Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?

Всички са на възраст над 50 години, с допълнителни заболявания
Обновена: 24 окт 2021 20:13 | 24 окт 2021 20:06, Нели Христова
99
Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?
Снимка: БГНЕС

Във вторник в цяла Австралия имаше 356 пациенти с COVID-19, лекувани в интензивните отделения. От тях 25 са били напълно ваксинирани.

Докато данните сочат, че ваксините имат изключителната ефикасност при предотвратяването на тежкък COVID, хоспитализация и смърт, все пак съществува въпросът: защо малък брой хора се разболяват сериозно и в редки случаи умират, въпреки пълната ваксинация?

Специалист от отделението за интензивно лечение в болница Nepean в Сидни, д-р Ни Нгуен казва, че тези, които са напълно ваксинирани и умират, обикновено имат значителни съпровождащи здравословни проблеми. Лечението в интензивното отделение, където хората може да са на апаратно дищане и да не могат да се движат, се добавя към всяка съществуваща слабост, особено при възрастни хора, обяснява тя.

"Ако мислим за пациентите с интензивно лечение като цяло, независимо дали са там поради COVID-19, пневмония или друга инфекция, знаем, че тези, които имат основни нарушения, тези, които са крехки, и тези със съпътстващи заболявания ще са изложени на по-висок риск от смърт", казва тя. "Да бъдеш напълно ваксиниран срещу COVID ви предпазва от тежко заболяване, да, но не ви предпазва напълно от заразяване с COVID. Така че, ако сте човек с хронични здравословни състояния, това, което може да бъде лека болест или лека инфекция при млад човек или човек с добро здраве, ще ви окаже по-голямо въздействие."

Тя казва, че това е причината Австралийската техническа консултативна група за имунизация (Atagi) да препоръча бустери за тези хора, които са силно имунокомпрометирани. В сряда правителството заяви, че възнамерява бустер-дозите да бъдат разпространени в сектора за грижи за възрастни хора в рамките на седмици и да бъдат достъпни за цялото население до края на годината.

"Все още нямаме окончателни данни за това, но трябва да знаем, че ще има пациенти, които ще се заразят с COVID, но ще умират по друга причина", обяснява Нгуен. "Те могат да бъдат напълно ваксинирани, да имат лека форма на COVID, но може би това е довело до по-тежка сърдечна недостатъчност, която са имали и преди."

Между 16 юни и 18 октомври е имало 61 смъртни случая сред напълно ваксинирани хора в Нов Южен Уелс, от общо 479 смъртни случая от COVID. Данните, предоставени на Guardian Australia от NSW Health, показват смъртните случаи при напълно ваксинираните - всички са на възраст над 50 години. От тези, които са починали, петима са били на 50, един на 60, 17 на 70, 22 на 80 и 16 на 90.

В петък ABC разкри, че 36 от 49-те възрастни хора, които са починали, след като са се заразили с COVID по време на огнището на делта в Нов Южен Уелс, са били напълно ваксинирани. Всички са имали основно здравословно заболяване.

Във Виктория 174 смъртни случая от COVID-19 са настъпили между 30 август и 19 октомври 2021 г. От тях 129 не са били ваксинирани, 25 са били частично ваксинирани, а 20 са били напълно ваксинирани с две дози. От 20 смъртни случая, които са били напълно ваксинирани, един е на възраст над 50 години, докато останалите 19 са на възраст над 70 години.

Проф. Алън Ченг, директор на звеното за профилактика на инфекциите и здравната епидемиология в Alfred Health, казва, че само малък брой смъртни случаи са настъпили при напълно ваксинирани хора.

"Разбирам, че те са били предимно при по-възрастни хора над 70-годишна възраст, някои от тях са в старчески домове", казва той. Влиянието на ваксината върху намаляването на смъртността сред възрастните хора е значително, допълва Ченг. Миналата година, преди да е налична ваксина, смъртността на хората на 80 години с COVID е около 30%.

Ченг казва, че е вероятно, като се има предвид извънредното покритие на ваксинацията в Австралия, по-голямата част от хората, които са се разболели тежко или са починали с COVID-19 от сега, били напълно ваксинирани.

"В един момент ще има повече хора, които са ваксинирани и имат инфекции, отколкото такива, които не са ваксинирани", казва той и обяснява. "Това е прост мисловен експеримент - ако всички са ваксинирани, тогава единствените случаи, които бихме имали, биха били при ваксинирани хора."

Нгуен се съгласява, че с високи нива на ваксинация, "в бъдеще по-голяма част от тези в интензивното отделение ще бъдат такива, които са напълно ваксинирани и които са слаби - с други заболявания, а не хората, които не са ваксинирани".

"Но имайте предвид, че дори при 95% ваксинирани, все още много хора остават неваксинирани", допълва тя.

Ченг е на мнение, че могат да бъдат предприети мерки за допълнителна защита на тези, изложени на риск от тежко заболяване въпреки ваксинацията. След като препоръката за бустерни доци е потвърдена, допълнителната защита на населението ще намали допълнително риска от заразяване на най-уязвимите.

Австралия също така използва и новото лечение с мотроклонални антитела, за което е доказано, че драстично намалява хоспитализацията и риска от смърт при възрастни, които са изложени на риск от развитие на тежък COVID-19.

"Новите моноклонални антитела могат да осигурят допълнителна защита, особено при имуносупресирани хора", казва Ченг. "По-новите антивирусни лечения също могат да станат полезни, въпреки че все още се оценяват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали сте наясно какво се случва в момента в Австралия - взрив на заразените и се увеличават всеки изминал ден лавинообразно.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е а от Ковид не бяха ли пак същите случаи все на хора с хронични заболявания? Ама като е ваксиниран умира само от съпътстващите заболявания. А ако не е, умрял е от ковид.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се пънете - статистически 95% от починалите са 60+ годишни. Колкото и да се пънете - статистически погледнато 95% от починалите под 60 годишна възраст са имали други тежки заболявания. Тоест ако си млад и здрав е по-скоро изключение да те повали коварната болест. А ако си стар и болен - ваксината ти увеличава шансовете, ама не е панацея. И в тоя ред на мисли - да срутим световната икономика беше смешно. След 100 години ще го дават като негативен пример в учебниците.
37
1
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Смъртността ще бъде висока,ако продължавате с тази пропаганда! Ще има много платени хора заразени с Ковид 19.
36
1
 
15
 
! Отговори
Баба Вуна преди 2 години
Имате зелени сертификати, но не знам дали ще ви пуснат на входа на апартамента на баба ви и дядо ви, защото дори със зелен сертификат - пак разнасяте чума, колкото и "леко" да го карате.
35
2
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Горе-долу същата, като при неваксинираните.. Може да видите, всеки ден медиите услужливо публикуват 'некролози'. Едва 5-6% си заслужава да се запита човек защо? Но, за съжаление няма как да се разбере, защото не се правят аутопсии.Иначе всичко върви по план.. Скоро ще задължат населението да си прави безмислено тестове и да си подновява абонамента.Защо се взимат данни от тук, от там? Дайте глобалните числа, да помислим върху тях :)
34
3
 
7
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
100% e до 5 години след първата доза...
33
2
 
26
 
! Отговори
R2D2 преди 2 години
Хора със зелени сертификати, обикалят свободно, разнасят заразата. Поставят в риск Бабите и Дядовците.
32
4
 
26
 
! Отговори
Ся да ви кажа преди 2 години
Догодина когато са надупчили всичко на макс, ще почнат да *** от поредната пандемия. Може би от неизвестен вирус или карценом, инсулт или инфаркт. Това край няма да има, докато не ви намалят на 1 милиард. Това е.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не ни ги хвалете, концлагер 1 година стейхоумовци и ги спират като се отдалечат на 5км от вкъщи. А мерси, по-добре да умрем свободни.
30
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
26.....Браво брат.
29
1
 
3
 
! Отговори
без име преди 2 години
1000%
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От декември 2020 г. до 18 октомври 2021 г. Има 8 878 смъртни случая в щатите следя информацията публикувана от щатските власти само за последната седмица са 350 броя им расте с малко всяка седмица преди месец бяха под осем
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете пунктове за евтаназия, като във филма "зелена соя".Тогава ще редуцирате крайни елементи, като мен и без друго с ваксина сте ме стерилизирали като младенец.Направо идвам.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ НА КОВИД ИЗМАМАТА!НЕ НА ГЕНОЦИДА И НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД! НЕ НА ОГРАНИЧЕНИЕТО МИ/НИ НА СВОБОДА НА ДИШАНЕ ИЗБОР И ЖИВОТ! ТОВА Е НАРУШАВАНЕ НА БОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАКОНИ И СВОБОДА! ТОВА Е ВОЙНА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО! КАК МОЖЕ ДА СТОИТЕ И ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ВИ УБИВАТ С ВАКСИНИ ХИМОТЕРАПИИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВАС И ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 Това е от жена му :) Да не би да сте Вие :)
24
4
 
19
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
Ако неваксиниран бихте боледували ковигрип тежко и с риск да умрете от него, то ако сте ваксниран бихте боледували ковигрип тежко и с риск да умрете от него. Ако сте млад и със здрава имунна система, ваксините много помагат срещу тежко боледуване и смърт - както и пълното им отсъствие. Новите дрехи на царя не са невидими, царят е ГОЛ
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то и БГ от ковид си отиват над 50 , но защо ни се дава пример Австралия с фашистките си практики да затваря населението дори се строят в момента лагери за изолация!
22
2
 
22
 
! Отговори
О вакси, вакси Блу! преди 2 години
Махнете декларацията за информирано съгласие и я заменете със застраховка "Живот" и ще се ваксинирам. Ако ли не - няма да се ваксинирам. Нещо неясно?
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно ако имаш основно заболяване и си ваксиниран и вземеш да умреш не е от ваксината. Ама ако не си ваксиниран е от ковид.