Кацаров категоричен: Без зелен сертификат за хората с високи нива на антитела

Има предложение за издаване на документ още след първата доза
Обновена: 21 окт 2021 06:42 | 20 окт 2021 20:14, Нели Христова
689

От полунощ зелените сертификати влизат в сила за достъп до закрити помещения. Документът се получава срещу ваксинация, доказателство за преболедуване на болестта или отрицателен PCR-тест. Пред Bulgaria ON AIR здравният министър обаче категорично обяви, че сертификат няма да бъде издаван на  хора с високи нива на антитела.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
531
3
 
13
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
"Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас." - твърди служебния здравен министър."PRAC concluded that paraesthesia (unusual feeling in the skin, such as tingling or a crawling sensation) and hypoesthesia (decreased feeling or sensitivity in the skin) should be added to the product information as side effects of Comirnaty."Тоест изтръпване, мравучкане, загуба на сетивност. Други ваксини може да предизвикат парализа на лицето.Това какво е?
530
3
 
28
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Сега стана ли ви ясно че този сертификат не е здравен, а политически и дискриминационен. Въвеждат пълен контрол. Основната задача е да инжектират масово всички хора с графен и да манипулират електромагнитно съзнанията им.ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!
529
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе всичко е борба да се усвоят едни пари, това мисля е ясно за всички! А сега като са толкова умни всички дофтори, доценти, професори, академици, член кореспонденти, математици, синоптици, нека ни убедят в противното, тоест че са загрижени за нашето здраве! Защо не им се получава?
528
1
 
11
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Към 2 oктoмври 2021 г. Eврoпeйcкaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa (ЕMА) рeгиcтрирa 26 523 cмъртни cлучaя, oфициaлнo cвързaни c вaкcинaтa, и 2 милиoнa уcлoжнeния, oт кoитo 1 милиoн тeжки. Тeзи цифри прeдcтaвлявaт caмo чacт oт нaблюдaвaнитe cлучaи. Във Фрaнция Нaциoнaлнaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa (АNSM) в дoклaдa cи oт 16 ceптeмври 2021 г. cъoбщaвa зa 22 559 тeжки cлучaя, cрeд кoитo тaкивa c лeтaлeн изхoд.
527
0
 
18
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас" - само малко умрели ваксинирани.
526
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милен Кацаров казва: "Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас."А аз казвам: Напротив, има! Ето ви линка където всеки може да се информира за всякакви лекарства:https://adrreports.eu/bg/index.htmlИма и много други:"https://ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised#authorised-covid-19-vaccines-section"
525
0
 
20
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Борбата за ковид фондове е епична. Без корумпетата ни да набоцкат поне половината от населението ни, няма да си напълнят гушките от ковид-мафията. Затуй са подивели. Журналята и те.
524
2
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Когато се даде власт на лекари да командват държавата така става. Ще *** луди кинти за тестове, писиари и имунизации и ще ни правят на макаци.
523
0
 
32
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Алоо продажник.НИСКА ДОСТОВЕРНОСТ на PCR и антигенни тестове.А, СЕГА МИ КАЖИ КАК ЛОВИТЕ ТОГАВА ЗАРАЗЕНИТЕ с тези НЕДОСТОВЕРНИ тестове.Смешници.Нямате ли срам.Значи няма никакво значение че някои са го преболедували важно е да ги набодете.Ако съм ваксинирана в Сърбия с руската ваксина,сертификата не ми важи защото не е одобрена от ЕС и трябва да се преваксинирам.Няма логика та камо ли да говорим за медицина.ИДВАТ ИЗБОРИ ХОРА, ПОМИСЛЕТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ.
522
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не от вчера за днес, а от завчера за днес!
521
0
 
9
 
! Отговори
Едиоти преди 2 години
Тоя говори пълни глупости...и за кво аджеба дадох 30лв за антигенен тест на който си пише Sars CoV-2 IgG S1,S2 За къв...$$$ ми точиха кръвта бе аланколу???
520
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 2 години
Нещо с прокурорската проверка за точене на Здравната каса от този субект и приятеля му от Пирогов. Властта мълчи и журналистите също.Здравен министър точещ здравна каса - Абсурдистан. Бая павета ще изядат тия зимата.
519
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя наука не го признава, бе Кацаров? Твоята измислена ли? Как можеше навън да се минават граници точно със сертификат за антитела? Ти въобще медицина учил ли си или просто си си продал главата и душата ? И на каква база тогава издаваш сертификат на ваксинирани
518
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този,сертификат'' се въведе не за да намали броя на заразените,а да принуди останалите неваксинирани да го направят , жалки подлеци начело с клепоухия натовец !
517
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стадото расте, точно по график, още страх трябва и мерки, овцете са малко, още за да се направят 75%, мерки и страх да се налагат, противозаконно или не, още докато бройката не стане 75%/80%
516
1
 
15
 
! Отговори
Баси... преди 2 години
Смъртта вече не е доказателство за странични реакции.Я,Кацаров така каза по горе в текста
515
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия 55%от симтомните Ковид инфекции и 30% от болните на интензивно лечение са ваксинирани. По данни на Робърт Кох институт. В много старчески домове има огнища на корона вирус. Там при 99% ваксинирани 80% са заразени и болни. От организации за защита на пациентите вече се настояват за всекидневни тестове на обитателите и персонала, независимо дали са ваксинирани или не.Вирусът не признава нито сертификати нито така наречените ваксини.
514
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберасти кво сега - свалихте ли Правителството или още го сваляте?Лоения крадец оседла ли вече белия кон или ще се върне на раирано магаре?
513
2
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Какво ще постигнете с тези зелени сертификати ? Нищо. Само ще направите някои доктори още по-богати. В момента тече страхотна разпродажба на такива удостоверения. През лятото цената беше 300 лева, сега вече надхвърля 500. Само вчера няколко мои познати се сдобиха с такива сертификати.
512
1
 
25
 
! Отговори
смеех преди 2 години
Радев финишира преди да е стартирал.