Ангелов: Сертификат за една доза - безумие, това не е амбалажна хартия в бакалия

ГЕРБ ще сезира ЕС за нарушение на регламента за сертификата
223
Ангелов: Сертификат за една доза - безумие, това не е амбалажна хартия в бакалия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бившия министър на здравеопазванетоот ГЕРБ Костадин Ангелов не може да бъде издаван зелен сертификат на хора, които са получила само първата доза от ваксината срещу коронавирус.

Причините за това са две – първата е, че само една доза не дава достатъчна защита, втората, че се нарушава европейският регламент за зеления сертификат, в който ясно е посочено, че се издава само след втората поставена доза.

Още по темата

„Това не е амбалажна хартия в селска бакалия, това е европейски документит“, скочи Ангелов.

Според него сега целта е да се залъгват хората, че могат да се движат свободно.

Той се закани, че ГЕРБ ще сезира европейските институции за ситуацията.

„Опасно е да се лъжат хората, че са защитени след поставяне на първата доза от двудозовата ваксина. ЕК е посочила в регламента, че за защитен се смята само човек, който  е получил две дози“, каза Ангелов.

„Кои са тези експерти, които са се подписали под документа с препоръка да се издава европейски сертификат само за първа поставена доза? Не допускам, че експерти на д-р Ангел Кунечв се е подписал под такъв документ, под това безумие“, каза той.

Според него подобно решение е взето под натиск.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош отсече, че нищо не налага да се затварят училищата, защото процентът на заболеваемост сред децата и учителите е нисък.

„Излиза неграмотно COVID поколение“, предупреди той.

Според него най-рискови са децата от 1 до 4 клас, както и тези, на които предстоят матури – 7 и 12 клас.

„Стигна се дотам, че родителите дори не успяха да приберат учебниците на децата си. Наложи се в нарушение директорите на училищата, но те поеха този риск, да отворят коридор тази сутрин, за да си ги вземат“, коментира Боршош.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
Прав е човекът преди 2 години
До 3 седмици след първата игла човек може да се разболее. Но сертификат може да се издаде за незавършена имунизация, а в графата за иглите се пише 1/2. След втората игла ще пише 2/2. Разбира се, в Европа няма да го признават.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Ангелов, имам въпрос? Аз съм с първа игла и никой не ми каза, че след тази първа игла, трябва да стоя в изолация до втората и 14 дена след нея. Значи ако нямам симптоми на ковид, след първа игла аз мога да се движа свободно. Сега със зеленият сертификат как се променят нещата? Не виждам логика. Защо след първата игла да нямам временен сертификат, просто да се движа и работя?
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, 76, тая глупост дето я пишеш, отдавна се изтърка. Както и "изолираха ли вирОса". Извадете ново листче.
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управлявахте пандемията по много жесток и елементарен начин.Днес е сравнително по правилно.Има едно разбиране към проблемите на хората.По умерено ,без внушения и демонстрации.Ако вие управлявахте пълен локдаун не ни мърдаше82356.Луда амбиция ви тресе.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промени по Радевски. Отчит дейност, ама гледаме да не ядосаме много Ганко преди изборите. Като резултат няма да си правят втора доза и в Гърция няма да му зачитат сертификата. Хвала
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68. Агресивната прос.то.тия и пошлост настъпват. Отдавна. За фашизъм говорят комунистите.
70
5
 
14
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 2 години
Герберите смениха сумайти министри - кой от кой по-тъпо парче!
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най вероятно сега ЕС няма да признава български сертификати издадени след 20 октомври...
68
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цъвулята хем вярват, че ваксините убиват, хем че биг фарма иска да ни боде всеки месец. Хем че рептилите ни чипират, хем че няма вирус. Няма данни, няма изследвания. Всички са експерти, а имат трудност да четат и разбират текст.
67
5
 
14
 
! Отговори
Него преди 2 години
Сертификат за една доза е червейче за тези,които се подлъжат да лапнат въдицата. Звучи примамливо и който е по- наивен,веднага ще отиде на опашката за ваксини. Но като пуснат локдаун след 2 седмици, сертификатите няма да имат значение.
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете двете снимки на Бойко и Ангелов! Приликата е невероятна. Еднакво изражение. Ангелов, излагаш се, ти си професор, няма как да си политик...Не ти ли стига да си професор. Истински остана само Мутафчийски. Предложиха му Президент и човека отказа...Достоен лекар. А професорчето лакомо...
65
2
 
19
 
! Отговори
до микробиолог преди 2 години
Обясни ми как от 2003-та насам, когато ми беше последната противогрипна ваксина, повече не съм се разболявал от грип. Целият съм в слух.
64
3
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
До микробиологА ти прочети определението за ваксина и виж, доколко препаратът за който си говорим, отговаря на това определение. И после сей мъдрост в интернет. И ти, и себеподобните ти.
63
3
 
12
 
! Отговори
Африка се смее преди 2 години
дават им сертификат не след първата доза а веднага, слагат ти ваксината и ти дават и листчето. Света е в потрес от българския гений.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До микробиолог - Гледам експерт се пишеш. Я кажи кой и кога изолира вируса. Да започнем оттам. Пък след това да говорим за разумно и рационално мислене.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщай парите на болницата!
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На срещата на г10 само дето не си бъркаха по дупките без маски и смазки , после пак ни занимавайте с глупости. Има снимки на срещата!
59
8
 
14
 
! Отговори
ee преди 2 години
Абе Ангелов ти нема ли да спреш да дрънкаш ? Като те видя започвам да се облъчвам и да ми става зле, престани..
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние се стремим към Африканския съюз, така че всичко е наред.
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търси се българската интелигенция. Има ли такава? Търсят се истинските лекари. Има ли ги, няма ли ги.... Къде са когато фашизмът настъпва? Как се гледат вечер в огледалото?!