КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата

Институцията излезе със становище за наложените ограничения
Обновена: 22 окт 2021 19:22 | 22 окт 2021 19:15, Анисия Иванова
150
КСД: Здравният министър да прецизира заповедта за Covid сертификата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат максимално, с цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Създалата се ситуация в страната поставя предизвикателства, както пред гражданите, така и пред институциите. Налагането на мерки от министъра на здравеопазването поставят ограничения, които несъмнено целят запазване на живота и здравето на гражданите на територията на Република България, пише в становището на комисията.

Комисията обръща внимание на работодателите от сферите, извън посочените в заповедта, да не ограничават правото на труд чрез въвеждане на мерки, които не са обективно оправдани и надвишават необходимото за постигане на целта.

КЗД подчертава още, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите, както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка

Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“ следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

В становище КЗД пише още, че непритежаването на сертификат за преболедуване или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да е предварително условие за ограничаване повече от необходимото на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон. На национално ниво защитата на основните права на гражданите е уредена в Конституцията на Република България, съгласно която се гарантират животът, достойнството и правата на личността и се създават условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Становището е прието от деветчленния състав. Оттам казват, че то представлява принципна позиция, която не ограничава КЗД да разгледа всяко конкретно оплакване за нарушение на антидискриминационното законодателство, с което е сезирана.


150
Още по темата: меркиКЗДкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
Него преди 1 месец
Да живее серегацията и медицинския фашизъм. 7 дни, 14 дни, 1 ва доза от препарата, 2 ра доза от препарата.......... На всеки 6 месеца от препарата иначе соцялния рейтинг пада и биткоините са блокирани 😉. Джакаите плява зад маските овци!!!
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "министър" го чакат 6 години локдаун по наказателния кодекс.
124
0
 
3
 
! Отговори
Много смешно как преди 1 месец
Последните години, да кажем 10 години ни дресират да Не дискриминираме никого, по пол, раса, увреждания , дори се стигна до крайности на толераСтия да приемаме джендъри и пълни простаци и *** за нормални, сега изведнъж сме свитетели на чудовищно Дискриминиране на повече от 80% от населението. Нямам думи, не е болестта причината, не е!
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
125, ОВЦА! С това мислене ... съжалявам те човек.
122
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бийте си ваксините и ограниченията отпадат. Толкова е просто.
121
1
 
23
 
! Отговори
Народа преди 1 месец
Искаме незабавна отмяна на фашисткият сертификат..2 години пЛандемия стигаТттТт
120
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неграмотен си -в интелектуално отношение..Виновни са режисъорите на всичко което се случва близо от 2 години насам никой друг
119
5
 
0
 
! Отговори
До 119 преди 1 месец
Точно това искат. И да хленчат. И ако може, да бъдат подпомогнати от държавата за хленча.
118
29
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Какво робство, бе? Робството ще дойде с глада и кризата, заради вашата "свобода". На прага на пълно затваряне сме. И кой е виновен? Политиците? Европа? Китай? Америка? ВИЕ! Ако бяхте спазвали мерки и се бяхте ваксинирали, щяхте да работите, а децата ви да ходят на училище. Ама не искате, явно!
117
0
 
21
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Не на черният сертификат ! Не и не и не !! НЕ на робството
116
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 113 Добре ве гений, айде дай идея как да се ограничи заразата? Не искате да се ваксинирате, не искате да спазвате мерки, не искате сертификати. Пълен локдаун добре ли ще ти е ?
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дискриминация на тези, които не са ваксинирани, [...] държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира [...] мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите [...] Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния [...] статус [...] следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими. Значи дискриминация може да има, ако обществото го иска. То така е било и с евреите в Райха.
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дискриминацията се наказва с до 6 г. Тъкмо такъв е случая. Гешев ако обича да се самосезира.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До САМО във заводите Само опипват почвата... Ако се приеме г/д добре, ще наложат яко сертификатите навсякъде. Всичко правят както е на запад. С малко закъснение сме просто. Гледайте какво се случва в САЩ и ЕС и знайте какво ни чакаи нас. Затова се радвам като видя новини като тази. Още има надежда. Надявам се и че може да се разкрие всичко там преди да се стигне тук до такива мерки.
112
0
 
16
 
! Отговори
САМО във заводите преди 1 месец
ли няма вирус ? Ако нямаше туризъм и заведения кой ли щяха да карантинират ? Не съм чул във заводидите да ги връщат от работа ако нямат зелен СЕРЕТИФИКАТ .
111
0
 
14
 
! Отговори
ЧОвека има преди 1 месец
Антитела повече от ваксиниран със три игли --той им казва че тука не важи защото във щатите и ес не важало ? Защо да си мачкам имунитета по два пъти във година ако наистина съм го карал безсимптонно и имам естествен имунитет -- отговора е *** така са им наредили това правят ! Възрастните не се имунизират ,а карантинират младите ,защо защото младите не взимат пенсии и като ги затвориш ще гладуват, а възрастните няма как да ги принудиш .
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 110: А ти даваш ли си сметка, че условието за достъп със сертификат не е базирано на наука, или логика? Няма връзка между ваксинацията и заразността - и това се вижда в редица ваксинирани държави, които имат най-големия си пик по заразяемост. Има научни изследвания за това. Ваксината предотвратява само симптоматичното боледуване.
109
0
 
32
 
! Отговори
Епидемиологдо#110 преди 1 месец
Ваксинираните със " сертификат" се заразяват и МОГАТ ДА ЗАРАЗЯВАТ,както и неваксинираните!! Какво е тяхното " предимство и какви са привилегиите пред неваксинираните?? Можеш ли да отговориш бе тикво, или нямаш толкова сиво вещество в мозъка???
108
0
 
8
 
! Отговори
Епидемиологдо#110 преди 1 месец
Ваксинираните със " сертификат" се заразяват и МОГАТ ДА ЗАРАЗЯВАТ,както и неваксинираните!! Какво е тяхното " предимство и какви са привилегиите пред неваксинираните?? Можеш ли да отговориш бе тикво, или нямаш толкова сиво вещество в мозъка???
107
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали някой от коментиралите по-долу си дава сметка, ако отпадне условието за достъп до определени места със сертификат какво следва? Тогава няма да има дискриминация, защото всички ще си стоим вкъщи. Хубаво е винаги да се анализират причинно-следствените връзки.