Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?

1000 лв. глоба за нарушаване на мерките, съд за фалшив сертификат
434
Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
2
 
36
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
До Анонимен 358 Ковида ще изчезне ,когато братята кравари спрат да ни ръсят с отрови изработени в лабораториите в сев каролина
324
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1984
323
0
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
До Анонимен 363 Ти мислиш ли ,че тези имат мозък в главите си с който да мислят? Защото аз съм на противоположното мнение.
322
2
 
50
 
! Отговори
Европа е заповядала преди 2 години
Вижте как за всичко се обясяват със Европа и Щатите ,там било така ,там това се признавало ,,,,Ама чакайте вие зелен сертификат за Европа ли правите или заради смъртността във България Този във стремежа си да се оправдава се оплита все повече обаче няма кой да му задава трудни въпроси --някой заповядва как да се действа във България ,Аз стигам до този извод и от това ,че той е много силен те имат смелост да атакуват така !
321
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гратисен период се дава по съвсем друг начин. Пускат днес заповед, че от примерно 15 ноември 2021 учители и чиновници трябва задължително да са със сертификат, а не само да говорят, че ще го има и заповедта да я пуснат предишния ден, както стана сега.
320
6
 
64
 
! Отговори
учител преди 2 години
Съгласен съм, но искам премахване на декларацията за съгласие и обещетение от държавата за 200 000 евро ако в следствие на ваксинацията се влоши моето здраве. Ако почина вследствие на ваксинацията, обещетението което трябва да получи моето семейство трябва да бъде на стойност 1 000 000 евро. При тези условия ще се ваксинирам.
319
34
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 2 години
До УчителМного Ви е стара информацията, учители има, има и такива, които ще работят с удоволствие като спазват правилата.
318
1
 
38
 
! Отговори
Аз преди 2 години
до- 353Брей... да се ваксинират учителите значи насила а?Че налей си на детето ваксина и си го пращай смело на учлище!Нали ще го пази от болестта а?!?
317
2
 
67
 
! Отговори
какво става преди 2 години
Конституция на България: Чл. 29.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа. Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
316
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой има ли идеи как да изчезне ковид19? дотук ни ваксини, ни маски, ни карантини помагат. някои го изкарват и по 2 пъти. въобще не коментирам което и да е правитеслтво, те там са за награда Дарвин, всичките до един. винаги вървят след събитията и праят още повече поразии, национална черта на политиците ни е :(
315
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и с, и без ваксинация и зелени сертификати, локдаун ще има. няма какво да спорите и да се ядосвате. проблемът никога не е бил във ваксините, а в качеството на здравната ни система. има държави като израел, където са масово ваксинирани и не умират, както и такива като швеция където оставиха всеки да преболедува, и пак не умират. у нас и ваксинирани, и неваксинирани, влязат ли в болница, жална им майка..тук трябва да се насочат протестите. и към онези без здравно осигуряване, смуглите
314
0
 
32
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Питам се аз, тъй като се чу, че производителите пазят рецептата за скъпоценните ваксини - вярно ли е това и ако да, как така някой ще напъва да си набия това в тялото?
313
3
 
25
 
! Отговори
До Руми преди 2 години
И като ги спреш ти ли ще ги учиш или на частно училище ще ги пратиш? Редно на ваксинираните след зеленият сертификат едновременно да дават и по една жълта книжка за Карлуково. Как ще ме задължат да си сложа от ваксините със отрови които с нищо не предпазват от Ковид а водят до тромбози и импотентност ако се слагат на малолетни? Щом се бием в гърдите че сме демокрация с пазарна икономика желая да ми бъдат доставени дози от руската ваксина Спутник В и само с нея бих се боцнал .
312
0
 
22
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Днес дойде един младеж със сертификат на Янка Петрова. Каза, че е транс. как да процедирам в случая? Дали да се усъмня??? или да му дам кафе и фреш :)))
311
62
 
4
 
! Отговори
Руми преди 2 години
Крайно време е учителите да се ваксинират. Иначе ще спрем децата си от училище.
310
8
 
24
 
! Отговори
Частник преди 2 години
Хаха. Скатавките на държавна службичка го закъсаха. Къде им е свободата? Къде са им човешките права? Ще ги бодат насилствено като животни.
309
0
 
14
 
! Отговори
giotefaken преди 2 години
Napuskam
308
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия мАсква е в локдаун до 7 ноември. Явно не им помага Союз/Восток/Восход/Луноход или Спутник?Или пък Н.В. Вовочка иска да накаже опозицията.
307
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съдействайте на фашистите , не се ваксинирайте , не притискайте другите да се ваксинират .. Няма да бъдете пощадени , няма място за вас в тези 500 милиона .. Ще бъдете убити евтанизирани ..
306
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист"разумните хора" не се боцкат с експериментални лекарства..