Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?

1000 лв. глоба за нарушаване на мерките, съд за фалшив сертификат
434
Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
3
 
2
 
! Отговори
Анинимен преди 1 месец
Общо пациенти в интензивни отделения За 14 дневен период : 465 души от тях ВАКСИНИРАНИ: 20 и НЕВАКСИНИРАНИ: 445 или казано за всеки 22-*** неваксинирани по 1 ваксиниран. Спрете да лъжете как ваксинираните сa наравно с неваксинираните. От 120 починали днес неваксинираните са 112 души, и то без да предполагаме тези с фалшив сертификат а те не са малко.
385
5
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
За частниците няма гратисен период, но за държавна администрация, учители и други хрантутници няма? Какво да кажем за полиция и армия, тях няма ли да ги задължат, с какво са по-различни?Всички взимат заплати от нашите данъци, но пак тежестта е поставена върху частниците, държавните чиновници имат само права и никакви задължения!
384
17
 
6
 
! Отговори
Ваксиниран с Астра преди 1 месец
Хората които са против ваксините вярват в урочасване, магии, зодии и хомеопатия. На майка Земя й трябват по- интелигентни хора, за останалите да си постигат естествен имунитет, който оцелее де....
383
3
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
До анонимнаМоже би сте гледали телевизия преди 3 години и от тогава не сте си сверявали информацията. В момента за едно обявено място за учител по математика/ИТ има между 50 и 100 кандидата.
382
2
 
15
 
! Отговори
оцелял преди 1 месец
Конституцията системно се нарушава! Всички си затварят очите - ние сме стадо, а не народ!
381
9
 
5
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Само така, и забрана на частни уроци за учителите,които са на държавна работа.Да плащат глоби.Да си плащат данъци, неплащането на данъци нали е престъпление?
380
20
 
4
 
! Отговори
Руми преди 1 месец
Крайно време беше!
379
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това което трябваше да направят управляващите 2 години от ГЕРБ е да сложат на масата от една страна западните отрови и боклyци и от друга руски ваксини. Всеки да избира с коя да се ваксинира щом със западните никой отговорност не поема за нежелани последствия. Това е все едно да видиш във витрината на магазина месо но проядено от червеи и да си го купиш щото така ти казва месаря. Не благодаря искам руска ваксина и тогава веднага се ваксинирам.
378
1
 
22
 
! Отговори
До 377 преди 1 месец
АМИН!Тирания на медицината и тирания на медиите.
377
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искате тая сатанинскаМедицинска тирания да спре, трябва да направите нещо много просто, ОТКАЗВАТЕ, ОТКАЗВАТЕ И ОТКАЗВАТЕ ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ТИЯ ПСИХОПАТИ ВИ КАРАТ ДА ПРАВИТЕ (локдауни, отровни ваксини, "заповеди" и всякакви "мерки", вкл. пътуване в обществен транспорт и пазаруване с парцали на лицето), защото с вашето мълчаливо съгласие вие им съдействате да прокарват зловещия си сатанински план за унищожение на човечеството!
376
2
 
23
 
! Отговори
маке преди 1 месец
До РумиВаксинирай децата си,ако оцелеят , и ние ще се боцнем.
375
0
 
14
 
! Отговори
От БГ преди 1 месец
До какво ставаНарушават Конституцията.
374
2
 
37
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Фашизъм в действие ,и погазване на Конституцията ни, и правата ни.И тия мискини се оправдават с европейси натиск. Вие в коя Конституция се клехте.Прави са в Полша. Напълно прави.
373
2
 
26
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 месец
До 361 учител. Колега(аз съм бивш) - Аз съм убеден, че това за хората е пагубно... И за 10 милиона не бих позволил, тази,, течност" да се влее в тялото ми... Ти сериозно ли? Шанса за усложнения и смърт, е по-голям от това да удариш тройка в 6 от 49...!!!( според официалните статистики(в, действителност, се умножава по двадесет), които се актуализират много бавно!).
372
2
 
28
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 месец
Призовавам всички мислещи българи, при подобно развитие да напуснат веднага работа и покажат разум!!! Само със съпротива, ще победим Дявола с неговият Нов Фашизъм!
371
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Администрация милионна до крак ваксини и ето ви 50 %дасклали ,лекари и стават 70%
370
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учител съм и няма да се ваксинирам! Преболедувах го миналата есен. Ако се стигне до този шантаж,ще напусна веднага!
369
39
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Не позна. Държавен служител съм и се ваксинирах още през май. За справка - не с връзки, а си изчаках ваксините, за да се набода наравно с останалото население. Не се ползвах и с привилегии, за да я получа по-бързо. Никой не ме е принуждавал. И страх нямам от наукат, лекарите и ваксините. Айде по-полека с обобщенията;-)
368
3
 
34
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
До Знаещ Явно не си много знаещ.Щом смяташ,че има учители,я намери такива по математика,информатика и физика.По тези специалности работят предимно хора в предпенсионна възраст или пенсионери.Ако някой от тях напуска часовете се разпределят между останалите колеги,защото желаещи няма.Ако въведат задължителна вакцинация за учителите системата ще се срине.Няма как веднага да се намерят заместници дори на 20% от твърдо решени да не се вакцинират педагози.
367
24
 
7
 
! Отговори
??? преди 1 месец
От март досега не беше ли достатъчно дълъг гратисния период? Това са 7-8 месеца гратисен период.