Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен

При леките случаи заболяването продължава средно 2 седмици
22 окт 2021 13:21, Елка Василева
98
Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен
Снимка: архив, БГНЕС

Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

Най-честите симптоми са температура над 38 градуса, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи трябва да се потърси медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразят други несъзнателно. По тази причина е важно да се спазват общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Още по темата

При общуване с човек, при който чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, е желателно и останалите да се тестват. До излизане на резултата е необходимо изследваните да останат у дома си и да намалят личните си контакти.

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми е желателно да се направи изследване за COVID-19, като то може да бъде извършено в ковид-зона или пациентът да бъде насочен от личния си лекар.

Протичането на заболяването с COVID-19 е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго.

След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения, като това състояние се определя като "дълъг COVID".

Възможно е човек да зарази други хора, дори ако няма симптоми на инфекцията, но вече е заразен.

Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Дори след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин за предпазване от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо седем милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
25
 
15
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Имунизиран съм дваж, а в неделя отивам на буустър ваксинация и получаване на имунизационен паспорт, за да мога да ходя където си искам по света. Антиваксърите - директно в крематориумите. Все пак, така или иначе кремацията е тяхното бъдеще. Някой тук беше казал, че Светът се чисти съзнателно от ***, аутисти, комунисти, атакисти и други гл-исти.
71
2
 
4
 
! Отговори
сребърен преди 2 години
До до сребъренМоже би за да не се разболее... За Вас ще е трудно да го разберете...
70
7
 
3
 
! Отговори
до сребърен преди 2 години
А що е ваксиниран като е здрав?
69
3
 
2
 
! Отговори
съвет преди 2 години
До Имам си критерийВаксинирай се днес.
68
2
 
2
 
! Отговори
сребърен преди 2 години
До АнонименИзвинете а здрав ваксиниран?
67
2
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
Доколкото разбрах въпросът беше дали работят ваксините. Дава се пример с Великобритания и Русия. В единия случай при 68% ваксинирани съотношението е 666 /1. При другия при 33%ваксинирани съотношението е 34/1. Отговорът на въпроса е ясен нали?
66
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здрав човек не заразява.За разлика от ваксиниран такъв.
65
5
 
3
 
! Отговори
Имам си критерий преди 2 години
Ще изчакам 15 дена и ако не се вдигне рязко % заболели ваксинирани - ще се замисля дали да не се ваксинирам и аз
64
3
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
на този с ник ВАКС и да му говориш с цифри не схваща, той не ги познава, той разбира само казано от женския пазар
63
5
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
някъде му се вижда края но такива бантустани като Бг ,Раша, Белорус хич не му се вижда. Ще има да въдим мутации и да ни обявят за резерват.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света вече са поставени близо седем милиарда дози.??? Та ние сме 7млрд. Да речем че всички са двойни, значи половината население на земята. Като сложим и децата до 12 години, и тези с противопоказания, и тези с единична доза.и то не остана. Вижда му се края, според тази статия.
61
15
 
15
 
! Отговори
Кухи гъдулки преди 2 години
Да питам, само след като ви наблюдават през интернет какво правите вкъщи а през телефоните ви следят къде ходите, защо не се отказвате от тях ? От антибиотиците също не се отказвате, а ходите да си ги купувате без рецепта и пиете профилактично... :)) Ако нещо доказа тази пандемия, то това е че българина е най-изостаналия и глупав в света
60
6
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Оказа се, че през 2020 г.: "Combined, BlackRock, State Street and Vanguard are the largest owner in 88% of the S&P 500 companies." Ясно, вярвам, за всички кой управлява света.
59
1
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Това фокс Мълдър или Дейна Скъли ти го подшушна или една позната от фейса?
58
1
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Смени си измислените източници, пореден тесен специалисте!
57
6
 
4
 
! Отговори
До Вакс преди 2 години
В Англия на 666 ЗАРАЗЕНИ има 1 Загинал. В Русия на 34 ЗАРАЗЕНИ има 1 загинал. Това е процентно на заразените и загиналите спрямо тях. Дали страната е 200 или 900 милиона няма никакво значение.
56
6
 
11
 
! Отговори
До Диянчо преди 2 години
Диянчо, в Израел вчера са починали 6 човека от Ковид и хич не ме интересува били ли са или не са били ваксинирани. Израел е с население от 9.3милиона души. За цялата пандемия починалите там са 8000 човека.
55
5
 
5
 
! Отговори
вакс преди 2 години
До АнинименСамо да припомня: Великобритания- 68 милиона. Русия-144 милиона. Сега как звучат процентите на ваксинираните заразените и починалите?
54
3
 
9
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Solar Power ----- Нищо не греша, защото страните, с които ни сравняваш, имат здравна система и трябва да се сравнява на база само на нашата калпaва система, за да има еднакъв критерий.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като започне да ме дращи гърлото и да кихам, пия чай и си мажа носа с евкалиптово масло И всичко утихва. На другия ден пак