Сертификат за ваксините - безсрочен, за преболедувалите - 1 година

Новите мерки били закъснели, трябвало да се въведат през лятото
Обновена: 20 окт 2021 12:22 | 20 окт 2021 12:21, Камелия Цветанова
116
Сертификат за ваксините - безсрочен, за преболедувалите - 1 година
Снимка: БГНЕС

Новите мерки и ограничения са закъснели, смята вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. 

„Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, каза тя пред БНР.
Проф. Аргирова отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта.

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани", каза тя.

"Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават", обясни проф. Аргирова.

Тя посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

"Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика", обясни проф. Аргирова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: сертификаткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
14
 
! Отговори
референдум преди 2 години
за сертификатите, няма ли кой да организира
75
4
 
6
 
! Отговори
гогич преди 2 години
А това го има само в БГ-то - сертификат з ада влезеш в мол или голям магазин, собено хранителен. Няма такава глупотевина .....
74
1
 
20
 
! Отговори
Съпротива преди 2 години
ПРОТЕСТ СРЕЩУ КОВИД ТЕРОРА, ПРИНУДИТЕЛНАТА ФЪКСИНАЦИЯ И "ЗЕЛЕНИТЕ ПАСПОРТИ"Протестът ще се проведе в сряда, 20 октомври, от 17,00 ч. в гр. София, пред Министерството на здравеопазването пл. Света неделя 5,
73
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли още някой да твърди ,че при бай Тошо беше лошо?
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се умира, по-добре да не е от ваксина.
71
0
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Няма да стане със стачки и протести. През 90те години винаги излизаше някой и молеше хората да се разотидат мирно. Е, стана ли нещо тогава? Всеки който се явява, като умиротворител е платен ваксинатор.
70
0
 
17
 
! Отговори
анти логиката преди 2 години
продължава с пълна сила
69
1
 
43
 
! Отговори
странно преди 2 години
А най-притеснително е, че изкаралите ковид трябва да се ваксинират, въпреки наличието на много антитела??
68
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха :)) Това явно е новия виц - безсрочен сертификат за ваксинираните! :)))) Да, добре, ше поверваме! Представлението е много забавно тия дни!
67
0
 
19
 
! Отговори
Стига преди 2 години
агитации! Вижте този линк и си правете изводи! Ваксинираните имат за по-кратко време антитела, в сравнение с тези, които са се срещали! https://puls.bg/forum/44/topics/23738/post
66
1
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
И аз искам безплатна ваксина всяка вечер.В Аванти се продава 500мл. - финландска ваксина - дайте ми парите само, а аз ще си я изстудя и приема сам.
65
1
 
33
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Значи излиза, че ваксината създава доживотен имунитет!? Е после, кажете, как да няма конспирации и недоверие?
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Личен опит - просто сте имали късмет да се справите с вируса. Но това *** го обясни на тези в интензивните отделения..."---------------Не е късмет бе момче. Почти всички заразени се справят с вируса, това ви го набиват в главите от самото начало, кое не ви е ясно? На какъв език да ви се обясни, че много малък процент от заразените биват хоспитализирани?
63
1
 
50
 
! Отговори
В. преди 2 години
С едната ваксина рисувам инсулт. С втората рискувам автоимунно заболяване. Без ваксина рискувам работата си. Демократичен избор, нали
62
6
 
8
 
! Отговори
MKII преди 2 години
Трябва да сте наясно, че скоро ще дойдат и при вас едни хора и рЕзко ще ви сецнат ентусиазма да се обяснявате и да се правите на много отворени. Тези хора в момента са в Румъния, понеже там са се оакaли повече и от вас.
61
1
 
39
 
! Отговори
Как така преди 2 години
А клетъчния имунитет при преболедувани е доказан, че е много по-силен и дълготраен отколкото при ваксинирани. Няма никаква логика ваксинираните да са с предимство пред боледувалите и да имат предимство с вечен зелен сертификат. Пълен абсурд е това
60
0
 
23
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране"Най-ваксинираната страна в Европа е Ирландия с 91.8 % ваксинирани за днес заболелите са 2397 всичките набодени. Мнооого рядко заболяват лъжлива пачавраа.
59
1
 
40
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Сега убедихте ли се, че пЛандемията е създадена, за да ни ваксинират?! Само престъпници, терористи и убийци могат да твърдят, че изкуственият имунитет е вечен, а естественият - едногодишен!
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 Един път се мре, робе. А ти умираш всеки ден. Познай дали като си "ваксиниран", дали няма да дойде и твоя ред ?
57
12
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
Личен опит - просто сте имали късмет да се справите с вируса. Но това *** го обясни на тези в интензивните отделения... Никой не знае как ще реагира имунната му система докато не се срещне с вируса, а и няма методика това да се изследва. Който иска да разбере, да не се ваксинира, но поне като е в затворено помещение да ходи с маска, а не да се прави на Батман