Преболедували и с имунитет остават без "зелен сертификат", защо?

Има разлика в имунния отговор, според проф. Александрова
20 окт 2021 14:47, Анисия Иванова
129

От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

Но има въпроси, на които здравното министерство не даде отговор: "Защо хора, установени с антигенен тест и преболедували, не могат да извадят зелен сертификат и защо сертификатът за ваксинирани е 1 година, а за преболедували - 6 месеца?"

Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова има много фактори около това как е бил изграден имунният отговор при COVID-19.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички.

Още по темата

А относно имунитета от ваксина обясни: "Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор."

По думите й това е и причина сертификатът за ваксинираните да е със срок от 1 година, а този за преболедували да е за 6 месеца.

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира проф. Александрова в "България сутрин".

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно.

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките.

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
14
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 70 добре :D Спирам да се занимавам с ТЕБ тогава, колкото и да е забавно да ми говориш на Вие. :D Поне си възпитан пубер. :D
48
1
 
39
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Тази е вирусолог, колкото аз съм космонавт! Основно правило във Вирусологията е да не се ваксинира по време на епидемия/пандемия, защото това предизвиква мутиране на вируса и поява на нови, по-опасни щамове, което се случва и в момента. Ваксинирането и т. нар. локдауни ще спомогнат вирусът да просъществува възможно най-дълго време, каквато всъщност е и целта на управляващата света престъпна шайка.
47
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вируса вече върлува 2-ра година и въпреки това случаите на повторно заразяване са изключително малко под 1 %, това е безспорен факт и всякакви други шикалкавения навеждат на мисълта за финансово подплатено становище, ТОВА Е!
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня, че като обяснявах, че съм прекарал вируса безсимптомно ваксърите ме заплашваха, че съм щял да видя какво ще ми се случи, като дойдела Делтата. Сега вече чакам Мю да идва ахахах
45
11
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 64 няма от какво да имам комплекси, принципно. Не съм платен , просто се забавлявам. :D
44
0
 
20
 
! Отговори
Ех лелке преди 2 години
Единствената разлика е в кеша, то е очевадно.Инак правилните сериозни проучвания са доста в полза на естествения имунитет.Ама няма толкова промоутъри.
43
0
 
23
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Натурален имунитет може да се докаже с тест за антитела, но освен него и с тест за Т и Б клетъчен имунитет. Фактът, че това не се прави е една от причините за скептичността на много хора. И ако е ок само "вирусолози" да аргументират теорията зад различните видове имунитет, емпиричните доказателства и изследвания ясно сочат, че натуралният имунитет е по-силен и по-траен. Трябва да се говори повече съгласен съм, но едностранното тълкуване на данните не помага
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До спиридон Задай си въпроса: ЗАЩО СИ ТОЛКО ГЛУПАВ? Ако успееш да си отговориш, сигурно ще се досетиш, че БЦЖ те " пази цял живот" само и единствено от гаргите да не свият гнездо в кухата ти тиква! Ако не ми вярваш *** и влез в контакт с някой болен от туберкулоза и скоро ще си в неговото положение! В момента има пандемия от Ковид, не от туберкулоза и слава Богу бих казал, защото тя е с още по висока смъртност! Победена е с масова ваксинация в световен мащаб десетилетия наред!
41
8
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 56 на мен ми доставя огромно удоволствие да се подигравам на антиваксъра. Не ме обижда "***". То си е тролене. :D
40
11
 
1
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
В Англия при 70% ваксинирани смъртността вече падна под 1,7%, което едва ли е случайно и може да означава единствено, че при ваксинраните рискът от летален изход намалява неколкократно. Хайде да интерпретираме коректно данните. Да се разболееш ваксиниран и да го прекараш сравнително леко съвсем не е равно на това да умреш.
39
7
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
"Можещи да шофират но без да са изкарали шофьорските изпити остават без книжка, защо?" - ами щото такива са правилата... Или, може би не искаме да сме правова държава?
38
2
 
17
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва." ---------- Какви са доказателствата че това в Дания и Норвегия не е поредното затишие между две вълни? Вече станахме свидетели на други такива вълни на ваксинираните в други държави като Великобритания и Израел.
37
1
 
25
 
! Отговори
Фармация vs логика преди 2 години
Идеята на фарма индустрията винаги е била да вземат едни пари и да те предпазят до толкова колкото да не умреш. Ясно е че естествения имунитет е по-добър, но в него пари няма.
36
12
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 47 аз се подигравам на тези, който хем не са разбрали, хем не са прочели. :D Подигравам се == троля. :D
35
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в нестандартизираните условия при преболедуване в естествени условия, ама вие сте прости rаньовци, и не можете да го разберете това нещо!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Васкинирайте се!"----------------Колко пъти трябва да ти се каже, че няма да се ваксинираме? Бавноразвиващ ли си?
33
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в нестандартизираните условия при преболедуване в естествени условия, ама вие сте прости ***, и не можете да го разберете това нещо!
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ме прощава тая лелка, ама имунитета на пребуледувалите се изследва вече 2-ра година и в над 99 % от изследваните случаи е доказано, че той е ефективен дори и на 2-та година от пребуледуването, случаите на повторно заболяване са изключително малко, не така обаче стоят нещата при ваксините, тяхната ефектиност се изследва от по-малко от година и резултатите вече доказват безспорно, че първоначално обявента им ефективност от 94-95 % е силно завишена
31
10
 
9
 
! Отговори
стана ми ясно сега преди 2 години
А относно имунитета от ваксина обясни: "Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия". !!! Разбрахте ли сега, проблема е в нестандартизираните условия при прекарване на вируса в естествени условия, затова естественият имуните е по слаб от ваксините. Васкинирайте се!
30
26
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
жената обясни ама *** не иска да чете, той иска да протестира. :D