Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен

Издадени са от аптекар и негов съучастник, продадени са онлайн
43
Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен
Снимка: Dnes.bg, архив

Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник и са били продадени онлайн, съобщи БТА като се позова на ДПА.

Властите са претърсили аптеката в Мюнхен и няколко жилища в петък. Жена и още един заподозрян са били задържани, съобщиха в събота следователи от Баварското централно бюро за борба с измамите и корупцията в системата на здравеопазването (ZKG).

Твърди се, че фалшивите кодове са били пуснати в продажба в германоезичен онлайн форум за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро.

Смята се, че само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 сертификата.

По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна-членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от сертификатите циркулират в Германия.

Не е възможно да се установят имената на купувачите, твърдят официални представители. Засега не е известно дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин.

Твърди се, че фалшификаторите са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен. Самият фармацевт не е заподозрян за участие в схемата, казват следователите.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
0
 
! Отговори
Логично! преди 1 месец
За фалшив вирус - фалшив сертификат!
41
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Както би казал Шекспир - Има нещо гнило в тия ваксини...
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то във всички държави е така. Кунчев сега преболедува щото нему стиска да тества трета доза дето не е плацебо. Някой от партидите са плацебо.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ваксинирах се с файзер и на никой познат нищо не му стана.". Ей тоя виц за пръв път го чувам .
38
11
 
5
 
! Отговори
Сосидж преди 1 месец
Един познат си изкара фалшив. Разбирам, че не всеки иска да се ваксинира и това си е личен избор, но да бият ваксината в матрака и да дават сертификати е недопустимо. Има хора, които искат да се ваксинират, а тези буквално прахосват материал. Дадоха избор на неваксинираните и пак тарикати. Поне ще има естествен подбор. За минусите, които ще ми лепнете, защото не съм антиваксър- ваксинирах се с файзер и на никой познат нищо не му стана. Само слушам за познат на познат, ама реално няма грам истина
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Към 2 октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки. Тези цифри представляват само част от наблюдаваните случаи."
36
7
 
4
 
! Отговори
Вксниран против воля преди 1 месец
Коментарите ви са поляризирани и това говори, че мислите. Обаче, някои от вас мислят грешно по темата за цената на живота. Корупцията естествено я има навсякъде, особено по горите етажи, нали? Но тя е и между тези, които си купуват сертификатите. Фалшивите! Много съм любопитен, какви мисли ще му минат през главата на"ваксиниран", когато го повали вирусът? Дали няма да му треперят гащите? Ами ако загуби "ваксиниран" любим човек? Едва когато дойде до този момент ще се замисли...Бъдете здрави!
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ГРОБАР - Можеш да се самозалъгваш колкото си искаш, но целта на ваксинките е да се намали населението и то няма да бъде намалено с фашливи, а с истински сертификатчета. Ако още не си го осъзнал, никога няма да го осъзнаеш, но това не променя факта, че вече си боцнат. Честито!
34
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО НАСТОЯВАТ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!
33
10
 
3
 
! Отговори
ГРОБАР преди 1 месец
Ето от къде са "ваксинираните" умрели.
32
1
 
0
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Корупцията и подобнити сиги фнесайми от запада.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега всички да си забият четвърта игла заради тоя за всеки случай!
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малииии каквиГанювци!!!! никъде по света няма толкова просто племе!!!
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нали трябва да се учим от ЕС )то ,а това нашите докторя продават
28
0
 
29
 
! Отговори
Ко викаш? преди 1 месец
Българите сме мамели? На всякъде по света стават измами. Българите са супер наивни и глуповати, че да позволяват на собствените ни български се ни петнят името на държавате пред евросъюза в Брюксел. Реално измамите с сертификати в България са доста малко на фона на Гърция и Италия. Както виждате и в Германия ги има. Измами на всякъде стават, въпроса е че хората гледат да си решават проблема сами и не петнят държавата си в Брюксел пред целия ЕС. България сертификатите са истински, измамите малко.
27
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сами са се прецакали! Той вирусът сертификати не чете. Удря там, където няма антитела. Хем си по гол задник, хем не може да се ваксинираш вече, защото си в системата. Будали!
26
4
 
25
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Ами принципно принуждването води до точно това.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради "фалшификатите" скоро ще поставят Quantum Dot татуировка на всеки ваксиниран и знакът на звяра ще влезе официално в употреба.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално има хора които не искат да са част от експеримента
23
1
 
19
 
! Отговори
z-rock преди 1 месец
А бе, толкова ли е трудно да намерите една снимка от Мюнхен, като за него ще пишете, ами сте тропнали Райхстага от Берлин?!?!