Срокът на сертификата за преболедуван COVID се увеличава

Той вече ще е валиден 12 месеца
Обновена: 21 окт 2021 11:50 | 21 окт 2021 11:33, Нели Христова
273
Срокът на сертификата за преболедуван COVID се увеличава
Снимка: БГНЕС

Приема се сертификатът за преболедували от COVID-19 да се удължи от 6 до 12 месеца в рамките на нашата страна, съобщиха на брифинг от Министерството на здравеопазването.

"Още днес ще се обнови заповедта за противоепидемичните мерки", добави служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Сертификатът в този срок обаче ще се приема само у нас, тъй като на европейско ниво няма решение за увеличаване на валидността на документа за преболедуване.

"Второто, което ще добавим към заповедта е документът за ваксина след поставена първа доза да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато се чака втора доза ваксина", каза още той. "Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква", коментира служебният здравен министър.

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

"Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение", каза Кацаров.

"До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения или нередности ще се издава само предписание, без глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се донагласят някои неща", добави зам.-министър д-р Димитър Петров.

"За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове", каза Кацаров.

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

В петък най-късно системата ще започне да издава сертификат и на хора, при която инфекцията е установена с антигенен тест.

"Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи", уточни Кацаров за мерките за учениците.

Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
Хк преди 2 години
Безпрецедентни ***!!! Мислете преди да обявите нещо, не след това!!! Хубаво е да се ваксинират хората, лошо е начина, по който клякате след като сте издали заповед.
218
0
 
4
 
! Отговори
Благодаря за инфото преди 2 години
Сега ще търся да си купя от 12 месечния,а не за вакса та да не се занимавам!
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си изкарах Ковид без да давам пари за пср. И сега какво? Пак нищо. Хххххаахахахххххаха потресаващи смешници. Дреме ми на мене. Само елха не си купих, ама карай, онлайн ще е.
216
1
 
4
 
! Отговори
пфахаха преди 2 години
Зеленчуците в служебното правителство, начело с картофа Кацаров не могат една заповед да издадат, без тя да е недомислена и да създаде хаос. Ревяхте, че предишните били калинки, ама тези са тотални аматьори. Но за сметка на това са винаги с вдигнат юмрук. Венсеремос!
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едномесечните сертификати са умно и ловко решение.Спазват се изискванията на СЗОи помагат на българите да се ориентират правилно, без излишни емоции.Браво.
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала, Стойчо.. И на сертификатите им разказа играта. Никво желание за овладяване на тая криза. Дано ви изметат.
213
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "сертификат" ще е неповторим и ще се среща само по нашите земи. Вместо QR-код, трябва да има снимка на Кацаров, защото заслугата за тази уникална "рационализация" е лично негова
212
2
 
5
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
А, зелени чорапи може ли вместо зелен сертификат?
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оп, стана ли 5 без 10, че чакаме новата заповед
210
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пак не мога да загрея - ако има вирус, вируса и научните изследвания ли решават колко време да ми е сертификата или Кацата? Щото да си щъкаш навсякъде с първа доза е равно да си щъкаш навсякъде неваксиниран. А ваксинираните само с първа доза като умрат ги броят за невкасинирани. Нищо не разбирам това сега виРос ли е или е зор за въвеждане на някаква хартийка да ни плашат и затварят?
209
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до края на деня ще излезе че всеки може да ходи навсякъде, само децата ще останат да цъкат игри вкъщи
208
1
 
13
 
! Отговори
какво става преди 2 години
Конституция на България: Чл. 29.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа. Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
207
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разумния срок за сертификат преболедувал е около 14 месеца.2020та март-април го изкарах и сега началото на октомври пак.Това е положението COVID forever.Гответе се. Няма ваксини няма преболедуване.М/у другото първия път жена ми изобщо не се зарази но тази година го кара по-тежко от мен. А тя принципно не боледува от вироси и подобни.Няма измъкване!!!
206
1
 
3
 
! Отговори
И така преди 2 години
За всеки мутирал вариант !
205
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лайт мотива на радевета кампания - всяка бележка, зелен сертификат
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано вирусът се зачете в сертификата преди да реши да ви посети. Щото ако пропусне - язък за боденето.
203
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите антиваксъри вече и от конституционно право разбират :D Не си губете времето, ами тичайте да се ваксинирате, докато още е безплатно.
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ся отивам за бележка , оп пардон, зелен сертификат на детето и утре да е на училище
201
1
 
10
 
! Отговори
Stenli преди 2 години
Долу кацата
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка бележка - зелен сертификат