Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен

При леките случаи заболяването продължава средно 2 седмици
22 окт 2021 13:21, Елка Василева
98
Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен
Снимка: архив, БГНЕС

Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

Най-честите симптоми са температура над 38 градуса, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи трябва да се потърси медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразят други несъзнателно. По тази причина е важно да се спазват общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Още по темата

При общуване с човек, при който чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, е желателно и останалите да се тестват. До излизане на резултата е необходимо изследваните да останат у дома си и да намалят личните си контакти.

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми е желателно да се направи изследване за COVID-19, като то може да бъде извършено в ковид-зона или пациентът да бъде насочен от личния си лекар.

Протичането на заболяването с COVID-19 е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго.

След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения, като това състояние се определя като "дълъг COVID".

Възможно е човек да зарази други хора, дори ако няма симптоми на инфекцията, но вече е заразен.

Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Дори след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин за предпазване от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо седем милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона.
 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 месец
''Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен''---А миналата година бяха след два-три дни!Или ще увеличаваме карантинката на един месец?
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Афганистан има ли Ковид? Емигрантите тествате и ги , като ги бутате в бежанските лагери?
95
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 1 месец
До Анонимен 83 ... Явно простотията ти го отблъсква!
94
2
 
13
 
! Отговори
Тексако преди 1 месец
Миналата година симптомите се проявяваха до 48 часа.Така казаха от СЗО-то.Тази година защо така дълго?
93
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До Мнооо ясноооо Стига да оживеят ,,хората запазили здцравия си разум,,
92
6
 
4
 
! Отговори
ОПАААААА преди 1 месец
Не се ваксинирайте.Срущу глупоста такава няма. Трябва да имаш поне малко мозък за да има полза от нея!
91
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До Georgiev ---- Ами то в куха кратуна, кат няма нищо, как да разбереш?
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Симптомите са до 4-5 ден след контакт.. Пишете глупости!!!
89
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
искарах го с 38.6 темп.11 дни,направи ме ба мармелад,тва няма нищо общо с грипа. и здраво пот свалих 7 кг.,пневмония нямах но зора беше голям
88
7
 
13
 
! Отговори
СПАС преди 1 месец
До Georgiev, е как какъв? Ще ги чипират, ще им откраднат тайните, ще им вкарат течност за мозъчен контрол (нищо че мозък отсъства). и т.н. Хората ем не искат да се ваксинират, ем киснат по кръчми и дискотеки, а като се разболеят лекарите трябва да са им длъжни...
87
1
 
4
 
! Отговори
до до кухи гъдулки преди 1 месец
Като си такъв аскет, защо имаш интернет ? Откажи се от него, отивай в гората ...
86
12
 
12
 
! Отговори
До Georgiev преди 1 месец
Простотията, егоизма, че панелния им живот е ценен за Бил Гейтс ... в социален упадък е тази държава....
85
10
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
Аз така и не разбрах какъв е проблема на хората да се ваксинират?
84
5
 
3
 
! Отговори
до кухи гъдулки преди 1 месец
не мери всички със собствения си аршин.Това че ти следваш подобни практики, съвсем не означава, че всички го правят.Някои хора, нито влизат в аптеки , нито ползват смартфони.
83
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми 2 години след като обявихте начало на пандемия, нито ми има нещо, вито на мои познати. Нали било много разпространено? Къде го, бе?
82
3
 
19
 
! Отговори
... преди 1 месец
Т.е. не се знае колко от нововаксинираните са с ковид и не го знаят още, после ще има вълна от ваксинирани с КОВИД и какво ще излезе, че това дето всички епидемиолози го обясняваха преди 2г си е вярно. Не можеш да се ваксинираш по време на епидемия. Ваксинацията е превантивна мярка. Няма да ти реши проблема когато си в епидемия. За да се реши проблемът - 1 месеца цялостна карантина и затваряне на граници, 14 дни за поява на симптоми и 14 дни за прекарване на вируса. После ако искаш ваксинирай.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля, че го карах за ден и половина с лека температура и отпадналост като почнах работа в Ковид отделение.
80
12
 
22
 
! Отговори
Мнооо ясноооо преди 1 месец
Симптомите са същите , като при сезонните грипове , настинки ...и прочие ...но Да КовиД е ....за мнооо пари !!!! Изкарал съм първия , като тежък зимен грип.....и втория като лека лятна настинка на крак !!! Масовата психоза е просто брутална...!!! Героите на тази истерия ...ще бъдат хората запазили здравият си разум ....
79
7
 
34
 
! Отговори
до сребърен преди 1 месец
Най страшен е самия страх. Който го е страх да се разболее, се ваксинира, но да се притискат административно здрави хора да се ваксинират е престъпление с медицински характер.
78
0
 
0
 
! Отговори
неам нерви преди 1 месец
До АнонименПризнавам ти човек: Ти си неуморен...