Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март

В поведението на правителството имало елемент на паника
212
Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с COVID-19 в България е усложнена заради особеностите на българския народ и заради особеностите, които глобализацията предоставя по отношение на информацията, на фалшивите новини. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението. Една закъсняла кампания за популяризиране на ваксините няма да свърши работа, коментира пред БНР доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Още по темата

„Ние трябва да приемем един път завинаги факта, че в тази пандемия се топим по-бързо от снежна топка през март. Това не е проблем от сега, но сега се задълбочава. Смъртността отнема голяма част от българския народ, това е много страшно и няма стрес от страна на населението, няма реакция. Общностното чувство на българина е много закърняло“, добави той.

Според него има пренос на недоверието към властта в посока на недоверие към науката.
„Самото антиваксърско движение не е толкова голямо и в същината си е нещо по-различно, то е ню ейдж, нов поглед към природата, усещане към естественост. Няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно, а това създава голям проблем. Нещата по отношение на общественото здраве, на здравните знания на населението, на неговата култура са отдавна изпуснати... Имаме разкъсани връзки между отделните системи, имаме неподготвеност за такива екстремни ситуации, трябва спешно да реформираме системата в условията на пандемия“, каза доц. Хинков.

Според него в поведението на правителството има елемент на паника.

„Има смесване на два подхода. Епидемиологичен и административен. Първият казва, че би трябвало да се предпазят рисковите групи, ранимите, участъците, където най-много може да се разпространи заразата. Вторият казва, че ако се въвежда една мярка, тя трябва да е за всички. Смесването на тези два подхода довежда до половинчато решение“, коментира той.

По думите му е грешка училищата да бъдат затворени. И изрази съжаление, че "обществено здраве" отдавна е само един термин в България.

„Ние вярваме на миналия ден, а не на бъдещето, това е голям проблем на българите. Политическата класа е изключително недостойна за населението, което има претенциите да управлява. И най-светли чувства, и най-тежки проблеми се експлоатират по политически начин. Това е отвратително“, каза доц Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
5
 
! Отговори
Спутник-V преди 2 години
До Анонимен - не, не е лъжа. Русия отдавна е подала документи за сертификация на Спутник-V, no запада не я признава по политически причини, и поради факта, че се оказа амного по ефективна от западните ваксини. Освен това признават сертификата на ваксинирани със Спутник-V руски туристи които харчат парите си на запад, но самата ваксина не искат да сертифицират за приложение.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погрешно е да се смята, че антиваксърството е русофилски синдром. Мета-анализът показва, че то е световно разпространено и е свързано с анти-системен протест навсякъде, дори в руската федерация. Иначе, казано- системата на сегашния цивилизационен и научен модел има проблем. Този проблем се състои в недоверие към утвърдените теории и практики и е комбиниран с усещане за социална несправедливост. Умните глави трябва да мислят, как да го разрешат, без да създават допълнителни проблеми.
99
6
 
2
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
До Румен Радев "За мен мандата е приоритет, а не живота на хората!"
98
6
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Дотолкова доколкото се топят предимно нискочели, слаботокови антиваксъри съм оптимистичен за бъдещето на държавата ви.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това можете да се сърдите единствено на тези, които поръчаха унищожението на българския народ и на предателите, които помогнаха за това.
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115 "Напротив, Русия създаде първа ваксината и от тогава е пуснала заявка за сертификация и чака одобрение." Това е абсолютна лъжа. Сертификацията на ваксината беше през август 2020. Заявката беше пусната в края на февруари 2021. В процеса на разглеждане на документацията им от ЕМА, стана ясно, че изводите за ефективността не отговарят на описаните тестове. ЕМА поиска от Русия данните как са стигнали до резултатите. Руснаците отказаха и с това приключи "кандидатстването им".
95
2
 
6
 
! Отговори
пара да пада ! преди 2 години
Ваксините останаха годни и след като им изтече годноста ! Направете го тоя номер във някой малък магазин -- веднага магазинера ще го окаушат .
94
0
 
4
 
! Отговори
В Белорусия преди 2 години
В Белорусия няма зелени сертификати и задулжителни ваксини.
93
2
 
4
 
! Отговори
Sputnik-V преди 2 години
От западните ваксини хората хем умират от странични ефекти, хем нямат ефект. Ако сертифицират на запад руските ваксини никой няма да се ваксинира с отровите на Астразенека и на Pfizer.
92
1
 
3
 
! Отговори
diamobg преди 2 години
До АнонименПример е България. Първи по смъртност бяхме и преди ваксини изобщо да съществуват. А в Израел пак бяха на едно от последните места, в смисъл, че имаха малко смъртни случаи. Общо при 1 321 894 заразени, имат 8 039 смъртни случая от началото на коронавируса. При 9 326 000 израелци.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104 "Защо тогава не пуснат и руската ваксина Спутник-V?" Защото руснаците не са кандидатствали за одобрението й с нужните документи и процедури. - Напротив, Русия създаде първа ваксината и от тогава е пуснала заявка за сертификация и чака одобрение.
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Няма "ние" в това цялото нещо." Няма, ако не се чувстваш част от обществото. Което не е никаква изненада: антиваксърите поначало са маргинали.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104 "Защо тогава не пуснат и руската ваксина Спутник-V?" Защото руснаците не са кандидатствали за одобрението й с нужните документи и процедури. Въпросът е, защо е така? Що не питаш Путин?
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин одобри предложението на Голикова дните от 30 октомври до 7 ноември да се обявят за неработни и да се ограничи максимално движението на хора.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ваксинираните какъв име е проблема ? Нали са в безопасност ?Или това са *** на бялата мафия
86
1
 
1
 
! Отговори
до колегата преди 2 години
Разбира се "аман от експерти на теоретично ниво "- напълно откъснати от реалноста в просперираща 10милионна България , където вирус няма, прираста е положителен и всички българки дундуркат по 2-3 деца нагоре.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 "Владимир Путин забрани да принуждават руснаците да се ваксинират и да ги уволняват за отказ от ваксинация" В Русия не уволняват. Там пускат в "безсрочен неплатен отпуск". :)
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гост "Абсолютно . За да не зачиташ правата на хората,да отнемаш животи които не си дал да изпращаш стотици хиляди на смърт ,това какво е" Не осъзнаваш, че току що описа групата на антиваксърите: не зачитат правото на живот, и свободно придвижване на обществото, като го довеждат до колапс, висока смъртност и постоянни локдауни. Между другото, на едно по-абстрактно ниво ВСЯКА власт е принуда.НЕ си плащаш данъците, защото искаш, а защото държавата ти го налага.Или и данъците са ти "хитлеризъм"?
83
0
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Дълбоко в българската народопсихология е залегнал "лайтмотива" - "Ох, блазе му на Герги, той си умря и се отърва от теглото , ама живите да му мислим" Такова безстрашие пред смъртта не са показвали и христианите в Колизеума .
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от експерти на теоретично ниво.....