Преболедували и с имунитет остават без "зелен сертификат", защо?

Има разлика в имунния отговор, според проф. Александрова
20 окт 2021 14:47, Анисия Иванова
129

От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

Но има въпроси, на които здравното министерство не даде отговор: "Защо хора, установени с антигенен тест и преболедували, не могат да извадят зелен сертификат и защо сертификатът за ваксинирани е 1 година, а за преболедували - 6 месеца?"

Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова има много фактори около това как е бил изграден имунният отговор при COVID-19.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички.

Още по темата

А относно имунитета от ваксина обясни: "Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор."

По думите й това е и причина сертификатът за ваксинираните да е със срок от 1 година, а този за преболедували да е за 6 месеца.

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира проф. Александрова в "България сутрин".

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно.

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките.

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, съм ти сертификата! Важно да не боледуваш!
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При боледуване имунната ви система се среща с целия патоген и разпознава много повече части от него. Ваксината среща имунната ви система само със спайк протеина. Кой имунитет е по-ефективен?
87
0
 
5
 
! Отговори
@ преди 2 години
Не е въпроса защо преболедувалите с имунитет остават без сертификат. Така пак ни разделят, този път на сертифицирани и не! Въпросът е, че този сертификат е дискриминационен! Както каза президент Радев "Не е задължително да се ваксинирате, но само дето няма да можете да работите, да пътувате, да пазарувате, да се храните в ресторант и да ходите на лекции"! Да не се е превърнал в Антипрезидент на България?
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ваксинирана Литва им се разказа играта. Заразените и починалите са на нивото от декември месец. Почти никаква разлика. При 65% ниво на ваксиниране би трябвало да има значителен спад. Смятайте колко ранотят ваксините.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега по обществените места ще пускат само ваксинирани. Като не намалеят случаите, тогава ще вините само ваксинираните.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .. 108 Това е много хубаво, че познаваш хора, които са го изкарали по два пъти. Понеже пък аз познавам кависнирани, които са го карали и то доста тежко.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .. И какво точно доказва тестът? В САЩ го спират поради ненадеждност.
82
0
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Ама големи ги мажеш. Аз познавам ваксинирани пребуледували доста тежко.
81
9
 
6
 
! Отговори
….. преди 2 години
Някой беше написал, че под 1% се заразявали отново с вируса след прекарване. За жалост това изобщо не е вярно, познавам доста хора, които го изкараха по два пъти, познавам и единични случаи с три боледувания. Говоря само за доказани с положителен тест. Поради тази причина смятам да поема риск с ваксина, с ясното съзнание, че правя експеримент със себе си. Този вирус е направен така, че през 5/6 месеца да поразява организма, докато го унищожи. Подложени сме на глобален геноцид.
80
10
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Днес минах покрай бунтовниците от Възраждане и Атака.Загледах се в лицата им.При тях еволюцията на човека е спряла преди 200 хиляди години.Спокойно могат да участват в някои исторически филм за неандерталци
79
1
 
11
 
! Отговори
@Ме преди 2 години
Във Великобритания здравната им система работи , за разлика от нашата. Какво е това чудо над 80% смъртност от Ковид в реанимациите. После продължавайте да говорите глупости.
78
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Нещата от много време са загрубели,хората си мълчат,и управляващите правят каквото си поискат,ако се вдигне народа ама наистина от всички крайща на България,нещата приключват за 2 дни!Но българина е свикнал все да го мачкат и да се оплаква,но да си МЪЛЧИ И ТРАЕ!Това е проблема!Нека пред парламента да отидат 500 000 българи и да обградят тезо вътре там,малко да се стреснат,дали ще продължат с тия глупости?!?Абсурд!
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата ни е изтеглил милиарди заеми. Зависими сме от световната банка. Те управляват '' пандемиятата '' и ние само слушаме и налагаме волята им
76
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безумици пълни. Значи ваксинирания, но ръсещ вируса може свободно да си влиза, без да се тества, и аз мога много лесно да бъда заразен от него, а аз него няма как да заразя, защото тестът ми е бил отрицателен в момента на влизането.
75
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от ясно че целта не е да си здрав!Важно е да си наваксиниран!!!!!
74
0
 
36
 
! Отговори
Eli преди 2 години
Нали целта е създаване на антитела, а количествените тестове за антитела не се приемат. Да, има разлика в изградените антитела - те не са от ваксина. Ето такива неща ни карат да не вярваме във ваксинацията. Дори много от преболедувалите не могат да си извадят сертификат. Защо ще се подписвам на документ, с който удостоверявам, че те не носят отговорност. За коя ваксина сме се подписвали?
73
32
 
5
 
! Отговори
Me преди 2 години
Господата антиваксъри, като дават проимер Англия, да кажат и колко са починалите там. 44 хиляди нови случаи и 130 починали. Тука имаме по 200 починали на 3-4хиляди болни.Ами, явно ваксините работят. Всички са ваксинирани и от самите ваксини са умрели нищожно малко хора. Хиляди пъти по-малко ако не бяха се ваксинирали. То и от аспирин можеш да умреш, риска е същия.
72
3
 
3
 
! Отговори
Warnings ID cards преди 2 години
НЕ НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ ЛИЧНИ КАРТИ ..Засечени са активирани черно чумни тежко терористични оръжия в тях след влизане в обекти с касови апарати. Засечени са тежки убииствено вредни пресканирания на проследявани през лични карти ..Експерти да проучат кои имат достъп до информация от личните карти.вкарват ви ЕГН то и ви прецакват след откриване ..Ползват ги за НЕЗАКОННИ МРЪСНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ВКЛ ПРОСЛЕДЯВАНЕ ЦЕНТРИРАНЕ И РАЗБОЛЯВАНЕ>>
71
4
 
1
 
! Отговори
JordanJordanovSARS преди 2 години
ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ СА ОПАСНИ>>Ваксинираните се следят като ПОСТРАДАЛИ ..Терористи ползват обемно дигитално холограмни оръжия за постоянно проследяване на прецаквани с опасни ВААКСИНИ>>>Вижте бившия и сегашен министър на тн"здравеопазване как са следени ..Експерти да ползват мултиспектрални анализи на снимания видео материал.Вижте видео от вчера КАцаров се следи в гръб с белезникаво обемно проникващо поле.
70
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да съхраним здравия разум, като ни направихте луди с тези заповеди и мерки. Моя здрав разум ми казва да не се ваксинирам. Чета сводката за починалите вчера. От 93 души, 88 са с придружаващи заболявания на преклонна възраст. От старост или обикновен грип също ще си идат. Чета и за бум на заразени в Англия и Нидерландия, а там 83 % ваксинирани. Обмислят да въвеждат мерки. Тази пишман експертка казва ваксината е до 1 година. И си мисля,защо да си вкарвам вредни вещества за кефа на някой. Няма.