КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата

Институцията излезе със становище за наложените ограничения
Обновена: 22 окт 2021 19:22 | 22 окт 2021 19:15, Анисия Иванова
150
КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Създалата се ситуация в страната поставя предизвикателства, както пред гражданите, така и пред институциите. Налагането на мерки от министъра на здравеопазването поставят ограничения, които несъмнено целят запазване на живота и здравето на гражданите на територията на Република България, пише в становището на комисията.

Комисията обръща внимание на работодателите от сферите, извън посочените в заповедта, да не ограничават правото на труд чрез въвеждане на мерки, които не са обективно оправдани и надвишават необходимото за постигане на целта.

КЗД подчертава още, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите, както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка

Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“ следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

В становище КЗД пише още, че непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон. На национално ниво защитата на основните права на гражданите е уредена в Конституцията на Република България, съгласно която се гарантират животът, достойнството и правата на личността и се създават условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Становището е прието от деветчленния състав. Оттам казват, че то представлява принципна позиция, която не ограничава КЗД да разгледа всяко конкретно оплакване за нарушение на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: меркиКЗДкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на комисията, въпреки че проблемът с дискриминацията е по-голям от това... Конституцията ще се опитат да я погазят, разбира се. Помните как Урсула се заканваше на Полша с "върховенството на законите на ЕС".
85
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Следете утре новините за Ямбол
84
4
 
5
 
! Отговори
msm преди 2 години
В миналото при подобни пандемии, хората са умирали по домовете си. Днес отиват в болниците (защото плащат осигуровки), но болници и персонал няма. Кай е виновен за това? Защо пак народа да тегли калая на крадливите и недалновидни политики през последните 30 години?Иначе процеса е естествен и докато не претупа всички на тази планета, няма да затихне.Ваксиниран съм. Ваксинирай се!
83
0
 
5
 
! Отговори
На основание: преди 2 години
Чл. 23, чл.13, от Конституцията на Република България, Закона за научните звания и титли, Хартата за правата на човека - преподавателските норми в цикъл Изкуства и спорт и Природонаучен, които с неизвестни причини са по-високи от останалите (Бел, Математика, Чужди езици) да се считат за налагане на робски труд върху изкуствата и науките! Виновните за което ще умрат!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете сливи в здравеопазвавето и образованието трябва да се отсекат.
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фашист е масон радев!
80
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен е правилно, че не може да се ограничават правата и свободите на българските граждани със задължително изискване за някакъв сертификат. Всеки от нас е свободен български граждани със своите права и отговорности според конституцията ни.
79
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВ: НЕ ЩЕ ОСТАНЕ НЕВАКСИНИРАН! ВИЖТЕ МЕ КОЛКО СЪМ НАГЪЛ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАКВО ВИ ЧАКА СЛЕД КАТО СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ!
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази комисия е известна повече като - Комисия за защита на ДПС!
77
4
 
17
 
! Отговори
НЕВАКСИНИРАН преди 2 години
ВКАРАЙТЕ НИ В ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало БХК чуваме ли се? Брази лците пускат ли ги в моловете? Кога ще се сезираме?
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами първо трябва да започнат с подчинените си ,за да дадат пример. Задължителнна ваксинация на цялата администрация . Откажат ли неплатен отпуск докато се ваксинират.
74
1
 
5
 
! Отговори
ОГРАНИЧЕНИЯ? преди 2 години
Да прецизира означева незабавна ОСТАВКА!
73
1
 
9
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Всички васкинирани и неваксинирани малки деца в концлагири !!
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов 4 ще го прецизира този.
71
1
 
22
 
! Отговори
НЕМА СЕ ВАКСИНИРАМ преди 2 години
ЩЕ МЕ УБИВАТЕ ЛИ? В ГУЛАГ ЛИ ЩЕ МЕ ВКАРВАТЕ? КАЗВАЙ КАЦАРОВ? КАЗВАЙТЕ КВО ПРАВИМ?
70
1
 
4
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Искаха да пребит мин.на образованието из тези дни?
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се препаратизират доброволно под строй,сто процента от ушевите титани на мисълта и всякакъв друг вид катили на държавна хранилка,представляващи бойковите осемдесет процента. И да се затрият все тая, тъкмо ще спадне престъпността и разтовари социалната система.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В писмо, адресирано до републиканския сенатор Джеймс Комер, зам.-директорът на NIH Лорънс Табак е цитирал ограничен експеримент, чиято цел е била да се разбере дали спайк протеините от срещани в природата коронавируси, циркулиращи в Китай, са способни да се закачат за ACE2 рецептора в човешките клетки, използвайки модел с лабораторни мишки. Според текста в писмото, генетично модифицираните по такъв начин, че да наподобяват човешката биология мишки, инфектирани с модифицирания прилепен вирус са били много по-болни от тези, заразени с немодифицираната версия на същия вирус.
67
1
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Мен преди да ме вкарат в затвора или да ме утрепат,аз ще очиста поне двама от фамилията Ушев!!