Кацаров категоричен: Без зелен сертификат за хората с високи нива на антитела

Има предложение за издаване на документ още след първата доза
Обновена: 21 окт 2021 06:42 | 20 окт 2021 20:14, Нели Христова
689

От полунощ зелените сертификати влизат в сила за достъп до закрити помещения. Документът се получава срещу ваксинация, доказателство за преболедуване на болестта или отрицателен PCR-тест. Пред Bulgaria ON AIR здравният министър обаче категорично обяви, че сертификат няма да бъде издаван на  хора с високи нива на антитела.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


689
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМА ЛИ ТРОМБИ? Следим новините в идните дни.
490
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мащабно масово убийство за народа от кацата пияна с ваксата на тромбата
489
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
служебно имаме терорист и фашист
488
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при необразувание антитела, но сложи си разбиораш ли тромбо ваксата и сертификата ти го дават да се радваш на киното като за последно
487
4
 
31
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
"Антителата не доказват нищо." --- Вашите призиви не доказват ползата и безвредността на ваксините. Изнудването което прилагате с този сертификат противоречи на конституцията. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ!!!
486
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя ще влезе в историята като вредител на народа. Не го съжалявам, ако го напердашат някъде хората останали без работа.
485
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луна президент е положението
484
3
 
31
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Кацаров, как си взел изпита по микробиология и инфекциозни болести? За такива глупости, които говориш за антителата, по онова време изхвърляха студентските книжки през прозорците на професорските кабинети и студентът ставаше санитар за 8 месеца. Да не си пиян?
483
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19"---------------Просто така си се появяват от нищото без причина. Те не са доказателство, че имунната ви система се е справила с нещо. Даже имунна система нямате, това е илюзия. Абе ей, cмeшник, днеска направо се ocpa до гушата!
482
4
 
22
 
! Отговори
Да си признаем преди 2 години
Аз бях за ваксинация, но нямаше ваксини, след като преболедувах ковида и имам анититела /за щастие/ вече, по естествен път, минах на страната на автиваксърите. Година и половина след преболедуването личният ми лекар се обади за ваксинация и аз естествено отказах. Преболедувал съм и всякакви внушения за ваксинация са ми смехотворни. Значи , аз който съм преболедувал трябва да се ваксинирам - Моляя.., още един път.
481
6
 
16
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 2 години
АЙДЕ ЧЕСТИТО!!! НОВИЯТ РЕД Е ТУК!!! ИЛИ СЛАГАШ ЮДЕЙСКА ВАКСИНА (ОТРОВА) ИЛИ В КОНЦЛАГЕР!!!!
480
2
 
25
 
! Отговори
Анти Радев преди 2 години
Не съм против ваксините, а съм против начина как се налагат и ще се противопоставя с каквото мога.
479
3
 
10
 
! Отговори
до 554 преди 2 години
остави другото, ами как се мълчи, че 14% от бялата раса имат Генетичен Имунитет от Баба и Дядо срещу коровавируси и ковид тях не може изобщо да ги докосне, но не, за тях сертификат също няма!
478
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя антибългaрин като шефа си Радев. Вредители на народа. Вас трябваше да изчегъртме.
477
1
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Комунисти дойдат ли на власт, държавата се връща 50години назад!
476
2
 
30
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Има ли нужда от Коментар?! С АнтиТела, нито може да Пренасяш КОВИД и да заразяваш другите, нито да се разболееш. с Ваксина - пренасяш КОВИД, заразяваш другите, а също може и себе си да се заразиш. Обаче, целите са други!!
475
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добре бее,като свършат леглата в БОЛНИЦИТЕ и започнат хора да бъдат оставяни пред болниците и много от тях загинат,ПАК ЛИ КАЦАРОВ ЩЕ Е ВИНОВЕН???"--..-- Естествено! Кацаров. И всички управляващи. И предишните. И НИЕ-че ги търпим с тяхната некадърност, корупция и крадене да направят зравеопазването ни пълен бардак. Така че малко повече болни от един малко по-сериозен вирус да го парализират, хора да умират "на конвейр" и огромна част от народа да остане без препитание с неадекватните им локдауни
474
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подавайте оставка и чао,да ви няма,докато не сте усетили народната любов!Един колега днес я усети лекичко ,че е близо до него,ама не бил ударен,само бил притискан...Днес да обаче утре не се знае.
473
8
 
10
 
! Отговори
За мен преди 2 години
Този спор за или без ваксина вече е губене на време! Аз се ваксинирах след преболедуване! Знам какво преживях! Знам как действат ваксините, информиран съм лично защото мога да чета, мисля и трябва да работя нормално! Личен избор, КОЙТО НИКОЙ НЕ ЗАДЪЛЖАВА! КОЙТО ИСКА ДА СИ ПОЕМЕ РИСКА БЕЗ ВАКСИНА! НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, НЕ ИСКАМ ДА ЗНАЯ И ДА ДАВАМ МНЕНИЕ! ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА СПОРЕД ВАС И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! Темата се изтърка! Цъкайте минуси!
472
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът няма да ви го прости и.з.ч а ф и я!Ще си получите заслуженото! Да ползвате опразнените болнични легла за лични нужди!Да знаете има Господ бави,не забравя и всичко вижда!Да си спомняте по- скоро за думите ми,ако не се освестите!Парите от рогатия, не да добри пари! Ще бъде късно да съжалявате!Ще носите вина за хората,загубили живота си след ваксинация.Днес научих за още един получил тромбоза след ваксина!Аз няма да бъда следващия!Няма разберете го с шефа си!