След смъртта на Колин Пауъл: Защо и ваксинирани с две дози умират от COVID?

Бившият държавен секретар на САЩ е имал множество заболявания
19 окт 2021 21:30, Нели Христова
221
След смъртта на Колин Пауъл: Защо и ваксинирани с две дози умират от COVID?
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник от усложнения след зарязаване с коронавируса. Семейството му обяви, че той е бил напълно ваксиниран и дори е имал час за трета доза. Пауъл беше на 84 години и имаше множествена миелома, рак на кръвта.

Още по темата
Здравните служители се притесняват, че антиваксърите ще се възползват от смъртта на Пауъл, за да твърдят, че ваксините не работят. Ако все още можете да умрете след ваксинация срещу COVID-19, какъв е смисълът да се ваксинирате?

Какъв е отговорът на този въпрос? Медицинският анализатор на CNN д-р Леана Уен, лекар по спешност и професор по здравна политика и управление в Училището по обществено здраве на Университета Джордж Вашингтон, обяснява, че трябва да погледнем какви данни ни дава науката. 

"Трябва да започнем с науката и това, което показват изследванията. Ваксините срещу COVID-19 са изключително ефективни за предотвратяване на заболявания и особено тежки заболявания. Най-новите данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ показват, че те намаляват вероятността от положителен тест за COVID-19 с шест пъти и вероятността от смърт - с 11 пъти", обяснява д-р Уен пред CNN. "Това означава, че ако сте ваксинирани, има шест пъти по-малка вероятност да получите COVID-19, отколкото някой, който не е ваксиниран. И има 11 пъти по-малка вероятност да умрете от COVID-19 в сравнение с неваксиниран човек. Това е наистина отлично", казва тя.

Д-р Уен допълва, че ваксините срещу COVID-19 нямат 100% защита. "Нито една ваксина няма 100% защита. Просто на практика почти нито едно медицинско лечение не е 100% ефективно. Това не означава, че ваксината не работи, или че не трябва да я приемате", казва тя.

Медикът обяснява, че има група от хора, които все пак са изложени на риск от COVID, въпреки че са ваксинирани.

"Въз основа на наученото, генерал Пауъл попада в тази категория", казва тя. "Знаем, че хората, които са по-възрастни и имат основни медицински състояния, са по-склонни да страдат от тежко заболяване и да умрат след пробивни инфекции. Тези, които са изложени на особен риск, са хора с имунна недостатъчност. Наличието на множествена миелома би поставило генерал Пауъл в тази категория и в допълнение към по-голямата му възраст би увеличило нивото на риск", посочва тя.

По думите на д-р Уен, това е една от причините да се препоръчва трета доза от ваксините, която да подсили имунитета:  "Още през август федералните здравни служители препоръчаха хората с умерен или тежък имунокомпромис, които са се ваксинирали с препаратите на Pfizer или Moderna, да получат трета доза от ваксината. Те предупредиха, че дори и с допълнителната доза, имунокомпрометираните индивиди трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Това е така, защото това е категория хора, които са особено податливи на тежки последици".

Тя настоява, че ваксините работят най-добре, когато всички ги приемат.

"Мислете за ваксината срещу COVID-19 като за много добър дъждобран. Работи много добре, за да ви предпази в дъжд. Но ако сте в гръмотевична буря и след това дойде ураган, има много по-голям шанс да се намокрите. Това не означава, че дъждобранът ви е дефектен. Това означава, че сте в лошо време и само дъждобранът не винаги може да ви защити", обяснява тя. "Ако сте заобиколени от много вируси, това увеличава шансовете ви да се заразите. Проблемът не е ваксината - това е, че има твърде много вирус около вас".

Ваксинирането на възможно най-голям брой хора намалява общия процент на инфекция и в крайна сметка защитава всички. Лекарите препоръчват,  ако се намирате в район с много вируси или в претъпкани помещения на закрито, да носите маска, тъй като тя добавя допълнително ниво на защита.

Проучване на 13 държави в продължение на шест месеца показа, че напълно ваксинираните лица съставляват само 4% от всички хоспитализации пациенти с COVID-19. Неваксинираните хора са 17 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани заради коронавирус, отколкото напълно ваксинираните възрастни, според това проучване на CDC.

Тези, които попадат в болница заради пробивни инфекции, са най-често по-възрастни и имат множество основни медицински състояния.

Запитана какво би казала на хората, които все още не вярват във ваксините, д-р Уен отговаря: "Бих ги помолила да помислят за други аспекти на медицината. Да кажем, че някой има сърдечно заболяване. Има лекарства за лечение на сърдечни заболявания, но те не са 100% ефективни - нищо не е толкова ефективно. Това, че някой завършва с обостряне на заболяването си и е в болница, не означава, че лекарствата не си струва да се приемат. Или нека използваме пример за превенция. Да кажем, че някой, който се храни здравословно и се упражнява всеки ден, все пак развива високо кръвно налягане и диабет. Това не означава, че диетата и упражненията не са добри. Това просто означава, че можете да предприемете всички правилни стъпки за предотвратяване на заболяване, но понякога все пак можете да получите болестта".

Проучване за моделиране, подкрепено от Националните здравни институти, установи, че ваксините срещу COVID-19 са предотвратили повече от 139 000 смъртни случая през първите пет месеца, в които са били налични. До 9 май в Съединените щати са настъпили около 570 000 смъртни случая от COVID-19. Без ваксини биха могли числото би могло да достигне 709 000 смъртни случая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
22
 
! Отговори
Доктори без баница преди 2 години
- Докторе, пациентът беше напълно ваксиниран и ....умря!?- А ако не беше ваксиниран щеше да е още по-зле.
155
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако познавате преболедували неваксинирани гледайте какво се случва с тях следващите месеци- не могат да се освестят! Факт
154
1
 
9
 
! Отговори
Кабалчик Талмудов преди 2 години
Защото на Рогатият му е все тая с колко дози се ваксинират пациентите му. Той си ги прибира и шомполирането с кожения шиш започва.
153
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако познавате "ваксинирани" наблюдавайте какво се случва с тях през следващите 3 години....Жена ми изкара делтата на крака почти безсимптомно (двойно ваксинирана с Астрата). Майка ми и баща ми бяха в болница по десет дни! Сега са добре слава на Бога и след някой друг месец ще се ваксинират.
152
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако познавате "ваксинирани" наблюдавайте какво се случва с тях през следващите 3 години.
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължение от 170.......по 15 капки два пъти на ден Глутатион, най силния антиоксидант който организма познава. За да се усвои Д-то е задължително да се взема с витамин К!
150
3
 
3
 
! Отговори
do 163 преди 2 години
Прав си. Точно това и искам да видя, но нека да почакаме още няколко месеца. Откъде си сигурен, че във ваксинираните страни няма да имаме подобна вълна примерно ноември-декември? Съдиш на база на това, че при нас е сега, а там няма нищо, че ваксините пазят. Може и да грешиш.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като виждаме, 6 години след това, все още са неуспешни....Нека понамалим фантазиите! Вирусът е наистина изпуснат, дали нарочно или случайно - хипотеза. Все пак, той наистина атакува най много респираторната система у човека. Доказано е че хората с ниски нива на витамин Д са в сериозна опасност! А какво точно е функцията на хормона Калциферол (витамин Д)! Ами той предпазва респираторната система от вирусна и бактериална инфекция, също така предпазва от прекомерна реакция на имунната система, водеща до пълненето на дробовете с течност. За повишаване на клетъчния имунитет е добре да се вземат по
148
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксър: Ваксините не работят. Няма COVID-19"Плоскоземен: "Не, бе! Земята е плоска"Антиваксър: " WTF "
147
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът не признава нито сертификати, нито ваксини. Който не се е срещнал достатъчно дълго с него, само той не се е заразил. Вирусът не е обикновен респираторен вирус, както се опитват да ни убедят. Създаден е изкуствено през 2015г. Още при създаването му са правени опити за разработване на ваксина. Опитите тогава са били неуспешни. Като виждаме, 6 години след това, все още са неуспешни.
146
0
 
12
 
! Отговори
Съвсем преди 2 години
Полудяха тези хора, не мога да повярвам,че до там им стига съвестта на тези управници да подтикват към една торба с болести от сиропа и билет за отвъдното! Нищо против хората коѝто са се боднали ,има и чисти сиропи ,дано повечето са с плацебо ! Но....това е истината, осъзнайте се!
145
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж смъртността от ковид във ваксинираните държави и виж в България, Румъния, Украйна. Виж и общата, скритата смъртност. Ако не си от *** антиваксъри, веднага ще разбереш че ваксините работят. И то чудесно.
144
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не работят. Но със сигурност имат много и потенциално смъртоносни странични ефекти.
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колин Поуел може да е умрял от ковид, *** е имал миелома (вид рак на белите кръвни клетки), операция на простата от рак и Паркинсон и е бил на 84 години. Риска му да умре от грип е бил също толкова голям, колкото и от ковид, аман от пропаганда.За който разбира ето -> https://nbcnews/politics/politics-news/former-secretary-state-colin-powell-dies-covid-complications-n1281746
142
2
 
11
 
! Отговори
Observer преди 2 години
И сага се почва с оправданията и обясненията. Ами ако беше сложил 3 бустър генерала щеще да придобие безсмъртие сигурно. Ама уви за малко не го направил. Само се чудя, с две ръце се моля да не се случва, ако зачестят тези "странни" случаи какво ще каже медицината. Съвпадение, редки случаи които се случват или какво? Ще излезе истината скоро ама тогава много специалисти ще са отговорни за тая създадена нарочно изкуствена психоза да изплашат населението до смърт а някой да направят милиарди
141
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156...Защото ваксините не работят, а и не са ваксини....Напротив, работят за повечето хора! Не се заблуждавайте!
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 153....И без ваксина и със нея...никой не е безсмъртен....Най-добре е да си с клетъчен имунитет или така нареченото Т клетки имунитет. Обаче ако нямаш ваксината помага за неговото изграждане и пак зависи от самия организъм дали ще отпечата данните от антителата върху Т клетките, които запаметяват до живот. Можеш да си удариш 100 ваксини, ако не изграждаш антитела никой не може да ти помогне! Всеки обаче може да опита чрез ваксината, има смисъл за над 90% от ваксинираните.
139
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото ваксините не работят, а и не са ваксини.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това 154....Мисля, че е време хората да разберат ИСТИНАТА за тези смеси и да престанат да се тровят с тях... Хубаво е да можеш да мислиш!:))))))))))))
137
1
 
17
 
! Отговори
Това преди 2 години
е защото препаратите са толкова полезни, че чак ти идва да умреш от щастие...Затова толкова се пънат да обработят всички, и после събират труповете на щастливците...Мисля, че е време хората да разберат ИСТИНАТА за тези смеси и да престанат да се тровят с тях...