Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?

1000 лв. глоба за нарушаване на мерките, съд за фалшив сертификат
434
Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
33
 
! Отговори
До Анонимен 286 преди 2 години
"Вчера един от охлювите щяха да го пребият в подлеза, ако не го бяха заградили милиционерите. Утре ще е всеки един от вас, продажни юди!" - Така е ама утре като започнат да рекетират и ченгетата да се набодат с юдейската отрова, нямат гаранция че следващия път вместо да им спасят д.-то от дране, просто ще се дръпнат настрани." - Ми те точно са в графата чиновници май - нали с живи хора работят всеки ден. Ама не мислят, че днес ако се стреля по учители, утре ще е по тях.
264
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да си чешем езиците - това е положението. Вчера и бившия министър Ангелов го каза - изискването на ЕК е за 70% ваксинирани. Толкоз. Летвата е сложена и дали доброволно, дали доброзорно народа трябва да скача. Докато не ни набодат, няма да мирясат.
263
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия и Белорусия няма задължителни ваксинации и зелени сертификати, въпреки че и там тече много силна кампания на правителствата да убеждават хората да се ваксинират, но никой не е принуждаван.
262
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Белый Тигр" на Карен Шахназаров - пророчески мистичен военен филм за европейския фашизъм който никога не си отивал, а тези приказки дето ви ги разправят за лошият чичко австриец с мустачките са смешни.
261
4
 
12
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна ще приема неваксинирани, въпреки ваксърската диктатура!
260
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредна дискриминация. защо 1 месец изключение само за чантаджии? защо не изпратят тогава неваксинираните чиновници в неплатен отпуск, а със съответната им заплата да дадат бонуси на ваксинираните им колеги, които ще им вършат работата? така ли се спира пандемия? кой с бронхит ще хукне да спортува или да ходи на театър/ресторант? но подобни аз лично съм виждал в общини, пощи - кашлят ти отгоре и не им дреме.
259
7
 
25
 
! Отговори
забравихте ли преди 2 години
на 3 март миналата година зеления чорап каза че няма вирус,няма епидемия,да да онзи дето после вдигна червен юмрук и още повече разедени народа
258
7
 
12
 
! Отговори
на ви демокрация преди 2 години
Ако бяха други времена или нямаше да ви питат дали искате да се ваксинирате.... или нямаше да ви кажат ,че има вирус
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, ще искат сертификати и след един месец след като и последната вълна утихне ли?!
256
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей минаха през ваксините ***.четата и пак се наблъскаха тука да пишат глу.пости. Нали сте ваксинирани вече бе, що пак пишете антиваксърси коментари ?
255
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези течности не са толкова опасни както ги изкарват, безвредни са, но и безполезни. Не става въпрос за ковид-19, винаги е имало грип и винаги ще има, и хората ще се заразяват и някои ще развиват пневмония и тежки белодробни заболявания, това не може да се избегне, въпреки че този вирус е по агресивен. Просто западната система вече рухна - нямат ресурси, нямат енергия - това е начина да държат населението под контрол, да се занимава с нещо, да протестира и да не мисли за провала на системата.
254
3
 
15
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 години
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
253
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдете спокойни,наближават изборите,просто гласувайте да ги махнат тези и това е,друг неагресивен начин няма!Ще ни тормозят иначе докрай и много хора ще изгубят работата си на фона на галопиращите цени!Това ако не е диктатура здраве му кажи!
252
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ми смешни рекламите ,аз нищо от тях не си купих ! Фалирвайте мамата ви паганска !
251
1
 
16
 
! Отговори
.................... преди 2 години
До Анонимен 269Първо сравни качеството на обслужване в болниците и състоянията на болничните легла и здравна система във UK и навсякъде ис развитие страни и тогава спак синаправи сметка за смъртностаа, защото и преди Ковид кризата в българия смяртността беше 10 пъти по-висока от тази в Европа, само че само в България болниците са в такова окаяно състояние, както и качеството на обслужване в тях - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!!
250
2
 
33
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До колкото знам ваксините създават антитела. Естественото преболедуване също създава антитела, но по-качествено. Къде е логиката наличието на естествени антитела да не се признава ? Освен, че не носи приходи на фармацевтите.
249
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вчера един от охлювите щяха да го пребият в подлеза, ако не го бяха заградили милиционерите. Утре ще е всеки един от вас, продажни юди!" - Така е ама утре като започнат да рекетират и ченгетата да се набодат с юдейската отрова, нямат гаранция че следващия път вместо да им спасят д.-то от дране, просто ще се дръпнат настрани.
248
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие извадете сегашните статистики и вижде отчетите на болните за 2020 и 2021 г. има области, като малките, при които лъжата лесно се лови - ако ги сумирате по дни излиза, че всеки реален жител вече е преболедувал.
247
2
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 278, преди 2 години
Никой не се е "кротнал", просто се информиранте само от нашите зомбивизори и медии, а те, както вече и децата знаят, са компрометирани, необективни, разпространяват само едностранчиво поднесени лъжи. Има купища репортажи, вкл. от вчера и онзи ден. Нещата си вървят към революция поне в Европа.
246
11
 
5
 
! Отговори
знаех си! преди 2 години
Я-ааа колко народ извади Коституцията за да я цитира по отношение на правата ни, но когато беше кампанията за защита на Кирчо лъжеца, заради нарушението на Конституцията, сума ти хора махваха с ръка и казваха/пишеха ЕЙ КАКВО ПЪК ТОЛКОВА, КАНАДЕЦ, канадец, канадец ама и кр.адец