сертификат?
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бунта на мравките? Къв бунт? Те 5 мравки за протест не могат да се съберат!
53
9
 
11
 
! Отговори
бай ганио дисидент преди 2 години
Няма да спазвам никакви мерки, нищо няма да правя, не ме интересува нищо, няма да дам да ме боцкат, само искам да пия ракия
52
3
 
16
 
! Отговори
Интересн факт е преди 2 години
че смъртността на сезонния грип е 25 на 100 000. Модерната болест е 27 на 100 000 в пика си. Иначе е около 10 на 100 000. В задачата се пита защо модерната болест е збрана за този цирк? Данните са взети от единни портал каквото си там беше. А данните за грипа от страница с рекламираща ваксина :)
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва се Дамгосвали
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до няколко въпроса: грешиш, хич не ми дреме за вас, успех с намирането на места в болниците!
49
5
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МЕН САМО НАСИЛА МОГАТ ДА МЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОВИД! МИСЛЯ, ЧЕ ДОРИ ПРИ ХИТ ЛЕР НЕ СА БИЛИ ДАНГОСВАНИ ЕВРЕИТЕ С НАЖЕЖЕНО ЖЕЛЯЗО , ЗА ДА СЕ ОТЛИЧАВАТ!
48
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70% от населението не става за *** за зеле - проcти, неуки но със самочувствие. Не вярват на наука а на ЕЖК. Оставете ги да се оправят както намерят за добре - загубата няма да е голяма.
47
2
 
20
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Стига му давайте думата на този! Никакъв математик не е и нищо не разбира от медицина! Давайте го на прокуратурата!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, няма да расте, ей ся изведнъж ще започнат да лекуват като хората и смъртните случаи ще намалеят, представяш ли си... Витанката нещо да не би да се е засрамил, че ни една прогноза не му е излязла вярна и затова да се е преориентирал да прогнозира само очевидното?