Ново 20: Следващата седмица решават дали учениците в София ще учат онлайн

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат
Обновена: 20 окт 2021 09:58 | 20 окт 2021 09:55,
125
Ново 20: Следващата седмица решават дали учениците в София ще учат онлайн
Снимка: БГНЕС

"От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия“, заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов пред БНР.

Сутринта пък здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че от 21 октомври учениците в столицата трябва да минат на дистанционно обучение, защото в София-град заболеваемостта е над 750 на 100 000 души.

Той допълни, че 60-70% от медиците вече са ваксинирани, а останалите ще си правят тестове, за да могат да работят от утре. Изискванията ще важат и за останалите групи от хора.

„Като работещите в социалните домове, там също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група. Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, защото там под 50 на сто са ваксинираните, ще се тестват веднъж седмично.

От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че те също около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира още заместник-здравният министър.

Още по темата
"18 години е посочена възрастта в заповедта за изискване за зелен сертификат, защото това е възрастта на пълнолетието у нас. За тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат,  те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат.

А бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно придвижване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на МЗ", каза още Златанов.

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.

Златанов заяви също, че имат капацитет да правят проверки по обектите дали хората влизат със зелен сертификат, но все пак контролиращ до всеки контролиран, няма как да бъде осигурен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за ваксиниране, каза Златанов.

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
8
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
ауууу как се нервим
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата искате да се разболеят от какво ли не и тогава болни да ги насадите пред компютрите. Вие сте били много загрижени бре. Какво ще го умувате? От понеделник са онлайн. Така и родителите ще могат да се координират. Абе вие деца нямате ли? Смешни старчоци!
84
9
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
абе анонимник я пий малко диазепамче
83
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не, нито следващата, нито по-следващата седмица. Това директно отпада от дневния ред заедно със сертификатчето. Също така от утре спирате да фалшифицирате броя на заразените, ясен ли съм?
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да си спомня за какво критикуваха ГЕРБ по време на предишните "вълни" и какво обещаваха като дойдат на власт. Едното май бе "предвидимост". Ясно разписани критерии и срокове. Хаха! Много е лесно когато критикуваш.
81
6
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
ами ако не го отменят до няколко часа сертификата ,ко прайм. ...почваме да се пъчим в нета....
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Побъркахте деца, учители и родители! Бок луци! Децата минават онлайн! Точка.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Палячовци
78
1
 
3
 
! Отговори
Смях преди 2 години
много неграмотно написана статия...Но важното е, че в нея е посочена ГЛАВНАТА ЦЕЛ, НЕ ЗЕЛЕНАТА ХАРТИЯ, А "ОТРОВНАТА СУБСТАНЦИЯ"...И все пак е добре министрите в МЗ да се координират в действията и мненията си...Защото излизат с различни становища в медиите.
77
2
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
абе силен си в нета, ама на вън си плъшок
76
1
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
СЕХОАЛНО МОЕ ЛИ СЕ ВАКСИНИРА ?
75
0
 
5
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
информационен бълвоч написан неграмотно от ерол емилов, я ходи на курс по български език, стилистика, грамстика..
74
4
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Колко сте зли и агресивни всички,които се набодохте с експерименталната течност.Не осъзнавате,че положението е разделяй и владей и всички се пържим на този огън.Като фалира държавата и вас ще засегне.А да,болестта не признава сертификат,не сте застраховани,колкото и вие арийците да се мислите за такива.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратителна мазна муцуна... До довечера ще е добре да си подадат всички оставките, инак ще им помогнем. А мин председателя що мълчи кат.... Служебно правителство не е падало от власт ама май ще падне. Радев много ще изгуби с тия ...
72
1
 
12
 
! Отговори
до 77 преди 2 години
Гърба на ЕС изобщо не играе никаква роля, незаобиколимият фактор са 85-те процента неваксинирани, а настроиш ли толкова народ срещу себе си, никакви външни подкрепи няма да те спасят.
71
1
 
7
 
! Отговори
Брадвата преди 2 години
На това му се вика корупция. Някой ако не е знаел - ето я. Не те питат, дали имаш или нямаш антитела от ваксината, и никой не го интересува, взимаш паспорт. Но, ако имаш антитела и си преболедувал - на никой не му пука, ти си никой. Значи цялата работа е заради ваксините, а не защото много били умрелите. Нека *** и без това пенсионната система е натоварена. Обаче без ваксини - не може.
70
1
 
6
 
! Отговори
Захари Потър преди 2 години
Суверене, нали искаше промяна??? Е, получи си я, сега защо мучиш....
69
1
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
ми ако ще затворят всичко, да го отменят, по добре ще е. Само че няма да го отменят щото имат гърба на ЕС . Сещаш ли се.
68
2
 
3
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
Искат да си стоим в къщи и да гледаме Славиту.Да плащаме за телевизия и топло повече. За това е то ковид-мовид.Се си давам днк-то и наножълтиците!
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Живееш в държава и има правила.">>>Като отменят до няколко часа сертификата да не си забравиш думите. Да не чувам рев след това.