Бизнесът иска отсрочка за сертификата, има много въпроси

15% от дребните търговци са фалирали
54
Бизнесът иска отсрочка за сертификата, има много въпроси
Снимка: БГНЕС

Бизнесът поиска гратисен период за въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса и въвеждането на задължителен „зелен сетрификат“, за да реорганизира дейността си.

Държавата следва да обезщети бизнеса, апелират от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас.

Още по темата

От организацията излизат с пет искания към здравното министерство, които ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

„Имаме изключително кратко време за реакция, което ни коства огромен човешки и финансов ресурс.  На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за „зелен сертификат“, от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от „отсрочка“ при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА.

Отсрочка се налага и поради предвидените в самия „зелен сертификат“ срокове. Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация. „Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса“, допълват от БРА.  

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност. Затова настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички. „Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия“, припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора.

Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, „зеленият сертификат“ ще бъде задължително изискване.  

Третата препоръка на БРА е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си.

Държавата е предвидила месечна помощ за семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите. От днес учениците от 1-ви до 12-ти клас в шест общини в България се обучават „неприсъствено“.     
Четвъртото искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез „зелен сертификат“, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.
„Зелени сертификати“ да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка.

„Аршинът, с който в момента се мери, е двоен“, посочват те. „За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други“. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки.

 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вашите клиенти днес се ваксинираха и утре са пак при вас..........Запади моловете и кръчмите ще се ваксинират...........
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си к тир бе, като имаше локдаун как пък не се струпвахме пред малките магазинчета, ама поради малкия брой боцнати ви са трън в очете, че ще ви отмъкнат клиентелата
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Схванаха след като искаха сертификати, че ще е малка клиентелата и сега ревнаха всички да се бодат, ми няма, на малките магазинчета от всякакъв род НЯМА да им се наложи да искат сертификат, щото тако ще се орграничи правото на живот на хора които по медецински причини не могат да се бодат
37
3
 
8
 
! Отговори
как така преди 1 месец
Сутринта, онзи Алибегов каза, че няколко пъти били водили разговори с министерството за да има сертификат, пък сега не го устройвало нещо си...На кой е представител този, кой го избра, че говори от името на всички и иска сертификати.
36
3
 
17
 
! Отговори
Тея съвсем откачиха преди 1 месец
И как ще искаш за всички магазини тоя сертификат? Тея осъзнават ли, че 85% от хората не са ваксинирани и няма и да го направят? Вие нормални ли сте или вече си изпихте пилешките мозъци със сламка? Как ще искаш сертификат при наемане на работа? Ваксината НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Осъзнайте се и почвайте да мислите!
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък не мога да се начудя на безумното искане зелени сертификати да се изискват навсякъде! И какво си мислят, че като ме принудят да се ваксинирам, и от следващия ден ще хукна по молове и кръчми?Много тъ*по предположение на още по тъ*пи хора! От години пазарувам предимно онлайн, по молове не ходя, по кръчми също. Виж това че ме ограничават да ида на фитнес ми е проблем, но ще ходя да бягам в парка явно и ще пестя пари, и без друго цените летят нагоре.
34
2
 
4
 
! Отговори
Валя преди 1 месец
До коцеА защо не си направите бърз антигенен тест за 15 лв, които като разход да включите в сметката на хората, които обслужвате, а ги оставяте без работа? Май не сте много добър човек, и то не защото не искате да се ваксинирате - това наистина е личен избор, а защото отнемате възможността на хората да работят. Условията за всички са еднакви, това е държавата ни в момента, защо се опитваме да се закопаваме взаимно, вместо да си помагаме? Историята за българския казан в Ада вече е реалност.
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнеса има пълно право в случая... Зеления сертификат трябва да се прилага само след постигане на 60% ваксинирани хора в държавата. Плюс това до вчера Кацата твърдеше, че няма нужда от други мерки... Абсолютен мoшeник...
32
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали точно т. нар. бизнес преди 2 месеца настояваше за зелени сертификати. Помним.
31
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днеска много весело - цял ден се смея на глупостите на антиваксърите и оправданията им, ама ще склонят глава - искат не искат - или ще ходят в Африка, Беларус и Северна Корея - все страни свободни за тях
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ето ви въпроси 27 - ХААААХАХХАХАХАХХАХАХААХХЯХ)ХХХХАХАХХААХАХХАХАХА АХАХА ХАХ АХХА ХА.....
29
5
 
22
 
! Отговори
коце преди 1 месец
днес трябваше да въведа нови настройки на машини и да проведа инструтаж. Само че нямам сертификат и резултата е 120 човека в момента седят и не правят нищо. Какви молби бяха да отида, мале! Избора дали да се ваксинирам или не си е мой.
28
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е с по 1-2 годининазад от много други ...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами върви в тези държави бе, Мяу. Тъкмо ще видиш на място как е животът там и колко много добре си живеят. Иди в Англия, примерно или в Италия, може и в Испания. Кой ти пречи, ти си сертифициран?
26
4
 
24
 
! Отговори
ето ви въпроси преди 1 месец
Конституция на България: Чл. 29.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа. Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
25
2
 
18
 
! Отговори
С тази си препоръка преди 1 месец
"Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, зеленият сертификат ще бъде задължително изискване."....просто си подписват ФАЛИТА....Тези нямат връзка с Главния мозък, нито с кораба МАЙКА..
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еййй много добро решение тва със сертификатите - ходиш ди където искаш и няма ни един ди бил
23
12
 
8
 
! Отговори
Бay преди 1 месец
До 22 Някои държави махнаха всички мерки и си живеят като преди. :D
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бay "Вие пречите да се върне старият живот." Запаси се с филми ,че стария живот само там може да го видиш .
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато говорят за отсрочка, вместо отмяна им пожелавам фалити и глад на всички.