Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март

В поведението на правителството имало елемент на паника
212
Доц. Хинков: В пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с COVID-19 в България е усложнена заради особеностите на българския народ и заради особеностите, които глобализацията предоставя по отношение на информацията, на фалшивите новини. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението. Една закъсняла кампания за популяризиране на ваксините няма да свърши работа, коментира пред БНР доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Още по темата

„Ние трябва да приемем един път завинаги факта, че в тази пандемия се топим по-бързо от снежна топка през март. Това не е проблем от сега, но сега се задълбочава. Смъртността отнема голяма част от българския народ, това е много страшно и няма стрес от страна на населението, няма реакция. Общностното чувство на българина е много закърняло“, добави той.

Според него има пренос на недоверието към властта в посока на недоверие към науката.
„Самото антиваксърско движение не е толкова голямо и в същината си е нещо по-различно, то е ню ейдж, нов поглед към природата, усещане към естественост. Няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно, а това създава голям проблем. Нещата по отношение на общественото здраве, на здравните знания на населението, на неговата култура са отдавна изпуснати... Имаме разкъсани връзки между отделните системи, имаме неподготвеност за такива екстремни ситуации, трябва спешно да реформираме системата в условията на пандемия“, каза доц. Хинков.

Според него в поведението на правителството има елемент на паника.

„Има смесване на два подхода. Епидемиологичен и административен. Първият казва, че би трябвало да се предпазят рисковите групи, ранимите, участъците, където най-много може да се разпространи заразата. Вторият казва, че ако се въвежда една мярка, тя трябва да е за всички. Смесването на тези два подхода довежда до половинчато решение“, коментира той.

По думите му е грешка училищата да бъдат затворени. И изрази съжаление, че "обществено здраве" отдавна е само един термин в България.

„Ние вярваме на миналия ден, а не на бъдещето, това е голям проблем на българите. Политическата класа е изключително недостойна за населението, което има претенциите да управлява. И най-светли чувства, и най-тежки проблеми се експлоатират по политически начин. Това е отвратително“, каза доц Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Годишно починалите са около 104-110 хиляди, но намаляват заради все по-малобройното население на България. Не става при 7,5 милиона да имаме 110 хиляди починали за година и при 6,5 милиона да искаме пак да са 110 хиляди, не че не може. Миналата 2020 година заради вълната от Ковид-19 през ноември и декември, починалите за годината са 125 хиляди за разлика от 2019, когато бяха 108 хиляди или 2013 с 104 хиляди починали
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега има вълна на епидемията и умират много повече хора. Между вълните са по-малко. Не става сегашната дневна смъртност да се умножава по 365 и да се твърди, че я няма, защото не умирали още 120000 допълнително. От октомври 2020 до октомври 2021 починаха около 50 хиляди човека допълнително.
159
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До 194 . Тогава защо всяка година се издават 118 000 смъртни акта СРЕДНО ? Докато на тебе ти мрът още 120 000 допълнително на година . Да не вземиш ся да се напъваш да отговаряш !
158
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 180 преди 2 години
Хубаво е, че съобщавате "цифри", но те нямат никаква стойност така съобщени. Колко дози са поставени в ЕС? Тая смъртност/увреждане, детоя я цитирате, ще се окаже с потенциални 0.002% от ваксиниране спрямо брой поставени ваксини, в с сравнение с 2% от болестта. Разликата е 1000 пъти. Т.е., 1000 пъти е по-вероятно да ви случи нещо лошо от ковид, отколкото от ваксината. Глупци!
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните седем дни да регистрирали 802 починали от Ковид-19, но реално са някъде между 1600 и 2400 починали от Ковид-19, но повечето ги регистрират като починали от нещо друго. По това време в годините преди епидемията умираха по 270-280 човека на ден, а сега само от Ковид-19 регистрират по 115 на ден, а реално са между 228 и 340.
156
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Досега намалявахме с около 1% на година, а сега откакто ни подгони Ковид-19, намаляваме с 1,34% на година. През 1980 година смъртността беше 8 на 1000. В годините преди епидемията беше 15 на 1000, а сега е 20 на 1000 и това не е от лошо здравеопазване, както ни манипулират някои.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези много неваксинирани още много хора ще си отидат от този свят.
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво,браво,браво.А Костов, като уби 1 милка пенционери? Живел и работил през соцът: земи тез 200 лева пенция и мизерувай за наказание. или ***, соцмутант! КАК И ЗАЩО СЕГА СЕ "ТРОГВАМЕ" ОТ 100 МЪРТВИ НА ДЕН?
153
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застаряваща нация сме и става по зле с набодените.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братлетата Аргирови го изпяха,че това е също форма на живот. Първите от прехода,които станаха най-отвратит., това са белите ko,пой.Няма насищане, нито наяждане и няма български народ.Да се стопим ,в прослава на белите морални устои,поддали се на всякаква п,аст външна ,или вътрешна. Топенето,ще бъде наш' то отмъщение.
151
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 2 години
Седемдесет хиляди души са починали в България от сърдечни и съдови заболявания през 2019 г. Това е в пъти над средната смъртност в ЕС по този показател. И това е от години. Сега изведнъж лекарите много се загрижиха за българския народ и захлипаха, че се топял като снежна топка...
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Хинков, има по-недостойно и по-отвратително поведение от това на политиците - това е поведението на медицинската общност, към която принадлежите. Вие медиците се държите като хунта от богоспуснали се робовладелски господари, като най-долнопробна банда от вчерашни пладнешки сатрапи. Аз съм ваксиниран, но със злорадо задоволство съм готов да умра от Ковид, само заради пропагандния удар по отвратителния ви държавен утилитаризъм.
149
2
 
4
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
"ТОПИМ СЕ, Е И?"
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедна държава затова се топим - логично е! Пандемията може да е само последната капка в чашата.Десетилетия наред се краде и краде.Само се говори за реформи, а се прави малко или почти нищо. И сега - Олеле мале, антиваксърите са ни виновни!
147
1
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
До АнонименАко не дадете офицално линк и обосновано мнение, ЛЪЖЕТЕ най-долно и заблуждавате хората!!! при 7 милиарда ваксини до момента изобщо не може да става и въпрос за такава подвеждаща информация!
146
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун ще ни спаси ! Какво пробвате мерки ,сертификати хората умират .....Вие носите отговорност правителствоНикакво .
145
4
 
11
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Индивиди като този са една от причините хората да не вярват и да се гнусят - сетил се днес баш да се закахъри за здравето, за добруването, да кърши рамене как се топим, каква драма! Такова лицемерие, такъв фалш и наглост... измираме като мухи от какво ли не, най-застаряващите, най-ниската раждаемост, най-лошата здравна система, държава от третия свят в близките 30 години, ама не, е сега почна с ГОВИД-а, разбираш ли... аре аман, п0дл0ги д0лни!
144
2
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ковида не влияе ни най-малко върху бъдещето на България, защото починалите са изключително в пенсионна възраст! България е съсипана от липсата на перспектива и впоследствие бягството на младите хора и ниската раждаемост!
143
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Към 2 октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки. Тези цифри представляват само част от наблюдаваните случаи." Това защо не го съобщавате в България?
142
1
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Не се топим от пандемията. Бягаме от Родината си и умираме поради глупостта, алчността и подлезурството на 90 % от политиците ни към синергията им с чужди на интересите ни сили!!!