35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

86% е неодобрението му в образователната система
Обновена: 22 окт 2021 18:02 | 22 окт 2021 18:00, Анисия Иванова
470
35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение.

Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат "Образование" в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

"През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.....Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим", пишат още синдикалистите.

Още по темата

В писмото си те задават няколко основни въпроса:
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
•    Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
•    Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
•    Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
•    Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
•    Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

"Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.
Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.", категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
10
 
11
 
! Отговори
Учителите преди 2 години
са просветителите и будителите на тази територия! Поведете това заспало общество! Иначе няма да има оправия!
369
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коприва Нереформирана система не се покрепя - закрива се . 70% седмокласници функционално неграмотни - колко от тях знаят разликата между Градус Фаренхайн и градус на фигура за площ . Закривай
368
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терминал 2 ги зове.Да се спасяват.
367
24
 
17
 
! Отговори
baionya преди 2 години
При положение, че образователната система е в будна кома от 20 години (за което голямна вина имат и самите "просветители"), няма да е загуба липсата на тези учители. И без това от доста време с "учител" се асоциира индивид, който не е могъл да влезне да учи виШУ в никоя друга специалност- тоест, утайката на утайката на утайката. Да си ходят!
366
13
 
33
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Подкрепете учителите - в момента те се борят за спазване на законността и зачитане на човешките права! Утре да не ревете когато беззаконието похлопа на вашата врата.
365
25
 
15
 
! Отговори
Михайлова преди 2 години
Повярвайте, нито един няма да напусне! Дадоха им по-високи заплати вече два пъти, а къде е повишеното качество на образованието?! Точно обратното, процъфтяват частните уроци, учителите бързат да си претупат часовете, за да отидат или в школи или в къщи за уроци! Това важи с пълна сила не само за големите градове, но и за по-малките селища!
364
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам! ....... и къде ще идат , какво ще работят хм
363
15
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Така е образованителната система е пълна с невежи задръстеняци. Завършват за учители по нещо а самите те не го могат . Особено след като образованието стана търговска дейност. Порнография
362
4
 
10
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До Duchess of Cringe - Щото и ваксините са такива - обраха ги на зелено, договарят ги на зелено и ги пробутват в зеленясали общества.
361
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За учителите е лесно те имат избор винаги могат да напуснат работата , но за учениците няма как да кажат напускаме училище защото това е единствения ни оставен избор, или за техните родители които няма как да се откажат от родителските прави и това да бъдат родители което не се променя по никакъв начин с времето .Така че учителите имат избор, но учениците и техните родители нямат избор.
360
4
 
22
 
! Отговори
Бранш преди 2 години
по бранш, сектор по сектор, нека дърните и прод ажни политици разделят обществото. Насъскват хората едни срещу други. Разделяй и владей! Побеснели, гладни и обезверени хора няма да отидат да гласуват на 14-ти. Още по-добре, те резултата от машинките отдавна са си го подквасили. Ще си напълнят гушките и хич не им дреме, че хилядолетна България ще последва съдмата на "Вера Су". И ще преснат с ръце, ще се прегърнат и - кой от къдее - Канада-лимонада,САЩ-мащ, на лелината си. Само към матушката няма
359
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
391 много добре го е казал. какви учители са тия които вярват в съвецките конспирации.
358
23
 
20
 
! Отговори
Непозната преди 2 години
И учители, и медици декларират как ще напуснат. Интересно къде ще отидат да работят и как ще се препитават и те, и семействата им.
357
23
 
19
 
! Отговори
ваксиниран учител преди 2 години
Пълни глупости! Нито един учител няма да напусне, особено по време на учебната година!
356
14
 
26
 
! Отговори
123 преди 2 години
До :( 393Опитай в големите градове да си намериш работа като учител и ела ми се обади. Ако не си дружка с някой директор или с някоя важна клечка, която да се обади за теб, ще ти е доста трудно да започнеш като учител. Друг е въпросът, че учителската професия не е за всеки. Ама в България всеки си мисли, че е лесно докато не влезе в системата. То българина не иска да се тества, не иска да тестват децата му, не иска да се ваксинира, не иска маски, всичко му пречи. Какво иска?
355
2
 
27
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Не се ли пита никой, защо това се нарича ЗЕЛЕН сертификат ? Много зелени неща ни се събраха напоследък... Зелена сделка, зелени сертификати.. Странно, странно.
354
6
 
15
 
! Отговори
3 преди 2 години
И къде ще идат зоомбетата на ГЕРБ?
353
41
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учител, който вярва в конспирации, а не вярва в науката по- добре да напуска системата. Това са хора ниско интелигентни и разсъжденията им граничат с мал..оу.мие. Не ги кандардисвайте да се ваксинират! По- добре да не учат децата ни щом са против науката.
352
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са последствията и реакциите след абсурдната заповед на Кацаров... Ефекта ще бъде негативен и даже обратен ...
351
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отстоявайте свободата си по всякакви начини..чрез постове надписи свобода чрез възражения чрез писане на маилове..утре може да е късно..ако не се прекършем те ще се огънат