Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?

Заповедта за сертификатите у нас е прекрасна, но е много закъсняла
21 окт 2021 11:13, Елка Василева
373
Защо при антитела срещу COVID-19 не може да има сертификат?
Снимка: архив, БГНЕС

Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

Още по темата

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта.

Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца, след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Тогава искам да питам госпожата, щом серологичен тест за антитела не е доказателство и достатъчен да потвърди преболедуване и изграждане на антитела..... не е ли редно за имунизирани и с позитивен ПСР или антигенен тест да има мониторинг дали същите изобщо са изградили имунитет, защото знаем че ПСР и антигенен тест не са 100% точни! Говори се за милиони оздравели и преболедували, и сега тест който най точно показва сблъсък с ковид, изведнъж не е ВАЛИДЕН!
328
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болестта повтаря изключително рядко.
327
3
 
7
 
! Отговори
неизвестен преди 2 години
Болестта не повтаря.
326
4
 
8
 
! Отговори
Кочан преди 2 години
Моя имунитет срещу Бандата на Румен е брониран и бронебойни патрони няма открити. Няма открити!
325
1
 
4
 
! Отговори
Svoi преди 2 години
До Доцента ***, по кух си от дъртата вещица по горе. Ако не можеш да разбереш какво съм написал и то елентарно, си е за твоя сметка.
324
2
 
8
 
! Отговори
Follow the Money преди 2 години
Тая нарича заповедта "ПРЕКРАСНА", а защо КЗД е на обратното мнение - че е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА?
323
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дърт, неук, плател *** няма идея какво говори.
322
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се публикуват мнения на близки до правителството личности като тая духла. Нека обясни ако може защо хора, които не са имунизирани оздравяват за два, три дни беа антибиотици, минерали и витамини. Те без да са имали антитела са преборили болеста. След това те вече са придобили антитела и защо трябва да се ваксинират. Капацитети казват, че такива хора имат доживотен имунитет.
321
6
 
21
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Чехло,продала си си дуата на дявола!!!
320
2
 
29
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Елементарно защо. Нали трябва да се натиска населението да се "ваксинира".
319
4
 
33
 
! Отговори
Е преди 2 години
До Аман от антиваксъри Първо казвахте , че ваксинираните няма да боледуват , е боледуват . После казвахте , че няма да е тежко , е някои от тях боледуват тежко . Променихте мнението си , че няма да умират , е умират . Сега се опитвате да ни убедите , че не заразяват , е ....
318
5
 
24
 
! Отговори
Другата гледна точка преди 2 години
До Аман от антиваксъриГосподин ваксиниран , резултатите показват , че броя на ваксинираните боледуващи от коронавирус не е никак малък . Вие може би пренасяте коронавируса и заразявате много хора . Ходите безпрепятствено в обществени места без да бъдете проверяван , което увеличава опасноста да предадете болеста .
317
15
 
6
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Пак до неграмотника Svoi: Не е вярно, че наличието на антитела означава, че е противопоказно да си правиш ваксина. Посочи тук едно единствено доказателство за това от достоверен източник или млъкни незабавно! Днес.бг трябва да спират коментари под теми за ваксини. Само дезинформация като въшки в училище се разпространява тук!
316
2
 
4
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
До Svoi: няма минимум на антитела, бе, ***! Как не го разбрахте! Прочети по внимателно какво означава това число, което погрешно си приел за минимум. Боже пази България от такива невежи!!!
315
4
 
6
 
! Отговори
Svoi преди 2 години
До Анонимен Умник, а къде остана излседването за неутрализиращо активни антитела, съвсем отделно изследване от това за антите. При наличие на антитела и висок процент неутрализиращо активни такива поставянето на ваксина е ОРИТИВИПОКАЗНО.
314
4
 
14
 
! Отговори
Svoi преди 2 години
Тази бабаушкера съвсем за *** ни взе. Защо нищо не говори тя а и всички мними такива лекари, защо не признават и изследването за активни антитела. Имам над 30 пъти над минимума антитела, и 87% са неутрализиращите от тях и насила ме бутат да се ваксинирам.
313
2
 
17
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Лекарите и учените предадоха науката и дълга към здравето. Хората на словото тиражират лъжата. Старх от Бога поне нямате ли, та навръх празника на Иван Рилски въведохте тая скверна заповед? За който не знае, Свети Иван Рилски - Чдотворец е светецът покровител на България.
312
15
 
11
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Хора, осъзнайте се! Нямате нито един ден не трудов стаж, а ученически стаж по медицински специалности, вирусология, имунозащита и т.н., а се изказвате като професори, спечелили нобелова награда. Смирете се! Осъзнайте, че има хора, които разбират много, много повече от вас бедните на знания. Все едно аз да дойда във вашата фирма и да започна да ви давам акъл как да си вършите работата и да ви обяснявам, че сте пълни т ъпаци и това не се прави така. Вие как ще реагирате?
311
8
 
24
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тая е пенсионерка ,взела е някой лев що пък да не лъже, може и някой да й повярва !
310
3
 
36
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ама какво им става на тия бе?!..Забележете "логиката":..-При преболедуване организма изграждал антитела с/у много "щамове",обаче ако за дадения антителата били по-малко от другите,..лошо му се пише на човека..Абе бабоШантава,ако в организма ВЕЧЕ ИМА изработени антитела с/у даден щам значи,че ще му бъде много по-лесно да "ДОИЗРАБОТИ" необходимото количество!!..Защото вече "има опит"..И друга смехория:-Щом се очакват нови мутации,от какъв зор трябва да се боцкаме за.."модерната за деня" "мутация"?