Денков: Докато училищата не станат безопасни, децата ще стоят вкъщи

Два пъти повече болни след старта на учебната година
80
Денков: Докато училищата не станат безопасни, децата ще стоят вкъщи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо. Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

Още по темата

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас. Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест. Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост", каза министърът.

Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада.

"Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине. Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат", посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: училищеученициденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 Коя ваксина ве? Това ваксина ли е? Какво общо има с другите ваксини? Ти знаеш ли съдържанието и, или само се пенявиш?
49
2
 
24
 
! Отговори
Леша преди 2 години
"Заболеваемост" от фалшив тест. Преди коронаизмислицата нямаше ли грипни вълни и деца с хрема?
48
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 "Ако ваксината лекуваше...". Как ваксина ще лекува, бе, простьо? Ти две години ли не разбра за какво служат ваксините? И не, не е за стерилизация, чипиране, евтаназия и директна връзка с Бил Гейтс.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, 16, свободата идва от собствената ви осъзнатост и социална отговорност. Вие говорите за свобода, но всъщност имате предвид анархия и всяка коза за свой крак. Докато не ви припари и не започнете да искате от обществото, за което нехаете.
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво ги пусна септември. На всички им беше ясно, че те са основните разпространители на инфекцията. Деца няма как да се пазат. Охльов
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция са умрели 310 деца от ковид. До сега!
44
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се ваксинират учителите и родителите и училището става безопасно. Децата няма да има кой да ги заразява и те ще спрат да се заразяват помежду си и да го носят вкъщи.
43
0
 
14
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
"Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип." - Т. Кантарджиев в интервю през 2018 г.
42
0
 
17
 
! Отговори
филтъра преди 2 години
Изборите ще са интересни....................!
41
4
 
19
 
! Отговори
разкажете преди 2 години
И как едно училище става безопасно и с какво е било опасно?!
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи децата ще се тестват, а ваксинираните учители ще разнасят заразата спокойно. Е, много безопасна среда, няма що.
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И когато по медиите се пускат съобщения от рода "100 души починаха, от които 90% неваксинирани", е добре да се прочете и другата страна, т.е. починали са 10 ваксинирани. Нали бяха безопасни тези бъркочи? Но когато успеят да ваксинират целия свят до определен процент и включат 5G на съответната честота, тогава ваксинираните ще разберат как са се предпазили...
38
3
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Ей сега е времето родителите да си изкарат фалшив позитивен тест за ковид, че да си гледат децата, докато са онлайн. После ще си имат и сертификат. А на държавата майната й!
37
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам да прозвучи зловещо, но само наивните вярват, че има вирус и че ваксината ще оправи нещата. Ако наистина имаше някаква опасност и ваксината лекуваше, нямаше фирмите да се застраховат и да искат индулгенция преди да почне ваксинирането. Много жалко е, че хората не милят и се връзват на нещо, което се казва "Една лъжа, повторена 1000 пъти, става истината". Тези ваксини водят до инфаркти, инсулти и какво ли не.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37. От грип умират и деца. От ковид не.
35
3
 
23
 
! Отговори
Аман от мисирки! преди 2 години
Че сега училищата да не би да са опасни бе, мишоци!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид е 10 -16 х по-смъртоносен от грипа. "Рептилът" да си направи справката.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, помоли вице президентския дзвер да ти да даде една от двете си топки
32
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нормално изказване. Правилно. Но все пак, има начин да се върнат малките. Но следващите 2 седмици всички са в къщи. За да се овладее положението, а после стъпка по стъпка.
31
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато учителите и родителите не се ваксинират на 100% няма как децата да са в безопасност в училище.