Няма недостиг на антигенни тестове, но все още плащаме между 10 и 30 лв.

Зелен сертификат след първа доза ваксина е временно решение, смята -д-р Благовеста Пенчева
Обновена: 22 окт 2021 11:41 | 22 окт 2021 11:39, Ния Христова
126
Няма недостиг на антигенни тестове, но все още плащаме между 10 и 30 лв.
Снимка: БГНЕС
"Нямаме проблем с доставките и наличностите на антигенни тестове". 
 
Това каза пред БНР д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на голяма верига лаборатории.
 
"Държавата ни предоставя тестовете. По повод зелените сертификати нямаме предоставени тестове в София, имаме такива предоставени през РЗИ-тата в лабораториите ни в Русе, Силистра, Бургас, Варна и Пловдив. Като предимство в снабдяването с тестове имат фургоните пред болниците, защото те работиха активно от началото на пандемията.
 
След това се предоставя и по места в лицензираните лаборатории. При нас засега си плащат хората за антигенен тест от 10 до 30 лв. Надявам се занапред да стане по-достъпен тестът. Имаме места в провинцията след попълване на документ от РЗИ, да плащат по-малко за антигенния тест.
 
За PСR-тестовете, ако се регистрираш преди това, даваме отстъпка и тестът става около 82 лв.", поясни още д-р Пенчева.
 
"Държавата би могла да намери национална регулация да се признават антителата. Защото преболедувалите са в лоша ситуцация, че не им се признават антителата", смята д-р Пенчева.
 
Според нея даването на сертификат след първа доза ваксина е временно решение.
 
"Това е временен компромис, защото между първа и втора доза не е защитен човекът, но пък трябва се преборим с пандемията чрез ваксинация все пак", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
10
 
! Отговори
До УМЕН преди 2 години
Пич, ти не си ли чувал обяснението на доктор Гломб-Тромб за този феномен. Тази е флагмана на Пфайзер за България и е известна с изключително адекватните си обяснения за широката публика. Например преболедуването било като стрелба с оръдие по вируса, докато ваксината била като стрелба със снайпер право в целта. С две думи прецизна работа. За бъдещите задължителни трети игли също има готово обяснение-щом ядете по три пъти на ден, какъв е проблема да се набодете три пъти с една и съща ваксина?
65
0
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Какъв *** трябва да си за да пишеш простотии за пликове, Радев и тем подобни!? Огледало Ви трябва!
64
1
 
3
 
! Отговори
НЕМА ТЕСТ преди 2 години
НО ИМА ВАКСИНКИ С ИЗТИЧАЩ СРОК, ДАВАЙ, НАРОДЕ, НАРЕДИ СЕ НА ОПАШКАТА ЗА БОЦКАНЕ :)))
63
1
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Недей ги закача че сега ще ти кажат че ваксинираните имат предимство - умират по-леко при Ковид
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отровна гад"На кой му пука за тестове в момента?!" ----- На тези, които ходят на работа, им пука. За теб не знам.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорят за заплащането на тестовете от хората, ей така, все е едно нищо. А масата народ е от беден по-беден.
60
1
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Целта на ваксината е да имаш антитела, но този който има собствени антитела няма право на сертификат. По-голяма глупост от това не съм чувал. Също така не можело да се включат хората със самоизградени антитела, защото този сертификат нямало да бъде по образеца на ЕС, но в същото време измисляме собствен образец с по-дълъг срок на действие, който важи даже и за тези с 1 доза ваксина, макар че такъв ЕС образец също няма и това ще си е сертификат само за България. Обаче като ще е само за България защо изобщо се прави тази дивотия? Тотално изкукване.
59
2
 
10
 
! Отговори
Ало, ваксокретените! преди 2 години
Уот дъ хел става в супер ваксинираната Великобритания, която ни се сочеше до вчера за пример как видите ли забравили що е то пандемия???? Над 50 000 ковидясали за денонощие! Това вълната на ваксинираните ли е, какво е?
58
4
 
4
 
! Отговори
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
От Зелен чорап - Зелен сертификат! Друго не сме и очаквали. Луна - президент! Фуражката ще загуби позорно, но не от професора, а от Луна. Вече от няколко мои познати - все високо образовани и реализирани хора чувам, че щели да гласуват за нея. Явно чашата на търпението на българина преля. А това че Герджиков прилича на Марлон Брандо никак няма да му помогне. Ние не сме гейове.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако имаш антитела нямаш право на зелен сертификат, ако се боцнеш с "вълшебния" разтвор имаш право на "пропуска" ?!? То този свят вече не е за живеене
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българите много лесно и мазно им влезе през задния двор схемата на световната мафия. Козируваха, клекнаха и приеха безропотно това което дълго време им се точеше.
55
4
 
4
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Стига сте пускали менташки новини! На кой му пука за тестове в момента?! Хората се интересуват само от едно - или Бойко Борисов, или Румен Радев!!! Всичко друго до 14.11.2021 г. е пунта мара и шменти капели!
54
0
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Моля ви помогнете ми да си оправя живота ! Може ли ?
53
1
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Аз още не мога да разбера след като изкарах ковид преди 190 дена и на 40 ден след това имах антитела >250 У/мл и след 180 дена имах същите, защо трябва да се ваксинирам??? Толкова антитела получват не повече от 6% от ваксинираните. Ваксинираните никой не ги проверява за антитела и хоп - сертификат до живот!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има лесно - няма да се тествате, няма да плащате
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци, защо не протестирате?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко са измислили : Заповед на министъра -> Зелен сертификат -> Тестове в частни лаборатории -> Яко захлебване -> Делчо Спасов с правилните хора.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Демократ aз ще протестирам срещу изискването само който има книжка, той да кара кола. Каква е тази тирания.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен трябва да ми ПЛАЩАТ а не от мен да искат, искаш да отидеш някъде и те карат да си плащаш за някакви безумни тестове?!? А аз карам ли продавачката в магазина да ми доказва че няма хепатит преди да ми върне рестото и да ми бара всичките продукти ?!? Не може хипохондриците да определят правилата !!!
47
1
 
2
 
! Отговори
импийчмънт преди 2 години
До РоРо Има зелени войнишки слипове.