Преболедували и с имунитет остават без "зелен сертификат", защо?

Има разлика в имунния отговор, според проф. Александрова
20 окт 2021 14:47, Анисия Иванова
129

От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

Но има въпроси, на които здравното министерство не даде отговор: "Защо хора, установени с антигенен тест и преболедували, не могат да извадят зелен сертификат и защо сертификатът за ваксинирани е 1 година, а за преболедували - 6 месеца?"

Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова има много фактори около това как е бил изграден имунният отговор при COVID-19.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички.

Още по темата

А относно имунитета от ваксина обясни: "Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор."

По думите й това е и причина сертификатът за ваксинираните да е със срок от 1 година, а този за преболедували да е за 6 месеца.

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира проф. Александрова в "България сутрин".

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно.

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките.

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"рисковете от боледуването са непредсказуеми" ,също като при ваксините ,все пак хората са различни :)
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинират ни вече за да ходим на работа. Ми хубу. Ваксинирани сме. Не че съм щастлив от факта, напротив.
7
1
 
38
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ставате все по-жалки и неубедителни! Ваксините са за по 6 месеца, но видиш ли сертификата бил безсрочен?! ЩО ЗА ЛОГИКА? Възмутително и нагло поведение! Не се чудете, че мнозинството българи не ви вярват! Не всички са *** и неграмотни, за да ги манипулирате. Все още има хора, които могат да мислят, освен матерния си език, четат и на чужди езици. Жалко за всичките ви претенции!
6
1
 
32
 
! Отговори
Защото преди 2 години
идеята е да се ваксинират възможно няй-много хора. В естествения имунитет пари няма. В цял свят е така и не е нещо което е налагано само в България. Което и правителство да е на власт същото ще направи.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултата от мерките ще се види на изборите след 20 дена !
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото целта не е да си здрав, а да си изцяло зависим от въпросния сертификат и да изпълняваш всичките им условия. Затова се нарича новото робство.
3
3
 
3
 
! Отговори
В.Златев преди 2 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките от утре ще имат обратен ефект... Със сигурност... Защото са абсолютна глупост...
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джаба Хътянина да ни му се дава дума, че е от рисковите с тия придружаващи затлъстявания.