Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора

При Делта варианта рискът намалява с 63%
Обновена: 24 окт 2021 10:14 | 24 окт 2021 09:10, Камелия Цветанова
201
Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса, пише БГНЕС.

„Те наистина намаляват предаването“, казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. „Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните“, казва още професорът.

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта-варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа-варианта, при който ваксинирани, заразени с Алфа, имат 73% по-малък шанс да го предадат на неваксинирани хора.

Професорът обаче признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията.

Още едно доказателство идва от проучване на университета. Екип от учени ежедневно взима проби от 23 души всеки ден след като са дали положителни тестове. С взетите клетки се прави опит за заразяване на други клетки. С клетки от шестима напълно ваксинирани хора нито една от пробите не беше заразна - за разлика от тези от неваксинирани хора. Проучването показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оглупяването на нацията е постигнато. Така се появиха ваксърите.
162
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднъж се раждаме и веднъж умираме. Така че всички ще умрем няма да хвръкнем. А дали щее по рано или по късно изхода е само един. Нагоре в небесата. Още никой нее успял да избяга от смърта. Милиони са живяли преди нас и са си отишли. Никой вече не ги помни защото децата и внуците им са си отишли. А правнуците няма как да ги помнят. Това е кръговрата на живота. Едни се раждат други у.мират и света продължава дотогава докато БОГ не реше да го унищожи.
161
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са платени проучвания, неверни. И защо няма линк? Потърсете "increases cases unrelated vaccine" и четете първия резултат. Има и други научни проучвания, които показват, че еднакво заразяват и двете групи. Статистиките също го покзват - вижте последната вълна по заразяемост в Норвегия, Израел, САЩ, UK, Ирландия, Дания, ...
160
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоши новини за антиваксърите. Поредните.
159
3
 
22
 
! Отговори
11 преди 2 години
Пълни глупости! Кой заразява повече - онзи, който го фане вируса и се тръшне на третия ден на дивана или онзи, който го кара по-леко и въри и ръси напред назад 10 дена, щот не се тръшка на дивана?
158
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ххаахах! Елате да ме фанете за там дето се държа в момента! Хахахха! Заразявали били по-малко! Какви ли не тьпотии за да ви сложат персонален QR код (покрай "зелените сертификати")
157
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, това няма как да е вярно. Ако за смъртността може да се спори, то за заразяването не! Вижда се навсякъде, че в най-ваксинираните държави заразените са много повече, макар и смъртността да е по-ниска.
156
0
 
18
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Дори и това да е вярно, в което се съмнявам, това че се придвижват без ограничения и имат повече контакти е прдпоставка за повече заразени от тях.
155
1
 
14
 
! Отговори
Ако преди 2 години
Се ваксинирам, то искам да е без информационно съгласие. Властите да ми осигурят и тази опция.
154
1
 
8
 
! Отговори
Дачо преди 2 години
До Тялото!!! Ами то защото тези ваксини са толкова тествани,че в годината два, или три пъти трябва да се боцкаш,пък и декларация подписваш
153
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Говори израел, където вече са на 4-та доза. Тази новина е Фейк Нюз
152
1
 
0
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Ти не си особено интелигентен. Направи услуга на обществото и спри да се изказваш
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време същите, които са приемали турската вярва, сега приемат ваксините.
150
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как ваксинирани да заразяват по малко, защото не зависи от тях, а от имунитета на човека изложен на заразата.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...да, "тялото" наистина не е наясно. Кара го на мускули и логика. )
148
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Тялото", очвидно нямаш дори и бегла представа от клинични проучвания и говориш небивалици.Чета медицинска литература вече 20 години и това ми е образованието.2 месеца клинички изследвания 12 години бюрокрация и преглед и набиране на средства. Това е типичния случай на една ваксина преди да бъде одобрена.Ипропускате най-важното. 1вите 2 фази са за безопасност, 3тата е само за ефективност. Зашото преди да набодеш 10 000 човека трябва да докажеш че е безопасно.
147
1
 
4
 
! Отговори
Обективно до 145 преди 2 години
ЛИЧНО СЕ ИЗЛЕКУВАХ С ТОВА ЛЕЧЕНИЕ ПЛЮС АНТИБИОТИК И ПРОБИОТИК. АНАЛГИН ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА. ВИТ.Д ГО ПОЛЗВАХ 7 ДНИ, СЛЕД ТОВА УСЕТИХ, ЧЕ СЕ ВЛОШАВАМ ОТ НЕГО. АСПИРИН НЕ ПОЛЗВАМ. ПРИБАВИХ И ИМУНОСТИМУЛАТОР. От Народната медицина - ЧЕСЪН И ПЧЕЛЕН КЛЕЙ, СИРОП ЗА КАШЛИЦАТА. ВСИЧКО СЕ ПОЛЗВА! ВИРУСЪТ Е КОВАРЕН! Може и ГЕЛОМИРТОЛ ФОРТЕ. ВСИЧКО!!!Тоест искам да кажа, че посоченото от теб ЛЕЧЕНИЕ Е НЕДОСТАТЪЧНО ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ!!!
146
4
 
9
 
! Отговори
До тялото преди 2 години
Само времето за тестояе с животни е 2 години минимум. Поне десетина години минават, за да се одобри ваксина.
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тялото", очвидно нямаш дори и бегла представа от клинични проучвания и говориш небивалици.
144
1
 
6
 
! Отговори
До Касандра преди 2 години
Абсолютно права сте. И за McCulough и Zelenko. Ако се започне незабавно лечението няма никаква опасност. За съжаление. Тези хора не знаят езици, не четат, не мислят и повтарят, каквото им кажат. Като овцете от Animal Farm на Orwell