Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят

Лекуваните в болници след положителен антигенен тест с право на сертификат
499
Всеки седми с COVID-19 в болница умира, локдаун, ако мерките не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV.

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.
„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира“, каза Кацаров.

Още по темата

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. „Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други
органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

„Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата“, каза Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България останахме 2,5-3 милиона, а имаме по 100 починали на ден.
297
2
 
5
 
! Отговори
ошгжгтжгтт преди 2 години
кацаров и ти трябва да си сред тези 7 който ще умрат
296
2
 
9
 
! Отговори
Кацата се преди 2 години
Изчегъртва сам!
295
2
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
До АнонименВиж страните с най-високо покритие и ти става ясно. Израел имаха вълна , но тя свърши бързо и с много ниска смъртност.Холандия има 85% ваксинирани. Понеделник са починали 2ма човека, на 15 милиона население. При нас 217 на 7 милиона.
294
3
 
9
 
! Отговори
Тъпчо преди 2 години
Защото сме най-умните и най-големите тарикати,затова сме на първите места в света във всички отрицателни класации.
293
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът умира на първо място защото е болен. Има много придружаващи заболявания. Голяма част не запазва елементарна хигиена. Миеш си често ръцете и навън не си пипаш уста, очи и нос, спазваш дистанция. Да се сещате за кой етнос е характерна липсата на хигиена? Болниците са пълни с тях.
292
2
 
3
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Кацаров и подчичнените му да четат:С магнитно-гравитационна терапия короновирусната зараза се лекува и предотвратява само за 2 дена - доказано на практика в успешната борба със свинския грип и коронавируса в Китай. Подробна информация на български: https://youtu.be/6UWRygB3Oz0 <p>Същата технология има и в България и много по-евтина: https://apb.bg/technologies/gans
291
19
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Айде стига с тоя популизъм. В Турция за хляб не можеш да отидеш без сертификат.Затваряте държавата, ама цялата, включително хранителните магазини и аптеките.Слагате 3000 будки за ваксиниране. За 3 дни ще имаме 100% покритие и приключваме с тая работа.
290
4
 
6
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Да, ако тези мерки не дадат резултат ще се премине към следващата мярка - сваляне на това правителството, което очевидно не може да се справи със ситуацията. То не става само да уволняваш шефове на болници и да обясняваш глупости по телевизията.
289
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушатия диктатор да не се крие зад кацата а да излезе и да каже защо народа мре като мухи и тия сертификати от него ли са
288
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете Ремдисивира в болниците!!!! Спрете да убивате с този експериментален ***!!! В 100 % от случаите пациента умира!!!
287
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е била на едно от първите места по смъртност през последните 20-25 г. Причина са не лоши лекари или изродено общество, причините са здравната система без предотвратителни мерки, автосервиз какт казва един известен специалист - колкото повече го посещаваш толкова повече печели! А трябва точно обратното - лекарите с най малък относителен процент на болни да взимат най-голямите заплати, защото се грижат за пациентите си! Описанието не пълностно, но има достатъчно примери по света!
286
0
 
3
 
! Отговори
Тричо преди 2 години
Преди ден каза, че отговорността за здравето е лична! Днес какво ти стане бе *** ъгъл.
285
3
 
12
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
УМИРАТ, ЗАЩОТО ПЪРВОТО, КОЕТО СЛАГАТ НА ВСИЧКИ Е КОРТИКОСТЕРОИД, А ТОЙ ПРОСТО УНИЩОЖАВА И ПОСЛЕДНАТА ИМУННА ЗАЩИТА. ТЕМПЕРАТУРАТА СЕ СВАЛЯ САМО С АНАЛГИН, НЕ С КОРТИЗОН - ТОЙ Е ПРОТИВОПОКАЗЕН!
284
4
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Защо бе Кацаров? Защо го дакара до тук? Нали можеше да управляваш кризата! Отговорност трябва да носиш! Убеден съм и че трябва да носиш и наказателна отговорност. След толко много предупреждения и данни. А ти с твои решения да изпуснеш всичко е престъпление. И всичко това Под безхаберният поглед на правителството и президента.
283
2
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Кацаров е новия Пол Пот.
282
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират защото не знаете как да ги лекувате!
281
1
 
2
 
! Отговори
Обективно до 338 преди 2 години
НЕ. ЛИПСАТА НА АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ КОМПЕНСИРА ЕДИНСТВИНО С ППАВИЛНО ЛЕЧЕНИЕ. ИНАЧЕ ПРАВИМ СЕПУКО НА ИКОНОМИКАТА БЕЗ ГРАМ ЛОГИКА.
280
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"УМИРАТ,ЗАЩОТО НЕ СЕ ЛЕКУВАТ ПРАВИЛНО. А МОЖЕ"Абе и това го има и именно липсата на адекватно лечение трябва да я компенсираме с по крути мерки!
279
1
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ПРИ 20% ВАКСНАТИ - ТОВА СИ Е ЧИСТ ЗАХАРОСАН ЛОКДАУН, НА КОЙТО ВИКАТ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ. ЕДИНСТВЕНО ИКОНОМИКАТА ЩЕ БЪДЕ ЯКО УДАРЕНА. НИЩО ПОВЕЧЕ.