Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен

При леките случаи заболяването продължава средно 2 седмици
22 окт 2021 13:21, Елка Василева
98
Симптомите на COVID-19 до 14 дни след контакт с болен
Снимка: архив, БГНЕС

Симптомите на COVID-19 могат да се появят в рамките на 14 дни след контакт с болен, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

Най-честите симптоми са температура над 38 градуса, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи трябва да се потърси медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразят други несъзнателно. По тази причина е важно да се спазват общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Още по темата

При общуване с човек, при който чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, е желателно и останалите да се тестват. До излизане на резултата е необходимо изследваните да останат у дома си и да намалят личните си контакти.

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми е желателно да се направи изследване за COVID-19, като то може да бъде извършено в ковид-зона или пациентът да бъде насочен от личния си лекар.

Протичането на заболяването с COVID-19 е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго.

След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения, като това състояние се определя като "дълъг COVID".

Възможно е човек да зарази други хора, дори ако няма симптоми на инфекцията, но вече е заразен.

Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Дори след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин за предпазване от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо седем милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
6
 
! Отговори
= преди 2 години
Нашите *** обслужват нашите управници, които от своя страна са *** на европейските управници, които кък са *** на тези, които управляват света. Някой направил ли си е труда да прочете какъв дял от световната икономика държат само 2 фирми? Прочетете за Vanguard и BlackRock. Третата е по-малката State Street. Никой в нищо не убеждавам, но фактите, че почти всички световни компании, които си мислим, че са независими конкуренти, са техни, оставям за вас
51
5
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До 11: Следователно грешиш ! Вземаш страна която има сходен по брой население с България. Например Ирландия, население 5 милиона, средно починали на ден 6 човека, ваксинирани 92%, България - население 6.5 милиона, средно починали на ден 100 човека, ваксинирани 20%. Така,че твоите сметки не са точни :) На практика са тези от Ирландия :)
50
5
 
11
 
! Отговори
Анинимен преди 2 години
Ето ви сравнение. Англия: 68% ваксинирани 44 000 заразени за ден 66 загинали.Майка Русия: 33% ваксинирани 35 000 заразени за ден 1 011 загинали.ДАЛИ РАБОТИ ВАКСИНАТА?
49
2
 
2
 
! Отговори
към 38, Петко льо преди 2 години
БЕЗКРАЙНО си прав! Но такъв е принципа на управление - Разделяй и владей, Хляб и зрелища. За да не се бунтуват хората. Нищо не се е променило. И сега пак няма управници с топки. Само ято обслужващи ***.
48
8
 
5
 
! Отговори
оф. преди 2 години
До */*Файдата е, че много по-малко случаи стават тежки и умират. Как па не го разбрахте толкова време.
47
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анинимен 31 ----- """"От 120 починали днес неваксинираните са 112 души, и то без да предполагаме тези с фалшив сертификат а те не са малко.""""" ------- Това е при 20% ваксинирани. При 100% ваксинирани ще бъдат 8 х 5 = 40 ваксинирани, а 80 починали неваксинирани няма да има, защото всички са ваксинирани. Следователно, ефикасността на ваксината е 40 : 120 = 0,33 или 33%, т.е. ефикасността на ваксината е 67%.
46
4
 
19
 
! Отговори
= преди 2 години
Стига с тази глупост "Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно.". Не, не може! Безсимптомно означава, че не си заболял! Няма как да си безсимптомно болен. Аман от неграмотници без медицинско образование. Или ***.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44 До 36 - Само една забележка - 66 ЗАГИНАЛИ за ден при 44 000 заразени за ден. Тия 66 загинали са заразени /разболели отреди тия 44 000 .Иначе си е така ,много заразени ,малко смърт .Кой както иска така да го тълкува .Макара ,че при нас високата смъртност не е само от вируса ,има и много друго фактори .
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам от началото на измамата ковит професор кантаржиев е направо за лудницата вече той доколкото знам е с четвърта ултра лайт бустерна доза за новия щам на ковит от лудницата.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно, може все научни термини се леят сайта на здравното министерство.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - "Всеки си говори каквото му хрумне..." .... И после се чудят ,защо е това недоверие в лекари /учени /професори ,защо не искат да се ваксинират . Вместо да се чудят с какви 'мерки' да задължават да се ваксинират хората ,да бяха се поогледали кой какви ги плещи .
41
3
 
14
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Аз ще ти кажа каква е файдата от ваксината. В англия са заразени около 44 000 днес. Обаче си мълчиш за смъртните случай. Знаеш ли колко са те? 66 ЗАГИНАЛИ за ден при 44 000 заразени за ден. НИЕ СЕГА ДАВАМЕ 120 жертви за 5 хил заразени за ден. Те имат 1 загинал на 666 заразени, ние в момента имаме 1 загинал на 40 души или казано направо 17 пъти повече от тях.
40
3
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве, що не почнахте направо с предпоследното изречение, ами си играете да пишете глупости толкова дълго?
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симптомите на ковид-19 до няколко години след контакт с болен хахаха, разбирай, ако се разболееш от нещо в следващите няколко месеца това е заради ковид.
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на пандемия да ваксинираш масово е лудост и геноцид
37
10
 
14
 
! Отговори
Еми добре, ама преди 2 години
хората вече ви теглиха една. Сега с тази полу-задължителна ваксинация(а бе направо си е задължителна) ще ви теглят и втората. Лошото е, че набложава и тегленето на боя :) вески сам си избира на коя страна ще е . Само за сведение, неваксинираните сме 85%
36
3
 
10
 
! Отговори
Е, здрасти преди 2 години
Значи сега чакащите за ваксинация, ще дадат увеличение в броя на заразени (вече ваксинирани!) след 10-12 дни.....
35
9
 
15
 
! Отговори
Петко льо преди 2 години
Подготвят ни за локдауна,който ще настъпи след струпванията за сертификати и ваксини.Вместо да хукват като стадо да се ваксинират, трябваше да протестираме мощно.Решенията на МЗ ни доведоха дотук,лятото си бяхме добре като не се месеха."Те погребаха Бъргария!"
34
8
 
6
 
! Отговори
Диян преди 2 години
А да кажеш нещо за Израел? Там около 2/3 от тези в интензивни отделения са ваксинирани. Отделни лекари говорят даже, че при тях са около 90%. Впрочем това със съотношението при нас е далеч от сигурно. Щом в Швейцария се оказа, че лъжат за това, то представям си при нас какво е. Така че пий един валидол, сложи си маската, шлема и скафандъра, нареди се за боцкане още 5 пъти и се успокой.
33
8
 
16
 
! Отговори
*/* преди 2 години
В Англия са ваксинирани над 80 процента.Само за вчера новозаболелите са 50 000.Та каква е файдата от ваксината?