Толкова много смърт, а румънците не искат да се ваксинират

Болниците в Румъния са пред колапс заради пандемията
19 окт 2021 07:03, Елка Василева
145
Толкова много смърт, а румънците не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния показва нагледно какви могат да са последиците от нежеланието на хората да се ваксинират срещу Ковид. Малко други страни в света в момента регистрират повече жертви на пандемията. Здравеопазването е пред колапс, пише Дойче веле.

Линейките с Ковид пациенти почти непрекъснато се стичат към рампата на Университетската клиника в Букурещ. Вече почти няма къде да паркират колите на „Бърза помощ“. Санитарите тичат, поемат пациентите на носилки и ги вкарват в спешното отделение.

Още по темата

Един санитар разказва, че пристигат с линейката от град на близо два часа път от столицата. Някои от пациентите били ваксинирани, но повечето – не. При ваксинираните случаите на тежко протичане били значително по-малко.

Но хората непрекъснато си измисляли някакво обяснение за нежеланието да се ваксинират. „Един вика, че имал тежко хронично заболяване, заради което не бивало да се ваксинира, други пък не вярват на ваксините. Разни хора, разни възгледи…“

"Толкова много смърт"

В Спешното отделение по коридорите вече се инсталират допълнителни легла за пациенти с Ковид. Интензивните легла са изцяло заети.

Интернистката Петруца Филип разказва, че отдавна не е виждала толкова много смърт в Университетската клиника в Букурещ. И всъщност никога не е виждала толкова много смърт…

Само 30% от румънците са изцяло ваксинирани. Много повече няма и да станат, защото шест от всеки десет души отхвърлят ваксините. Румъния е една от страните в световен мащаб, където от Ковид-19 мрат най-много хора. В петък миналата седмица бяха регистрирани 365 смъртни случая във връзка с коронавируса.

Доктор Филип обяснява, че процентът ваксинирани е прекалено нисък. А при неваксинирани хора вирусът мутира по-бързо и в момента бил вече много по-заразен. На всичкото отгоре в страната вече нямало никакви пандемични ограничения, което допълнително допринасяло за широкото разпространяване на вируса. „Мнозинството заразени пациенти не са ваксинирани. От началото на четвъртата вълна на пандемията аз съм имала само един ваксиниран пациент, всички останали бяха без ваксини,“ казва Петруца Филип.

Настаняват пациенти вече и на столове

Лекарската камара в Букурещ се обърна към населението с отворено писмо, в което се казва, че лекарите са отчаяни от стотиците всекидневно умиращи пациенти, а медицинският персонал е изтощен и тежко претоварен.

„Вече с очите си виждате какво се случва у нас – има ли нужда да го казваме и с думи? Но абсолютно нищо не се променя, тези хора просто не искат да се ваксинират,“ гневи се един тежко претоварен дежурен лекар.

Негова колежка добавя: „Имаме дори 20 заразени пациенти, които са принудени да седят на столове.“ Клетите хора вече дни наред прекарвали в седнало положение, та и до момента, обяснява лекарката. „Вече не знаем какво да правим с тях, защото никой не ни вярва. Само ни повтарят, че навсякъде е така,“ оплаква се още тя.

„Госпожо, Вие ваксинирана ли сте?“ – пита лекарят, но пациентката поклаща глава. Възрастната жена вече е с кислородна маска и изглежда изключително слаба. В петък било кошмар, обяснява тя. Обадила се на „Бърза помощ“, а оттам веднага ѝ казали, че явно има Ковид-19. През нощта ѝ станало ужасно зле, та се наложило да постъпи в болницата. „Тук се чувствам доста по-добре, вече получавам достатъчно кислород,“ разказва тя.

"Нямаме респиратори, нямаме свободни легла, нищо нямаме"

Положението вече е толкова критично, че правителството търси възможности за настаняване на интензивни пациенти в чужбина. Унгария вече прие първите десет пациенти в критично състояние, а Полша, Италия и Нидерландия изпращат уреди за обдишване и препарати за антитела. Лекарките и лекарите в Университетската болница в Букурещ казват, че всичко това им е спешно необходимо.

„Нямаме вече апарати за обдишване, нямаме свободни легла, нищо нямаме!“ - гневят се те и единодушно уверяват, че всички ресурси са изчерпани. „Третираме всички пациенти с помощта само на две кислородни бутилки, това е. Правим всичко, което е по силите ни…“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
16
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Познат Пулмолог в Св Георги в Плд, млад който е отдаден като лекар на професията си, ми казва, че колегите му са некомпетентни и тройкаджии и нямат и желание да си вършат работата. Значи никой не е женен за работата си. Това си е призвание преди всичко. Тия дето реват от лекарите, че им е тежко, са от тези които най ги мързи. Моята баба, 59-60 година на най-тежката пневмонична-грипна епидемия в България, е обикаляла домовете по 14 часа, над 80 инжекции на смяна. Няма такси няма кола, пеша!!
106
5
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Гледам държави от нашия калибър като Население, Чехия и Унгария, Словакия. Бившият източен блок. При тях са около 32-33 хил.души смърт. При над 70 % ваксинирани... Проблемът както по-долу написаха е липсата на адекватна спешна помощ и реанимационна най-вече. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИ (дали ще е задължително учене на опреден процент специалисти дали друго, има механизми с които може да се въведе и не става въпрос за милиарди) след като го съсипахме с един зъбар при Костов министър беше ***.
105
27
 
8
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Мамалигарите са същата стока като бълагрите. Крадливи, злобни, завистливи и неуки.
104
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандаторите са смешни, когато сравняват с Израел. Че там хората имат здравеопазване, каквото у нас от 2000-та година изцяло липсва. Смъртността у нас и преди и след ковидни пландемии бе много по-висока, в сравнение с Израел. Какво общо имат тук някакви си там инжекции? Много ви плитки опитите, сменете нещо там плоча ли, грамофон ли - вижте си командирите по офиси да ви оправят.
103
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже "ваксинирането" е видно, че няма да оправи смъртността. И преди инжекции ние и румънците бяхме първи по смъртност. Значи причината въобще не е в нежеланието ни да блеем в хора. Тя е поради мизерен живот и липса на здравеопазване.
102
2
 
24
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Анонимен "Тази диващина и примитивизъм са останали в нравите на румънци и българи." -- затова ще оцелеем!
101
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сълзлива ваксарска пропаганда, ся ше почнат и видеата с умиращи, които призовават да се бодем преди да пукнат.
100
1
 
12
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 2 години
Естествен подбор.
99
10
 
15
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Не знам колко пъти вече го написах... Срещу корона вирусите няма траен имунитет - 3-4 месеца не повече. Ако се зарази "прясно" ваксиниран и изкара по-леко, може и да има по-дълготраен имунитет (това е надеждата в момента) - но още няма данни дали ще се получи... Докато ваксината има странични ефекти - тромбози, миокардити - аз няма да се ваксинирам. Ако направят свястна мъртва ваксина по "стар образец" веднага ще си я сложа. Но това ще трае - нормално трябват години да се разработи ваксина...
98
6
 
17
 
! Отговори
толкова преди 2 години
много лъжи, а румънците не щат да им вярват
97
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Специално в България болниците са пред колапс заради лошата организация в тях, а не заради ковид. Болничната администрация е хаос и безхаберие. Предполагам, че и в Румъния е така
96
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те румънците са си българи само ,че не искат да си го признаят.Когато идва дивото племе от дебрите на Азия се заселва и северно от Дунава ,където е имало и доста славяни с примитивен начин на живот.Тази диващина и примитивизъм са останали в нравите на румънци и българи.
95
6
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
По акъл си приличаме с румънците.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според доклад на Public Health England..." - 50 млн. имам предвид долу, не 50 000 хахаха ... :)
93
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според доклад на Public Health England..." - Защо ми слагате минуси? Не сте съгласни с доклада на Public Health England? хахаха Истината боли, знам. 2428 ваксинирани починали само от Ковид за само седмица. За месец 10 000, за година 120 000... и то само в Англия, които са да кажем грубо 50 000 милиона. Ами при 3 млрд. ваксинирани какво ще се получи? Елементарно, 60 пъти по-голямо число т.е. 7,2 млн. ... :) ... И така, ваксинирайте се. СО2 и замърсяването трябва да се намаля...
92
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко години имаше генетично изследване на народите от нашия регион, извършено от швейцарски учени. За България, Румъния и Македония резултатите бяха много показателни - в генетично отношение трите народа се оказаха напълно идентични. Това не е изненадващо като се има предвид историческото им развитие, но в днешни дни има и идентичтост в отношението към пандемията и като резултат - в рекордната смъртност. Дали нямаме някакъв специфичен ген, който да води до това, ген на тъпотата?
91
1
 
10
 
! Отговори
До Solar power преди 2 години
Самият Нетаняху тогава направи изказване по телевизията,че населението е ваксинирано на 100%
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(...https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1019992/Vaccine_surveillance_report_-_week_38.pdf?fbclid=IwAR2XyxGEBPRZiXN-HsjHCxUbCSRl5Q35ZxHhDbl5nCy19LaGVW_3b7LYVY8...)
89
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксините помагат" хахаха За какво? Според доклад на Public Health England за седмица 38 (2021) починалите общо са 3158, ваксинирани са около 77% (2428), а неваксинираните около 23% (730). Линк в следващия коментар, защото поне този да не изтрият...
88
3
 
18
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Поредният цирк а ла Ухан и а ла Бергамо на световната фарма мафия!