Кацаров категоричен: Без зелен сертификат за хората с високи нива на антитела

Има предложение за издаване на документ още след първата доза
Обновена: 21 окт 2021 06:42 | 20 окт 2021 20:14, Нели Христова
689

От полунощ зелените сертификати влизат в сила за достъп до закрити помещения. Документът се получава срещу ваксинация, доказателство за преболедуване на болестта или отрицателен PCR-тест. Пред Bulgaria ON AIR здравният министър обаче категорично обяви, че сертификат няма да бъде издаван на  хора с високи нива на антитела.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
551
4
 
0
 
! Отговори
До 591 преди 2 години
Няма как да се определи срока на сертификат за наличието на антитела, изследванията показват че след преболедуване има стабилен имунитет минимум 6 месеца. После започва да спада. Ако имаш днес антитела може да изчезнат след месец ако си боледува отдавна, но може и да имаш още 5 месеца ако е било скоро. Няма как да се разбере кога си го боледувал за да знаят от кога да започне да важи като не си се регистрирал в системата.
550
0
 
14
 
! Отговори
сОЦИОЛОГ преди 2 години
Кацаров вкара интрига в изборите,чорапите замирисаха....
549
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров говори глупости!
548
0
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Днес сутринта станах с болки в гърлото, лека температура и треска. Сега се чудя какво да правя - дали да взема някакви мерки и да го пресека, или да почакам да системата с антигенните тестове "да заработи в следващите дни", та да си пробвам късмета.
547
2
 
12
 
! Отговори
чудя се преди 2 години
а какво ни вкарват още с ваксините ? някой знае ли какво това неистово световно бързане за ваксини , за България брой преболедували няма само брой умрели от какво... и ваксинирани. Тия нашите са взели пари по линия на ООН където основен спонсор е Гейтчо
546
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Лицемери. Тоя първо разправяше друго ама като взе властта веднага се извъртя и забрави.
545
1
 
9
 
! Отговори
майка преди 2 години
Аз много отдавна не бях съгласна с имунизациония календар за бебета и деца, ама една птичка пролет не прави. Не може 24 часа след раждането да набиват ваксина Хепатит В на бебе. После още 5 валентни, 6 валентни и така 32 дози. Това нормално ли е? И ако детето няма ваксини не може на детска, не може на училище. Сега вече засяга и възрастните. Видяха фармарите, че минава номера и давай....Колко деца се осакатиха с парези, сърдечна недостатъчност, алергии в следствие на ваксините? Защо?
544
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитвам се да си направя профил на човек, който при наличие на 200 починали без ваксина и 14 (от които половината с фалшиви сертификати) ваксинирани, все още си мисли, че е в смъртна опастност ако се ваксинира. Заключението, че такъв човек се нарича Самоубиец с тежко мозъчно увреждане
543
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ съм анти-ваксър. Просто се интересувам каква е целта на ваксините - не е ли да повиши броя на антителата в организма, за да може той по-лесно да се съпротивлява на болестта? Ако е така, защо високият брой антитела да не е достатъчен фактор за издаването на заветния сертификат?
542
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се ваксинирам. Ако искаш сложи и 10 сертификата.
541
1
 
12
 
! Отговори
Поводи за радост преди 2 години
Задължение към нещо за което се подписваш ,че сам си отговаряш за последствията.Да живее демокрацията.Направо с по един маркер като кравите да ходим няма ли да е по-добре по-лесно ще се разпознават отговорните граждани които в момента са се пикнали по крачолите от радост и злобарщина типично по български самоопределящи се като умни и прозорливи.Всеки сам си носи кръста като сте ваксинирани какво правите тук освен да злобеете нали сте си вече ок?
540
4
 
1
 
! Отговори
Генералисимус преди 2 години
До Геноцид;Д$ба, всички станахте диванни имунолози, лекари, хонорис кауза борци за "СвОбОд@" и тем подобни. Оди си пий ракийката, сърбай си мазнинката с червен пипер и не говори когато не те питат. Бих ти казал да си следиш и холестерола, ама като гледам няма смисъл.
539
2
 
5
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: 123456 Ама точно там е работата я! Аз като редови пациент (не съм никакъв доктор разбира се, само позирам), не ми е за пръв път да подписвам декларация за информирано съгласие. За какво ли не подписвам. И винаги ми дават да чета едни описания, няколко страници.Рискове, ползи, всичко. И се съгласявам защото имам нужда. Като те боцкат с новите ваксини не ти дават нищо, освен един формуляр на който да се подпишеш без да знаеш за какво!А аз четох на сайта на EMA за страничните ефекти.
538
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте мърнкали ,а поемете отговорност и се ваксинирайте.Ваксината ще стане задължителна в ЕС и тогава ще видя какво ще правите?Това ще се случи до месец -два.Не съм сигурен,а убеден.При условие че са поставени над 7 милярда дози ваксини,тя става задължителна.Кавото съм Ви писал до сега винаги се е случвало.
537
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно е прав този човек.Толкова е прав,че боли от истината която говори.А най-много е прав за говоренето на политическите лидъри.А Бойко дано по-бързо умре ,заедно с Нинова,че по вредни хора от тях не съм виждал.
536
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият сертификат е доказателство за ваксинация или преболедуване. Антителата може да си ги наврете ОТЗАД! Вие трябва са сте благодарни на държавата, която плюете защото ако бяхте в съседна Гърция, щяха да ви цакат по 200-300е глоба, без изобщо да ви питат! А добре известно е, че най-добрият начин да озаптиш *** е като му бръкнеш в джоба. Е, това ли искате, ***...???
535
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Не изпитвате ли страх и неудоство от бедумията, с които ни заливате ежедневно? Нали сте медици? Не ви ли е ясно, че не всеки организъм понася ваксини? Принудата, на която ни подлагате е садизъм. Защо ни е да подписваме, че ако нещо се случи с нас след ваксината, ние си носим отговорността?
534
0
 
30
 
! Отговори
ИСКРА преди 2 години
БЪЛГАРИ, БЪДЕТЕ СИЛНИ! НИЕ СМЕ БИЛИ 5 ВЕКА ПОД РОБСТВО, ИЗТЪРПЯЛИ СМЕ ТРУДОВИ ЛАГЕРИ, РЕЖИМ НА ТОКА, КУПОННА СИСТЕМА, ГЛАД, СПОКОЙНО И ТОВА ЩЕ ПРЕМИНЕ. ОБИЧАЙТЕ СЕ И ВЯРВАЙТЕ.
533
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам си силен имунитет към бактерии и вирусни заболявания и изобщо не ми дреме за никакъв зелен сертификат, фалшиви осакатяващи ваксини, измислени пандемми и разниСкапаниВаксарГендари
532
1
 
11
 
! Отговори
123456 преди 2 години
До Gregory House, MDДа покажат декларациите,които се попълват при ваксиниране!Да се уверим колко са безопасни ваксините!Ще се ваксинирам без да подписвам тези документи.