Ново 20: Следващата седмица решават дали учениците в София ще учат онлайн

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат
Обновена: 20 окт 2021 09:58 | 20 окт 2021 09:55,
125
Ново 20: Следващата седмица решават дали учениците в София ще учат онлайн
Снимка: БГНЕС

"От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия“, заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов пред БНР.

Сутринта пък здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че от 21 октомври учениците в столицата трябва да минат на дистанционно обучение, защото в София-град заболеваемостта е над 750 на 100 000 души.

Той допълни, че 60-70% от медиците вече са ваксинирани, а останалите ще си правят тестове, за да могат да работят от утре. Изискванията ще важат и за останалите групи от хора.

„Като работещите в социалните домове, там също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група. Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, защото там под 50 на сто са ваксинираните, ще се тестват веднъж седмично.

От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че те също около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира още заместник-здравният министър.

Още по темата
"18 години е посочена възрастта в заповедта за изискване за зелен сертификат, защото това е възрастта на пълнолетието у нас. За тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат,  те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат.

А бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно придвижване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на МЗ", каза още Златанов.

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.

Златанов заяви също, че имат капацитет да правят проверки по обектите дали хората влизат със зелен сертификат, но все пак контролиращ до всеки контролиран, няма как да бъде осигурен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за ваксиниране, каза Златанов.

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Какъвто народа, такова правителство-***!
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вирусът" щял да чака до тогава.... Абе , има ли още неразбрали, че театрото, което ни разиграват няма нищо общо с медицината?
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица? Ама я моля ви се - направо по коледа или нова година, не си давайте толкова зор, че ще се преуморите.
103
0
 
8
 
! Отговори
И преди 2 години
Те в министерството не могат да се разберат помежду си ....
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно. До другата седмица няма да има и кой да преподава дори дистанционно!
101
4
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ще гласувам за - бсп и герб вече кога цьфнат нальмитеНе могат да ни задьлжават да се ваксинирамеРадев спокоино може да се сбогува с моят глас на тези избори
100
6
 
6
 
! Отговори
Вьпрос преди 2 години
Червен сертификат ще се издава ли за усложнения от ваксината след товаМного хора имаха странични ефекти доколкото помня от ваксинираните
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
102 не можем заради свободното време на пенсионера д акараме студентите да се ваксинират или да не излизат. Гледай си работата ти. Пенсионерът да се ваксинира дет иска и колкот иска, че да е спокоен
98
0
 
18
 
! Отговори
Малеее преди 2 години
.. Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник здравният министър......ми значи никой нема да получи зелен сертификат. Преболедувал или ваксиниран...нали все антитела са целта!!! Бе чувате ли се какви ги говорите!!!
97
4
 
9
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Ти наред ли си? На колко си години? Ако беше на 65, активен, тъкмо освободил си свободно време пенсиор, да се затвориш вкъщи ли, защото някой ке.л.еш иска на бар? А онези над 70? Последните години от живота си да ги изкарат под ключ? След като са работили цял живот? Я марш на ваксинация и спазвай мерки! Нахалник.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя пандемията ще свърши, наще още план нямат...и това ще е като конституцията на Барни Ръбъл...
95
3
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Следващата седмица ще решават за онлайн обучението? При 22% положителни сме за национален локдаун и яки мерки. Какви сертификати, какво решаване другата седмица? Какво чакат да видят?
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още един въпрос, ам аз как ще знам, че проверяващят е ваксиниран или отговаря на другитв условия, ще му сканирам неговия код или по телепатия, баси шоуто!
93
1
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
той ще падне ама като падне ще, падне и всичко под ключ, Молове, кръчми, кина, фитнеси училища....
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах, ам капацитет от ваксинирани проверяващи имате ли? Вашта работа на гол тумбак жилетка
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, ако не смени двамата даже 3мата барабар с тоя на МОН, много яко ще падне на изборите, много. Изобщо не говорим за здраве, болниците са пълни с хора с грип, нищо общо с ковид, но се пишат ковид и с възраст на 65. Може ли да жертвате живота на младото поколение, направете това за възрастни и рискови, зашо за всички
90
3
 
7
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
Напълно спокоен съм, малко, смешно човече. Направо отсега си подготви репертоара за момента, в който сертификата отпадне :)
89
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата са масово болни от грип. В момента върлува някаква грипна гадост, която докарва ангина и отити. Не е ковид, но ги тръшка на легло за 5 дни с яки болки в гърлото. Ако не минат онлайн много скоро сезонния грип ще върлува с ковида и тогава смъртните случаи ще са двойни. Старец с ковид и грип на едно няма да оцелее. Не е трудно да го проумеете. Но щом не щете, така да бъде! Ва ваша отговорност!
88
7
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
хаха ама що толкоеа злобно нервнички
87
3
 
17
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Медицинския комунизъм няма издържи дълго. Другарите имат опит да фалират държата,но тоя сертификат няма остане дълго.