35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

86% е неодобрението му в образователната система
Обновена: 22 окт 2021 18:02 | 22 окт 2021 18:00, Анисия Иванова
470
35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение.

Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат "Образование" в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

"През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.....Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим", пишат още синдикалистите.

Още по темата

В писмото си те задават няколко основни въпроса:
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
•    Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
•    Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
•    Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
•    Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
•    Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

"Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.
Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.", категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 383 "Едната по здравословни причини не може и не трябва да се ваксинира. Другата отговаря на условията за ранно пенсиониране и дори ще вземе 10 брутни запати накуп." Значи първата може напълно официално да откаже ваксинация по медицински причини и никой нищо не може да й каже, а втората просто си търси най-изгодното финансово решение. Нито едно от двете няма общо с напускане по етични съображения. Просто познатите ти си търсят причини.
349
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напускат.
348
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София пламти. На загрижени ли се правят. Да си бяха спазвали плана от лятото Между 250 до 500/100000 ротационен Над 500/100000 всички онлайн. Да бяха подходили с мисъл на 15.09. Сега и да се изказват работата изтървана отвсякъде. Пълни некадърници са всички и МЗ, и МОН , и РЗИ, и СГО. Безхаберници. Само устите им големи.
347
10
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Ако си мислите, че само заплашват с напускания - грешите.
346
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никой няма да напусне,празни приказки на килограм" ------- Напротив. Две мои познати вече взеха решение да напуснат (бяха го взели още преди, като стана ясно накъде отиват нещата, другата седмица просто ще си оформят документите). Едната по здравословни причини не може и не трябва да се ваксинира. Другата отговаря на условията за ранно пенсиониране и дори ще вземе 10 брутни запати накуп.
345
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно, голяма простотия у нас. Зор беше да се появат ваксините, всички говореха защо се бавят, сега обаче били млади. Е толкова про.стъ и *** народ няма никъде.
344
25
 
12
 
! Отговори
простотията на щади преди 2 години
и учителите.....ми да ходят в селското стопанство.
343
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напуснат- освен без достатъчно лекари, ще останем и без достатъчно учители. Има обаче предостатъчно образовани администратори- да се преквалифицират и да ги заместят, като преди това се ваксинират и се снабдят със зелен сертификат, разбира се. Ако след време има безработни юристи- може да минат бързи курсове за медсестри и санитари. И така всичко ще се нареди.
342
36
 
22
 
! Отговори
Х преди 2 години
Учителите обикновено са интелигентни и образовани хора и би трябвало да бъдат всички ваксинирани. Недопустимо е да работиш с деца и да не си ваксиниран. Именно училищата са най- големия източник на зараза. Здравната система е претоварена. Затова и мерките трябва да са изключително строги.
341
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Напълни си прав ! В Гърция така направиха.
340
16
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До До 362: Ако ходите и при такива лекари които не вярват в науката и медицината просто .... нямам думи :) А и учителите ако са такива моето дете по добре да не учи там....
339
23
 
19
 
! Отговори
67868676464 преди 2 години
Чакай сега - нали през цялото време се твърдеше, че в училищата е остров на здравето и имало било под 1% карантинирани. А сега се задава въпрос, че били преболедували 45%, ама пропуснали да се регистрират. И сега си искат и сертификата. И щели 35% да напуснат. Ами напуснете де. И освен това сте за глоба и за съд. Защо сте крили, че сте болни? Защо сте разнасяли вируса? Заради вас умират хора. А сега и състрадание очакват. И да сме били протестирали. НЕ! Понесете си последствията.
338
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих предложил да имаме план ако вземат че напуснат.
337
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци, защо не се вдигнете на протест?
336
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 364 Аналогията. Обществото също е организъм и също боледува, както тялото на човека. Щастливите хора са здрави, нещастните са податливи на болести.Насилието над индивидите е като насилието над клетките- напр. при живот с много стрес и приемане на несвойствени вещества, организмът се срива на клетъчно ниво. Същото се случва и в обществата.Насилието може да е физическо, а може да е психическо. Ефектът винаги е негативен.
335
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След двете дози ако някой си мисли че нещо ще свърши..не нищо няма да свърши..просто ще ви отнемат свободата и никога няма да я върнат повече
334
16
 
13
 
! Отговори
До 364 преди 2 години
Кое те кара да мислиш ,че евентуално приемане на задължителното ваксиниране на педагогическият персонал във България е предпоставка за разпад на системата?
333
27
 
14
 
! Отговори
До 362 преди 2 години
Гледайки процентите не са 37% несъгласните ами направо 86% от тях са против сертификатите ,което ще рече де юре 86% са против ваксините,именно тоя процент несъгласни,говори за интелект близък до тоя на кафеникавите ни сънародници!Абе с две думи горко ни с такива будители!
332
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата на днешните учители е тежка- на децата им липсва домашно възпитание, на обществото липсва морал, на образователната система липсва ред, а на самите преподаватели им липсва професионално ниво. Но, все пак, трябва да се има предвид, че след разпада на образователната и болничната система на една държава, идва ред на административната и правната... А може би така ще е по-добре за всички.
331
17
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Да бе, да. Бас държа, че няма даже 1% да напуснат. Да бона за никаква работа в България никъде другаде не дават.