Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?

Заповедта за сертификатите у нас е прекрасна, но е много закъсняла
21 окт 2021 11:13, Елка Василева
373
Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?
Снимка: архив, БГНЕС

Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

Още по темата

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта.

Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца, след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
3
 
17
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Тази жена не е жива! Това е изрязана снимка от некроло*г!
268
2
 
29
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Един простичък въпрос към тази вирусоложка....Що за тест е качествения показател за антитела който показва как организма ти се бори именно с ковид????????? Говоря не за количество антитела...а за способността на тези антитела в организма да се бори с Covid.И защо на база този тест не се издават сертификати?????
267
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали обясняваха, че и ваксината не предпазвала от заразяване, а от по-тежки усложнения и по-малка смъртност. Значи би следвало антителата и ваксината да имат почти един и същи статут, след като и при двете може да се случи заразяване. Изгубиха се някъде във всички версии...
266
2
 
20
 
! Отговори
Теди преди 2 години
До тва серозно ли?...тя тЪз баба е вирусолог- има разлика..плачевно е положението
265
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е овца и винаги следва стадото - да отива да се боде. За другите поздрав с Arch Enemy - The Eagle Flies Alone.
264
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естественият имунитет е до живот . Запомнете го това. Не им е удачно,но е факт. 15 месеца след ковид съм с 790 антитела на мерна единица, а вирус неутрализиращите антитела са изключително високи. Защо не направят 1 масово тестване на населението за наличие на антитела? Защото не им е изгодно! Опитват се да променят цели науки като имунология и вирусология за нечий интереси!
263
3
 
22
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Нямам думи....простотия след простотия...Тази дама да ходи да си гледа старините и да не плямпа много, щото само глупости говори.Ей, писна ми от продажници и послушници!!!
262
2
 
1
 
! Отговори
old stupid retard преди 2 години
До гогич нямало повторени .... а кака ***....
261
1
 
33
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Раче, душко... Нещо за клетъчната памет след преболедуване да кажеш?Не бе, давай, светни ни нас простите да знаем кой аджеба произвежда антителата в случай на нужда. Щото те не си стоят ей така, да има, ами спадат. Но организма може да произведе бързичко нови. Айде обясни този механизъм и на нас простите....
260
4
 
35
 
! Отговори
Ковидпсихопат преди 2 години
Търcя oтгoвoр нa прocтичкия въпрoc - зaщo тaя вълнa в Нидeрлaндия, Гeрмaния, Aнглия и Изрaeл нe e cмaзaнa и връщaт вcички мeрки, cлeд кaтo ca вaкcинирaни нaд 80%, зaщo в Гърция кoвид oтдeлeниятa ca пълни при нaд 70% бoцнaти. Въпрocът e прocтичък, нo oтгoвoрът нe e зa нeгрaмoтни имунолози!
259
0
 
35
 
! Отговори
Бг мама преди 2 години
Защо говориш глупости бабче? Защо не кажете как лекуват в болниците? По три антибиотика без пробиотици, с технически кислород със силна концентрация, с мижава храна, никой не пита болния как се чувства, казвате ли на болните и близките му с какво точно го лекувате...и още много неща. Защо в другите държави при същата заболеваемост умират с пъти по-малко? Защото лекарите там не мислят само за пари, аЛекуват както трябва. Ето затова народа се страхува повече от вас, отколкото от болестта!
258
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На дърти години да си плюеш на авторитета и работата даже и срещу много пари не го разбирам.
257
1
 
35
 
! Отговори
Леле мале.. преди 2 години
Тази дипломата да не си я е купила,това,което обяснява е абсолютна лъжа! Без естествен имунитет нямаше да просъществува нито едно същество на тази планета! Имало е пандемии и то не една,а много и цивилизацията ни е оцеляла без ваксини благодарение на естествения имунитет!
256
1
 
31
 
! Отговори
БРАВО, МА преди 2 години
БРАВО ***, АРГИРОВА!!! СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМИТЕ!!!
255
0
 
37
 
! Отговори
тва серозно ли? преди 2 години
Организмът неутрализира вирусът чрез антитела. Няма друг начин. Ако си оздравял, значи си оздравял благодарение на неутрализиращи антитела. Няма друг начин. Доживях да обяснявам това на "имунолог"!
254
0
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Възможно ли е медико-фармацевтичната "формация" да бъде финансово наситена и да остави хората да живеят свободни?
253
0
 
28
 
! Отговори
Боже Господи! преди 2 години
Радке Пиратке, как човек ще е оздравял пък няма да е образувал антитела от неутрализиращите? Как е оздравял тогава, а? Просто е безумие, че се дава трибуна на такива деменции като теб!!!!
252
0
 
10
 
! Отговори
до 265 преди 2 години
Ти погледни защо и през първите две вълни тяхната смъртност беше 8 пъти по-ниска от нашата и после пак кудкудякай, че е заради ваксината, дето я нямаше, ръб!
251
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажна мрша!!!! Забравихте ли, че ваксинацията имитира преболедуване, а не обратното?
250
0
 
39
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Тая мекица на снимката говори сама срещу себе си! Значи като се разболея и оздравея аз правя всички антитела, но може да не направя тези, от които съм се разболял??? Верно ли тва го казва професор???